Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nitko se ne javlja

'Velikim će igračima dati Kamensko zabadava'

Djurdja Grozaj, predsjednica Udruge Kamensko. Bivse radnice propalog poduzeca Kamensko otvorile su udrugu te volontiraju u njoj
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/5
Autori: Stjepan Bubalo, Sandra Golemac
03.02.2015.
u 13:30

Na Trgovačkom sudu nitko se nije javio za kupnju zgrada za 74,5 milijuna kn, nova dražba biti će u ožujku kada će cijena biti barem pet milijuna niža

Ušle su u petu godinu čekanja na isplatu pošteno zarađene plaće. Predosjećale su da se opet ništa neće promijeniti. Nisu, kažu, ni htjele ići pred Trgovački sud kako ne bi imali izgovor da ih ometaju. Kompleks tvornice Kamensko u Reljkovićevoj ulici, naime, drugi put na javnoj dražbi nitko nije želio kupiti za 74,5 milijuna kuna. Ročište je jučer zaključeno za deset minuta jer se apsolutno nitko nije javio za kupnju. A bivše radnice Kamenskog, njih čak 426, još čekaju svojih pet plaća. Odlučile su, dodaju, da više neće šutjeti.

Nitko nije zainteresiran

– Ovo je očito uhodan scenarij lošeg zakonodavstva. Pozivamo Vladu da se uključi i da nam pomogne, a ne da pogoduje ''velikim igračima'' da te nekretnine dobiju zabadava – istaknula je Đurđa Grozaj, bivša radnica i predsjednica udruge Otvoreno Kamensko.

Obećale su, dodaje, same sebi da će 2015. godina biti ona kada će napokon svoj novac dobiti u ruke.

– Nema većeg poniženja za čovjeka nego da radi, a da za to nije plaćen. Kao robovi smo. Dobit ćemo svoj novac na bilo koji način, makar to značilo da idemo pred Vladu ili u Bruxelles – poručila je Đurđa Grozaj.

Cijena nekad uspješne tekstilne tvornice tako će, zbog drugog neuspjelog pokušaja prodaje, dodatno pasti iako se prije procjenjivalo da vrijedi i do sto milijuna kuna, a potencijalni kupci moći će licitirati već u ožujku. Iako je riječ o atraktivnom kompleksu za koji se nagađa da će ga budući vlasnik rušiti te ondje graditi elitne stanove, na jučer održanoj dražbi nijedan kupac nije pokazao interes.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

– Nova dražba bit će u ožujku, a kolika će biti nova cijena, odredit će sudac – kazao je Zdravko Mitak, stečajni upravitelj Kamenskog u stečaju. Objasnio je da je riječ o prodaji dviju zgrada od kojih je prva površine 5968 četvornih metara na adresi Reljkovićeva 8 te druga na adresi Reljkovićeva 10 zajedno s dvorištem.

Mitak je dodao da je vrijeme za prodaju nekretnina teško jer građevinski sektor miruje te da je to glavni razlog što nema ni kupaca. Tako ne može procijeniti ni hoće li nekretnina u konačnici biti prodana za 65 ili 40 milijuna kuna.

Najbolje poslovna zgrada

Kada se, pak, nekretnina proda, prva u red na naplatu dolazi Partner banka koja potražuje povrat kredita, vjerovnici koji čekaju naplatu troškova te na kraju radnici koji čekaju zaostale plaće. Arhitekt Nenad Fabijanić, po čijem će se urbanističkom prijedlogu uređivati susjedni Trg Franje Tuđmana, kazao je da bi na mjestu kompleksa bilo najbolje sagraditi poslovno-stambenu zgradu.

– Budući da je, nažalost, Kamensko propalo, nadam se da će se ondje izgraditi arhitektonski dobra građevina, a da će tvornica oživjeti negdje drugdje – zaključio je Fabijanić.

Otvoren prodajni salon, a tete iz Kamenskog nagradile novinarke Večernjaka

Komentara 8

MM
mali mate56
07:51 04.02.2015.

Da podsjetimo javnost ovih par žena tražile stečaj Kamenskog zbog kašnjenja dviju plaća i dobile ga. Sve je rađeno zbog krade u Kamenskon, no policija je utvrdila da je jedino u Ykamenskom ukradeno petsto radnih mjesta nakon pobune njih nekoliko zbog kašnjenja dviju plaća. Tko ih je organizirao pitanje je za policiju, tko je pokrenuo sve medije policija moze lako utvrditi. Nitko nije iz Kamendkog ukrao ni lipu a u javnosti stvorena prica sve pokradeni, znamo tko prica o krađi. Policija hajde napravi nedto i utvrdi tko stoji iza pobune i krade petsto radnih mjesta

NE
nexozg
16:44 03.02.2015.

Ni tu nema ravnopravnosti...kaj Kamensko jedina tvrtka di ljudi ostali bez posla?Oni su za razliku od vecine bar nekaj naplatili...pogledajte kaj s bivsim TLOS-om u Radnickoj,,,svi podijelili dio kolaca od stecajnog upravitelja Brkljace,bivsih vlasnika Pericica,banaka...a dug prema radnicima niko ni ne spominje,o tome se ne pise jer nije Josipovic urigirao niti veze u medijima...a ovi iz Kamenskog svako malo negdije ili novinama ili tv,zalosno

MM
mali mate56
08:56 04.02.2015.

Zanimljiva je uloga novinara u ovoj priči, sto su to oni uopce otkrili, kasnile dvije plaće i ovih nekoliko žena organizirale pobunu, tko iza svega stoji, ako nije bilo pljačke onda nesto smrdi a sto smrdi policija neka kaze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije