Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijatelji životinja

VegeSajam: Egzotične namirnice i ekološki proizvodi u lipnju stižu na Europski trg

Zagreb: Na Trgu bana Josipa Jelačića održava se 14. ZeGeVege Festival
Davorin Visnjic/PIXSELL
19.04.2023.
u 10:23

Novitet na VegeSajmu bit će veliki edukativni putokaz koji će spajati Jelačić-plac s Europskim trgom, gdje posjetitelje očekuje bogat program

Prava mala veganska riznica za sve koji žele promijeniti životne navike ili naučiti nešto novo o prehrani ponovno stiže u Zagreb, i to 3. lipnja. Novitet na VegeSajmu bit će veliki edukativni putokaz koji će spajati Jelačić-plac s Europskim trgom, gdje posjetitelje očekuje bogat program.

– Predstavit će se etički i ekološki osviješteni proizvođači i dobavljači biljne hrane i kozmetičkih proizvoda koji nisu testirani na životinjama, kao i mali proizvođači poljoprivrednih i ekoloških proizvoda. Nudit će se gotovi topli ili hladni obroci i osvježenja te razni prehrambeni proizvodi biljnog podrijetla. Oni željni egzotičnih namirnica moći će kušati jela Bliskog istoka ili kupiti razno tropsko voće – poručili su iz udruge Prijatelji životinja, koja i ove godine organizira popularnu manifestaciju. 

Na njihovom će se edukativnom štandu moći pak dobiti sve informacije te savjeti o zaštiti i pravima životinja, veganskim jelima i receptima, udomljavanju napuštenih životinja, veganskom načinu života, očuvanju okoliša i volontiranju. 

Komentara 1

ŠV
Šime Validžić
15:27 19.04.2023.

Nema ništa ekološki prihvatljivo u tropskom voću niti u proizvodima od sirovina iz Južne Amerike i jugoistočne Azije jer se zbog širenja poljoprivrede u tim zemljama događa masovno uništavanje prašuma i drugih prirodnih ekosustava, istrebljenje biljnih i životinjskih vrsta i genocid protiv domorodačkih naroda. Ni stanje u Sjevernoj Americi, Australiji ni podsaharskoj Africi nije puno bolje. Treba dati prednost voću i proizvodima od sirovina koje su uzgojene u Hrvatskoj ili nekoj drugoj europskoj državi a proizvođači bi trebali izbjegavati sirovine kao što su palmino i kokosovo ulje, šećer od trske i druge namirnice koje su iz navedenih dalekih zemalja, kao i pakiranja za koja nije riješen sustav recikliranja. Tetra Pak se ne može u potpunosti reciklirati nego samo papirnati udio. Neprihvatljivo je da neka udruga za životinje promovira tropsko i egzotično voće i što dosta vegana osuđuje rasprave o onim proizvodima koji su veganski ali zbog kojih dolazi do uništavanje prašuma, ubujanja divljih životinja i/ili do ugrožavanja ljudskih prava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije