Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

'Nastavak gradnje fontana nije opravdan', smatra većina građana

Bandić
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
16.05.2014.
u 09:36

Stručnjaci: Efekt nisu postigle ni dvije sagrađene fontane, smatra Gamulin, a Silađinu, koji podupire projekt, smeta to što "mi znamo samo prigovarati"

Prema izjašnjavanju većine od 900 ispitanih Zagrepčana, nastavak gradnje fontana pokraj Nacionalne knjižnice nije opravdan. Ovogodišnju investiciju od 18,9 milijuna kuna, koliko je gradonačelnik rezervirao da se završi projekt i uz dvije postojeće sagrade još tri fontane, ne podržava 44 posto ispitanika, njih 36 posto podržava, a 20 posto nema mišljenje.

Istraživanje, koje je 12. i 13. svibnja 2014. u Zagrebu provela agencija Vectura, pokazuje da projekt gradonačelnika Bandića podržava najviše Zagrepčana u dobi između 50 i 60 godina. Protiv gradnje fontana većinom su mladi Zagrepčani, oni od 18 do 29 i oni u tridesetim godinama. Sa stavom većine ispitanika slaže se i urbanist Niko Gamulin, koji smatra da ni dvije sagrađene fontane nisu postigle efekt koji je ta investicija od 18,4 milijuna kuna trebala imati. – One se ne nalaze u koridoru pješaka, kojima je teško do njih doći, izložene su kiši i vjetru, no treba vidjeti hoće li se stvar promijeniti kada se sagrade tri nove i projekt dovrši – kazao je Gamulin. Istaknuo je da se fontane inače grade kao završni stupanj uređenja grada.

– Fontane su kruna uređenja, a ovdje nijedna strana oko njih nije privedena svrsi pa je upitna opravdanost njihove gradnje – objašnjava Gamulin.

Arhitekt Branko Silađin, čiji je spomenik 16. studenoga 1995. u povodu 900. obljetnice osnutka Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba u obliku piramide prvi “zasjeo” na livadu na kojoj se nalaze fontane, smatra pak da fontane ne mogu štetiti, a da su pitanja jesu li mogle biti ljepše ili jeftinije legitimna i vječna i da se uvijek postavljaju. – Mi znamo samo prigovarati i za ono što je napravljeno i za ono što nije napravljeno. Poznato je da su Zagrepčani oduvijek bili protiv nečega pa su se tako protivili kolodvoru na mjestu na kojem je danas, protivili su se Zrinjevcu i cijeli je grad nastao na nekakvom protivljenju – istaknuo je Silađin. On smatra da je to dio života i da protivljenje gradnji fontana treba i sagledavati u tom kontekstu, no da treba uzeti u obzir i to da su znatno uljepšale taj dio grada.

Foto: Kristina Franić

Projekt fontana podupire još jedan priznati zagrebački arhitekt, Nenad Fabijanić, ističući da u pravilu ne komentira radove svojih kolega, no smatra da započeti projekt treba dovršiti. – Najgore što se može dogoditi nekom projektu jest da bude započet i ostane nedovršen. Ovakve fontane mali su projekt za grad koji želi postati metropola jer se fontane tih dimenzija u svijetu nalaze po dvorištima obiteljskih vila – kazao je Fabijanić. Dodao je da Zagreb i nema pravih fontana jer je većina sadašnjih građena kao zdenci ili pojila, a ne fontane. – Kada projekt bude završen, vidjet ćemo je li dobar ili manje dobar, no podržavam rad kolegice i težnje da se on završi – zaključio je Fabijanić.

>>Bandić: Čim riješim prekršajne prijave, gradim nove fontane

Komentara 29

Avatar gladnijura
gladnijura
10:32 16.05.2014.

Mo'š mislit jake ankete o mišljenju građana (900 ispitanih). Isto kao i ankete o popularnosti stranaka (1500 ispitanih).

TR
trandri
10:22 16.05.2014.

Po tim vašim anketama bi Holy trebala dobiti više glasova u Zagrebu od SDP-a, baš me zanimaju rezultati glasovanja 25.svibnja u Zagrebu.

PR
Prunus
11:20 16.05.2014.

Slažem se sa svime kaj vele arhitekti Fabijanić i Silađin. Da se slušalo sve one koji su gunđali protiv nečega u Zagrebu zadnjih 150 godina, pa pola građevina, ulica i parkova koji su simboli danas Zagreba ne bi postojali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije