Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA NEZAKONITA

Udarac za Tomaševića: Visoki upravni sud ukinuo odluku o roditeljima odgojiteljima

Visoki upravni sud RH odlučuje o mjeri roditelj odgojitelj
Marko Lukunic/PIXSELL
05.07.2022.
u 11:11

Peteročlano sudačko vijeće Visokog upravnog suda odluku gradske uprave ocijenilo je nezakonitom

Odluka o retroaktivnom ukidanju mjere roditelj odgojitelj, koju je Grad Zagreb donio u prosincu, nezakonita je, odlučilo je danas peteročlano sudačko vijeće Visokog upravnog suda u Zagrebu.

Naslutiti se to moglo već iz rasprave u kojoj su tri od pet sutkinja istaknule kako je odluka gradske vlasti napisana nespretno te konačni cilj ukidanja ne može opravdati štetu koju će pretrpjeti korisnici mjere nakon njena ukidanja. 

Podsjetimo, u travnju je Visoki upravni sud u Zagrebu privremeno obustavio odluku o izvršenju ukidanja mjere roditelj odgojitelj. Današnjom presudom oko 5800 korisnika mjere, koji brinu o 21.000 zagrebačke djece, nastavit će primati naknadu.

– Uzeta su mišljenja Državnog zavoda za statistiku, kao i profesora s Pravnog fakulteta. Predstavnici lokalne samouprave imaju zakonsko pravo donositi odluke, ali to pravo nije apsolutno. Riječ je o pravu kvaziretroaktivnosti – obrazložio je sud. 

– Promjene nastale odlukom odnose se na povlastice koje im je dodijelila prošla vlast. Test razmjernosti su pokazali da su ciljevi legitimni sud je zaključio da je nova mjera nanijela prekomjeran teret. Roditeljima je skraćeno trajanje pomoći za osam godina, a prijelazno razdoblje je prekratko- zaključilo je sudačko vijeće Visokog upravnog suda. 

Odluku Visokog upravnog suda da njegovu odredbu proglasi nezakonitom, komentirao je i gradonačelnik Tomislav Tomašević:  - U raspravi se vidjelo dosta različitih stavova svih sudaca, treba vidjeti kakvo je većinsko mišljenje. Razočarani smo odlukom i dalje ćemo vidjeti koja su nam pravna sredstva na raspolaganju da se to promijeni.

Mi ne možemo imati situaciju da više od pola milijarde kuna bude zamrznuto u sljedećih pet godina, to je kvaka 22, i tako se ne mogu povećati kapaciteti za dječje vrtiće, no očekujemo manevarski prostor da smanjujemo naknade. Nepravedno je da nemamo novca za kapacitete za nove vrtiće, a imamo za mjeru roditelj odgojitelj. Samo jedna godina financiranja mjere dovoljna je da se izgrade vrtići za svu djecu – kazao je Tomašević. 

 

 


 

Komentara 153

8I
8ivan2
11:27 05.07.2022.

Sad ste nadrapali kada Senf i Bencicka prosvjede ispred Suda ograniziraju. Senf ce donijeti Ribara, a Bencicka zastavu sa srpom i cekicem. Kao u dobra stara vremena.

PK
Posljednji Komšikanac
11:10 05.07.2022.

Diletantska gradska uprava niže poraz za porazom.

CA
cavecanem
11:43 05.07.2022.

Iz Možemo u Ne možemo za godinu dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije