Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Vegansko kolinje usred Zagreba: 'Nijedan obožavatelj mesa nije bio razočaran'

Vegansko kolinje
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
1/20
16.11.2019.
u 14:47

Znatiželjni građani mogli su probati veganske specijalitete na Cvjetnom trgu.

Udruga Prijatelji životinja ponudila je alternativu tradicionalno krvavim proizvodima – kobasice, pogačice s čvarcima, salenjake i svinjsku mast, i to bez ijedne zaklane životinje. Znatiželjni građani mogli su probati specijalitete na Cvjetnom trgu. 

- Vegansko kolinje ne radi se na blatnim seoskim dvorištima, ne čuju se užasnuti krici svinja iz čijih prerezanih vratova šiklja krv, ne osjeća se smrad njihove agonije i smrti. Ne trebamo se bojati svinjske kuge, salmonele, trihineloze, kao ni kolesterola, zagađenja okoliša i gladi u svijetu. Ostaju nam samo zdrave kobasice i druga jela na koja smo naviknuti, napravljeni u veselju i mirne savjesti prema životinjama, okolišu i drugim ljudima - izjavili su Prijatelji životinja.

Vegansko kolinje
1/20

Dodali su da, osim što nitko nije izgubio život, vegansko kolinje sigurno je za zdravlje i sva hrana može se napraviti jednostavno i bez opravdano strogih zdravstvenih mjera kakve su trenutačno propisane za svinjokolje po dvorištima.  

- Živimo u 21. stoljeću i možemo uživati u kobasicama bez stradavanja životinja. Veganske kobasice svih vrsta, manje ili više ljute, pečene, dimljene, kuhane, za sendvič ili za hot dog, možemo kupiti u gotovo svakoj većoj trgovini, a možemo ih napraviti i sami prema brojnim dostupnim receptima, koje smo dijelili  u subotu”, rekli su Prijatelji životinja navodeći da nijedan obožavatelj mesa nije bio razočaran i da upravo ovakve veganske zamjene za mesne proizvode pokazuju da se ne moramo odreći okusa na koje smo od djetinjstva naviknuti, a da se istodobno možemo odreći krvoprolića. 

- Klanje je najbrutalniji čin u odnosu čovjeka prema životinjama koje se ne mogu obraniti niti pobjeći, a bez klanja se itekako treba i može biti! Veganskim zamjenama za mesne proizvode koji se uobičajeno izrađuju nakon kolinja spašavamo i hrvatske običaje, i tradiciju, i svoju savjest, s obzirom na to da je samo prošle godine u Hrvatskoj zaklano više do milijun i pol svinja- zaključili su Prijatelji životinja. 
 

Komentara 17

MA
Mayaaa
21:57 16.11.2019.

Prigovaraju za sve u ime onih koji ne mogu reci. Mislite da je tim zivotinjama lako? Da je ono sto one imaju- zivot? Jeste li vidjeli uvjete u kojima zive, kako se dovoze do klaonice i nacin na koji ih ubijaju? Ako niste- pogledajte. Meni je nekoliko videa bilo dosta. Kad covjek vidi tu muku- ne moze sutiti vec trazi nacin da im pomogne- a jedini naci da im se pomoge jest prestati placati psihopate koji ih tako okrutno ne samo ubijaju- vec i muce, pokvarene psihopatske vlasnike kojima je profit ispred kako zivota jedne zivotinje- tako i ispred covjeka- jer ono meso sto ga prodaju je sve samo ne zdravo.

Avatar rubinet
rubinet
15:14 16.11.2019.

A što će reći Prijatelji biljaka?

AL
alfich
15:07 18.11.2019.

Da probam ? Prije bih to bacio u smeće, a tu nazoviudrugu treba kamenovati sva stakla koliko ih imaju !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije