Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Škola za suživot

Što kad vam vepar uleti u kuhinju?

Čak 450 divljih svinja zabilježeno je u Parku prirode Medvednica, što je čak tri-četiri puta više nego što bi ih smjelo biti na tom području
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/5
15.11.2017.
u 18:53

Udaljite se i nazovite 112 ili “hvatače” iz Dumovca, savjetuju lovci na edukaciji koju su organizirali zbog sve češćih bliskih susreta Zagrepčana s divljim životinjama

Divlja svinja uletjela je u kuhinju kuće u podsljemenskoj zoni. Stanari su zvali 112, alarmirani su i lovci, a došla je i policija, kao i “hvatači” iz Azila Dumovec. Nekoliko sati nisu je mogli izvući pa je u pomoć stigla i specijalna policija. No, problem je odlučila riješiti svinja koja je skočila s prvog kata i nakon pada uginula.

Najveći problem psi lutalice

Susreti sa sve brojnijim divljim životinjama stanovnicima podno Medvednice nisu neobični pa su članovi Lovačkog društva “Fazan” iz Šestina, jedne od sedam udruga koje provode program zaštite divljači u Parku prirode, odlučili organizirati edukaciju da bi građanima objasnili kako s njima živjeti.

– Zagreb je prenapučen divljim životinjama i morat ćemo se naučiti na suživot. Važno je ne dirati životinje i udaljiti se. One neće napasti čovjeka – kazao je mr. Marin Tomaić, stručnjak za provedbu programa.

Prema riječima dr. sc. Boška Mileševića, građani smiju postaviti repelente, ograditi svoje voćnjake i očistiti zapuštene parcele, a zamke su zabranjene. Za hvatanje divljih životinja u naselju, gdje lovci nemaju ingerenciju, na području Zagreba nadležan je Azil Dumovec, a razgovara se i o posebnome interventnom timu koji bi rješavao slučajeve ulaska životinja u grad koji su ove godine iznimno česti u podsljemenskoj zoni.

Tu su i čagljevi

– Uzrok je prekomjeran broj divljih svinja na području Parka prirode. Trenutačno ih je 450, tri-četiri puta više nego što bi ih smjelo biti. Slijede srne, kojih ima 250, no najveća je opasnost od podivljalih pasa lutalica koji se kreću po planini – rekao je Tomaić prisjetivši se i slučaja srndaća koji je završio u kadi u kupaonici kuće u Markuševcu.

Susreti s divljim životinjama bit će sve češći, napominju stručnjaci, a osim u podsljemenskoj zoni, slično je i u drugim rubnim dijelovima grada, čiji se stanovnici susreću s lisicama, kunama, čagljevima, dok su u mnogim kvartovima sve veći problem vrane, koje znaju napasti ljude. Konflikti su zabilježeni u Vrbiku, Folnegovićevu naselju, Zapruđu... Želi li se spriječiti da divlje životinje napadnu kućne ljubimce, savjetuju lovci, uvijek ih se mora držati na povocu.

VIDEO: Novi rotor u Zagrebu

Komentara 9

DU
Deleted user
19:03 15.11.2017.

sto uraditi. pa nista. u normalnim drzavama. u poludivljim balkanskim odma treba zatuci motkom ili sjekirom. ahahaaa I kaze suzivot. daleko ste vi od suzivota. vi jos niste evoluirali vi se jos uvijek borite sa zivotinjama za teritorij. ovo je suzivot. zamisli ovo u hrvatistanu......... http://pics.si/?di=QQCA

PI
Pikacu
19:37 15.11.2017.

Napraviš gulaš

Avatar liquidsky
liquidsky
14:27 17.11.2017.

Pozvati Bandića, on će to sigurno riješiti. Možda i udomiti kakvog vepra, kao što je obećao činiti sa psima, izbjeglicama iz Sirije i okolnih zemalja i s ostalima u nevolji. Mada nikada nikoga nije udomio - no to je bilaa viša sila, vjerojatno u tim trenucima nije bio kod kuće. Bandić uvijek ispuni svoja obećanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije