Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od koga kupujete?

Veletrgovci prodaju staro voće pod domaće, ali mi im stajemo na kraj!

Anas Sharbini
Foto: Goran Kovačić
1/2
29.08.2013.
u 13:29

Zadrugari će domaći proizvod plasirati u najmoderniju hladnjaču u Hrvatskoj kapaciteta tri tisuće tona. Riječ je o takozvanoj ultra low oxygen tehnologiji koja smanjujući kisik omogućuje dugotrajno skladištenje voća i povrća.

Pazite od koga kupujete. Neki veletrgovci zarađuju na starim uvezenim jabukama koje bi trebale poslužiti samo za kompost. Mnogi građani zbog teške financijske situacije prisiljeni su gledati na svaku kunu, ali pritom često kupuju namirnicu bez nutritivne vrijednosti.

– U mnogim slučajevima ta se jabuka lijepo pakira u neku ambalažu i prodaje kao domaća. Ta je jabuka vani trebala završiti samo u kompostu, a skladištar je još trebao platiti i naknadu za kompostiranje, istaknuo je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće i upravitelj Poljoprivredne zadruge Zagrebački voćnjaci za Kronike Velike Gorice

– Dođe naš trgovac, otkupi praktično zabadava, uveze u Hrvatsku, konkurira nama i ruši cijenu. Kod takvih trgovaca nema nimalo nekakve lojalnosti ili patriotizma. Ako  negdje može zaraditi 10 lipa više – on će "otkantati" domaćeg proizvođača bez imalo razmišljanja, rekao je Bunjevac naglasivši da se zadnje domaće jabuke prodaju u trećem mjesecu, a nakon toga, kad cijene porastu, to "vrhnje" kupi uvozni lobi jer proizvođači u cijeloj zapadnoj Europi počivaju na kooperativama.

– To znači da proizvođači upravljaju hladnjačama. Jedino u Hrvatskoj, evo do dan-danas sve su hladnjače u vlasništvu trgovaca jer mi nismo napravili svoje. A s obzirom na to da vi ne možete u vrijeme berbe prodati svoje proizvode, prisiljeni ste skladištiti ih kod tih trgovaca, dakle prodati, a on određuje uvjete. Ako ne pristanete na njihove uvjete, vaš urod će propasti, napominje Bunjevac.

Ništa bez hladnjača

– Sad će doći berba jabuka. Vi ne možete te jabuke prodati u roku od mjesec dana. One će se prodavati cijelu godinu i cijena će rasti. Kad bi imali hladnjaču, ne bi bilo žurbe i ne bismo trebali jabuku dati za dvije kune, čak i kunu i pol jer na taj način ne samo da ne ostvarujemo dobit, nego ne pokrivamo ni troškove proizvodnje. Bez hladnjače ništa – zato je prva stvar koja se mora napraviti hladnjača “, kaže Ivan Kuzmec, predsjednik Skupštine Poljoprivredne zadruge Zagrebački voćnjaci. Problem je skladištenje robe jer trenutačno je u funkciji samo mala hladnjača Distributivnog centra od 300 tona, što ne zadovoljava potrebe zadrugara.

Zadrugari će ULO – hladnjačom rušiti veletrgovce

Distributivni centar za voće i povrće u Radnoj zoni Rakitovec – Turopolje otvoren je u ožujku prošle godine. Kako bi zaživio u potpunosti, u sklopu Centra uskoro bi trebala početi izgradnja ULO – hladnjače vrijedne 22 milijuna kuna. Proizvođači voća i povrća željno je očekuju jer ona će im omogućiti da prežive na nemilosrdnom tržištu. Da se priča vezana uz izgradnju toliko potrebne hladnjače zahuktava, govori podatak da je za nju već izdana lokacijska i građevinska dozvola. Problem je, jasno, u novcu do kojeg trebaju doći vlasnici Distributivnog centra: Zagrebačka županija, Grad Velika Gorica i PZ Zagrebački voćnjaci. Do sredstava se nastoji doći i putem strukturnih fondova Europske unije.

Zadrugari će domaći proizvod plasirati u najmoderniju hladnjaču u Hrvatskoj kapaciteta tri tisuće tona. Riječ je o takozvanoj ultra low oxygen tehnologiji koja smanjujući kisik omogućuje dugotrajno skladištenje voća i povrća. To je za proizvođača važno jer voćku može plasirati u trenutku kada na tržištu ima najveću vrijednost, čime postaje konkurentan veletrgovcu. Potrošač, s druge strane, dobiva namirnicu potpuno očuvane nutritivne vrijednosti i izvan sezone.

>>Priča s velikogoričke tržnice: Među nama su lažni poljoprivrednici!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije