Naslovnica Zagreb ZG Život

Vatroslav Lisinski skladao je svoje opere u sobi moje unuke

U Opatičkoj 19 Lisinskom je sobicu za rad iznajmio otac njegove velike ljubavi Hedvige Ban
09. svibnja 2016. u 12:00 1 komentara 917 prikaza
21.04.2016., Zagreb - Antun Milovac, vlasnika kuce u kojoj je zivio Vatroslav Lisinski s svojom ljubavi Hedvigom Ban.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Mladenačka soba s krevetom na izvlačenje, bijelim stolićem i jednostavnim policama ne odaje da se nekada u njoj odigrala povijesna priča.

I to ona ljubavna. U današnjoj sobi unuke Antuna Milovca, vlasnika kuće u Opatičkoj 19, stvarao je autor prve hrvatske opere. Nije slučajno da je Vatroslav Lisinski baš ondje skladao mnoga svoja djela. U toj je kući, naime, živjela i njegova velika ljubav, Hedviga Ban. Njen otac Franjo iznajmio je ovu sobicu Lisinskom, koji je često odlazio i u susjednu kuću, kod obitelji Vancaš, gdje su se okupljali pripadnici ilirskog pokreta. Kod njih je svirao klavir na kojem je skladao “Ljubav i zlobu”. A upravo je njegovo prohrvatsko opredjeljenje bilo presudno da umre u 35. godini kao siromah. Izvedba prve opere na hrvatskom jeziku 28. ožujka 1846. u staroj kazališnoj zgradi na Markovu trgu bila je njegov uspjeh, ali i početak kraja. Nisu više željeli njegova djela, teško je nalazio posao, pa je radio besplatno za Hrvatski glazbeni zavod...

– Strašno je volio Hedvigu, no nije se osjećao spreman zaprositi je jer nije napravio ništa značajno – kaže Antun Milovac, dodajući da je u njegovoj kući rođen još jedan skladatelj: Rudolf Matz. Ta je priča privukla i organizatore manifestacije “Dvorišta”, kojima je Milovac ustupio svoju vežu kao jednu od lokacija u kojoj pričaju priču s Gornjeg grada. Dvorište u Opatičkoj 19 jedino je privatno koje svoja vrata otvara ljeti na deset dana.

Od vremena kad su Lisinski i Hedviga ondje boravili ostali su isti zidovi, nadsvođeni stropovi... Ali i pogled. – Južno krilo poslije je dograđeno. Prije su ovuda ulazile kočije. U vrijeme dok je Hedviga živjela u kući, ona je bila drvena – govori Milovac, koji čuva i staru drvenu komodu i veliko zrcalo s ukrašenim okvirom.

– Ostalo je to za prethodnom vlasnicom Leopoldinom Slavom pl. Katić. No, moguće je da su ti predmeti i stariji. Jesu li nekada stajali u sobi Lisinskog, nikad nećemo doznati – objašnjava Milovac te dodaje još jednu zanimljivu činjenicu: Hedviga Ban se nakon smrti Lisinskog, koji je rođen kao Ignatius Fuchs, udala. A njezin praunuk je šansonijer Drago Diklić.

– Ulica je magnet za glazbenike. Rođen sam preko puta, na broju 12, gdje je živio i Antun Mihanović – zaključuje Milovac.

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan