Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIČU I RASPELO

VIDEO Građani prosvjeduju protiv izgradnje kružnog toka u zagrebačkom Resničkom gaju: 'Nepotreban je'

Foto: Toni Bošnjaković
1/7
05.07.2021.
u 13:36

– Kružni tok je nepotreban, promet će se malo ubrzati, ali će se opet zakočiti u Čulincu ili na Aveniji Dubrava – kazala je predsjednica mjesnog odbora

Bager s radnicima došao je nešto iza sedam ujutro, no oni su ondje stigli još i ranije. I odmah su se uhvatili u koštac s ekipom koja želi, kako kažu, devastirati njihovo sveto mjesto. Dramatično je bilo jučer ujutro u Donjoj Dubravi, gdje se grupa ljutitih stanovnika okupila kako bi sačuvala raspelo koje na križanju I. i II. Resničkog gaja stoji već više od 115 godina.

Došli su bez ikakve najave

Ondje bi se, naime, trebao izgraditi kružni tok, a da bi mogli početi radovi, potrebno je ukloniti i veliko raspelo, koje je posred križanja, kažu stanovnici, od 1906. godine. Radnici koji su jučer stigli trebali su započeti s radovima. No, suočeni s grupom gnjevnih susjeda, ipak su sjeli u svoj bager i ubrzo napustili lokaciju. Hoće li se i kad vratiti, još nitko ne zna.

– Rekli smo izvođačima radova da nismo dobili nikakvu obavijest da će se tu nešto raditi. Oni su nam tada pokazali elaborate, no mi smo njima potom odgovorili da nemaju, između ostalog, odobrenje župe. Jer tih deset kvadrata na kojima se nalazi raspelo u crkvenom je vlasništvu. Radnici su neko vrijeme sjedili u kafiću i čekali upute, nakon čega su sjeli u bager i otišli. Ne damo naše raspelo, tu smo svaki dan krunicu molili, djeca su se tu prije 50 godina znala igrati – prepričava nam događaj Višnja Mikac, stanovnica kvarta. Istina je da župa stara više od 800 godina projekt nije amenovala, potvrdio je resnički župnik, vlč. Marijan Piskač, kao i da je parcela crkvena. Dodao je da nema ništa protiv izgradnje kružnog toga, no ima s uklanjanjem raspela koji je već cijelo stoljeće zaštitni znak naselja.

– Raspelo se ne smije micati. Ono može ostati dio rotora, premda ne vidim smisao njegove izgradnje. Tek tad će se stvoriti prometne gužve – odlučan je velečasni Piskač.

Projekt iz prošlog mandata

Osim što su organizirali ovaj prosvjed, stanovnici Resničkog gaja su večer prije oko raspela zapalili i lampaše. Priča je počela prije osam godina, govori predsjednica mjesnog odbora Nevenka Habric, kad je na vlast u četvrti došao HDZ, a ideju je ponovno “pogurao” Milan Draženović, donedavni predsjednik Vijeća gradske četvrti Donja Dubrava.

– Ovoj lokaciji kružni tok neće ništa pomoći jer će se gužve stvoriti u Čulincu i na Aveniji Dubrava. Rješenje je nadvožnjak nad prugom – kaže Habric, koja je naglasila i da bi radovi trebali stajati oko 1,3 milijuna kuna, a samo projektiranje koštalo je 61 tisuću. Projekt je jedan od “repova” bivšeg saziva Vijeća četvrti, objašnjava izabrani vijećnik Antun Bošnjaković.

– No četvrt sad ne može napraviti ništa jer Vijeće zbog raznih problema još nije konstituirano – objašnjava Bošnjaković. Ovo raspelo za stanovnike ima sentimentalnu vrijednost, a i vrijedna je kulturna baština, kaže Gorana Žibrat, pa od njega, zaključuje, ne namjeravaju odustati.

– Jutros smo obustavili radove jer nemaju potrebnu dokumentaciju. Zemlja je u vlasništvu Crkve i svećenik je također došao na prosvjed. Raspelo bi se trebalo pomaknuti na mjesto ispred pekare, što je potpuno neprihvatljivo – nadodala je predsjednica.

Od jutra je na ovom potezu između Resničkog gaja I i Resničkog gaja II prosvjed došao podržati i vijećnik iz gradske četvrti Donja Dubrava Antun Bošnjaković.

 

– Jučer su me nazvali i rekli mi da se križ uklanja, odmah sam reagirao jer nema smisla da se miče. Ljudi kažu da tu nema nekih prevelikih zastoja, Donja Dubrava ima sto problema, ali ovo nema smisla. Valjda zato da bi si jedna tvrtka pospremila novac u džep. Gradska četvrt ne može još ništa napraviti s obzirom na to da još nije konstituirana zbog raznoraznih problema. Sad je sve na gradskim uredima koji vode brigu o ovome, ali nažalost tu nema nikoga, nitko se nije pojavio osim mene koji sam tu vijećnik i nemam neku veliku moć, a radi se o projektima od nekoliko tisuća kuna – kaže Bošnjaković.

 

Kako neslužbeno doznaje ovaj vijećnik od građevinaraca, radovi su odgođeni do daljnjega. 

VIDEO Svjedokinja o žrtvi napada u Splitu: U kvartu s njim nitko nikada nije imao problema

Ključne riječi

Komentara 23

KJ
kjajerdna
10:19 05.07.2021.

zašto ne napraviti kružni tok i raspelo staviti u sredinu istog?

VC
Viva Croatia
09:54 05.07.2021.

raspela koje je krasilo kvart od 1905. godine, znači odriču se povijesti

FR
franc251
09:58 05.07.2021.

I ne samo to već će organizirat još bar dva, tri Prajda do kraja godine! Možda jednog organizira i baš u Resniku kako bi se i tamo građani mogli otati. Uostalom, zagrepčani su i tako napredni, demokratski, lijevo usmjereni, seksualnoo liberalni, otvoreni, vole hay i sve što vole mladi. Zato su i glasali za ...... pa da se mogu outat na hay Prajdovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije