Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DETALJI NOVOGODIŠNJE BUKTINJE

Vatrogasac koji je gasio požar na neboderu: Izgledalo je ružno. Kutije s ostacima pirotehnike nisu bile sklonjene

Požar na neboderu
Foto: PIXSELL/SNIMIO ČITATELJ
1/20
01.01.2022.
u 19:44

Požar na vrhu iličkog nebodara gasio je 21 vatrogasac sa sedam vozila

Vatreno krštenje i to doslovno imao je Goran Ružić, pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb koji je u ponoć promaknut u voditelja smjene. Umjesto slavlja, dva sata morao je juriti na 18. kat Iličkog nebodera kojeg je zahvatio plamen. 

Podsjetimo, noćas oko 2.25 ostaci novogodišnjeg vatrometa zapalili su sintetičku podlogu za izolaciju na vrhu najstarijeg zagrebačkog nebodera. zastrašujući prizor nebodera u plamenu bio je vidljiv iz čitavog grada pa su brojni Zagrepčani nazvali vatrogasce. Na intervenciju je izašao 21 vatrogasac, sa sedam vozila, a u gašenju su sudjelovale dvije vatrogasne postaje. oni koji su gasili požar na vrhu krova, morali su se uspeti pješice sve do 18. kata. 

- Požar je izbio na krovu, ispod strojarnice nebodera koji ima 16 katova bez strojarnice. Vatrogasci nikada ne idu dizalom jer u slučaju požara u strojarnici, mogu ostati zaglavljeni u liftu. Ipak, ni struju, ni dizalo nismo isključili, a dio vatrogasne opreme poslali smo gore liftom da ubrzamo proces - objasnio je novopečeni voditelj smjene Goran Ružić.  

Prva grupa odmah je pojurila u izviđanje na krov te počeli gasiti požar s hidrantima i vatrogasnim aparatima koje su pronašli u neboderu. Ostale grupe polagale su cijev po stubištu, a požar je vrlo brzo stavljen pod kontrolu. Trebalo im je oko 15 do 20 minuta. 

- Bio je mrak pa nisam dobro vidio o kakvoj je podlozi riječ, je li klasična ljepenka ili hidroizolacija, no požar je buknuo na mjestu gdje su se nalazile kutije s ostacima novogodišnjeg vatrometa. Kutije s ostacima pirotehnike nakon ponoći nisu bile sklonjene, ostalo je tinjati pa se zapalila izolacija na krovu i stiropor ispod nje - objasnio je Ružić. 

Bez obzira na to što je požar izgledao zastrašujuće, radilo se o jednostavnoj intervenciji koja vatrogascima nije zadala previše muke, ako zanemarimo penjanje na 17. kat u opremi. 

- Izgledalo je ružno, no daleko je to od paklenog tornja. Uvjeti su bili kontrolirani, rekao bih da se radilo o klasičnom, školskom požaru na visokom objektu. Nije bilo vjetra pa smo ga ugasili u vrlo kratkom roku. Takva gašenja inače znaju trajati puno dulje. Bilo bi puno kompliciranije da je planuo 14. ili 15. kat jer visinsko vozilo ne dopire toliko visoko pa bi gašenje bilo puno zahtjevnije - kaže naš sugovornik. 

Vatrogasci su požar ugasili unutar desetak minuta, no ostali su na intervenciji do oko 4 ujutro kako bi se uvjerili da je sve pod kontrolom. Osim požara na neboderu, JVP Zagreb u novogodišnjoj je noći imao 17 intervencija. 

Video - Vatromet u Zagrebu

Komentara 5

PP
Preodgojen_Povratnik
23:10 01.01.2022.

Ovo je za smijati ili plakati, netko uopce nije imao vatromet pod nadzorom niti provjerio poslije kraja je li sve u redu na vrhu nebodera. Tipicna prica personalne neodgovornosti. Vjerojatno bez ikakvih posljedica za dovodenje u opasnost zivota i imovine.

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
23:15 01.01.2022.

Ovi sve mogu....i vatrometom zapaliti neboder

SD
sdragan
06:00 02.01.2022.

Moze se reci da je Zagreb imao zivopisniji i realniji vatromet od Sidneja, Dubaia, Pekinga, Beograda, itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije