Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKTUALAC NA SKUPŠTINI

Predovan Tomaševiću: 'Jučer su Vas izviždali na prosvjedu. Morate zvati radnike na razgovor'

18. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba
Sanjin Strukic/PIXSELL
08.12.2022.
u 09:06

Na aktualnom satu raspravlja se o prosvjedu radnika Čistoće, ali i nedavnoj najavi poskupljenja vode od nove godine

Upravo je prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2023. i projekcije za 2024. i 2025. ključna je tema današnje sjednice koju možete pratiti na našem portalu. 

10:30- Aktualni sat- ulaganja u vrtiće

Zastupnica Davorka Moslavac Forjan postavila je pitanje vezano uz Kutlurni centar Dubrava. Zamjenik Luka Korlaet kazao je da je nekoliko čestica ispod same zgrade i da je Grad knjižen na svim česticama osim jedne za koju se vodi spor između Grada i fizičke osobe. 

Zastupnik Marin Živković pitao je hoće li se smanjiti kapitalna ulaganja u vrtiće. Zamjenica Danijela Dolenec demantirala je tu informaciju i kazala da se na tjednoj razini komuniciraju planovi. 

-Materijalni i financijski rashodi rastu, posebno nakon amandmana o povećanju 15 posto rashoda za vrtiće. Izdvajanja za vrtiće čine 8 posto ukupnog proračuna Zagreba i to je jedan od prioriteta ove gradske uprave. Vezano uz planove izgradnje na zapadu grada, u četvrti Novi Zagreb- Zapad bilježi najveći rast stanovnika tako da ćemo tu najviše raditi- odgovorila je Dolenec.

9:50- Aktualni sat- poskupljenje usluga i ZG vrećice

Nezavisni zatupnik Ivica Lovrić kazao je da je najavljeno više poskupljenja ove godina i dodao da je za neke građane otpad poskupio, ali i da smatra neopravdanim poskupljenje vode. Ipak, dodao je da je nešto pojeftinilo u gradu, a to je  podružnica Zagrebački digitalni grad pojeftinila i to za teleoperatere, ustvrdio je Lovrić.

-U trenucima kada građanima sve raste, njima ste snizili uslugu za 31 posto. Zašto ste to napravili?-upitao je zastupnik na što mu je Tomašević odgovorio da je to laž, kao i glasine da će Davor Vić napustiti vodeće mjesto u Čistoći. 

Zastupnik HSLS-a Kristijan Jelić postavio je pitanje vezano uz poskupljenje vode na što je Tomašević ustvrdio da se obnova dotrajalih vodovodih cijevi nije mogla financirati iz proračuna, već se moralo ići na poskupljenje. Tomašević je najavio da će se ono odgoditi do 1. ožujka, ali istaknuo da će ono biti na razini 15 posto, umjesto najavljenih 20 posto jer je Vlada odustala od primjene vodne uredbe. 

-Na godišnjoj razini gubitak Vodoopskrbe je 200 milijuna kuna, a 50 milijuna kuna iznose trenutni minusi Vodoopskrbe. Zatim, potrebno nam je barem 100 milijuna kuna godišnje za investicije- istaknuo je Tomašević te Jeliću, koji je tražio da se voda postupi tek za 5 posto, poručio da to nije moguće.  Poručio je da Uprava Holdinga "radi što može", ali da ne može iz proračuna financirati operativni gubitak Vodoopskrbe, kao niti investicije. 

Zastupnica Lucija Topolovec iz Stranke rada i solidarnosti upitala je koliko vodomjera u Zagrebu je trenutno starije od pet godina. Dobila je odgovor da javna nabava kasni zbog procesa žalbe te da se za sada ugrađaju stariji tipovi vodomjera. Ipak, 

Zastupnik SDP-a Renato Petek postavio je pitanje je li utvrđeno koliko otpada stane u plavu vrećicu od 10 litara. 

-Prvo smo bili optuživani da su vrećice premale, sada da su prevelike, nikad dobro. Kao što znate, rasprava o mjerenju volumena je kompleksna u najmanju ruku i tjednima je trajala ta rasprava. Ono što se nije dogodilo je da su manje od deklariranog. Volumen ovisi o tome koliko se stegne vrećica, ali sigurno nije manje jer bi to značilo da varamo građane- kazao je Tomašević.

Petek je tražio pisano objašnjenje i dodao da ako je volumen vrećica veći, time se potencijalno čini materijalna šteta za Holding.

9:40- Započeo je aktualni sat- O prosvjedu Čistoće 

Nenad Predovan iz Stranke rada i solidarnosti podsjetio je na jučerašnji prosvjed radnika Čistoće. Predložio je gradonačelniku da hitno pozove radnike na razgovor i dodao je da je neodgovorno i sramotno što Tomašević to još nije učinio. Gradonačelnik je na to odgovorio kako se u javnosti stalno plasira teza da se zahtjevi radnika ignoriraju, što nije točno.

-Kolektivni ugovor koji je na snazi Holding u potpunosti ispunjava, za razliku od onda kad ste vi bili na vlasti pa niste isplatili božićnicu radnicima i onda su vas sindikati tužili. Intenzivni se pregovara, zadnja tri tjedna, da se povećaju materijalna prava radnicima. Vi iz oporbe ste bili, a posebno vi koji ste nekad upravljali Čistoćom i doveli je do toga da ima 200 milijuna kuna gubitaka godišnje. Doveli ste Čistoću do najvećeg gubitaša u Holdingu- ustvrdio je Tomašević.

Dodao je da je u zadnja tri tjedna bilo pet sastanaka o pregovorima oko novog Kolektivnog ugovora, s devet ovlaštenih predstavnika sindikata, od kojih je samo jedan predstavnik jučer bio na prosvjedu.  

Predovan je na to dodao da radnici očekuju da ih se primi, a da bi najbolje bilo da se to dogodi već ovaj ili idući tjedan.

9:15- Započela je 18. sjednica Gradske skupštine

S malim zakašnjenjem započela je 18. sjednica Gradske skupštine. 

8:15- Prosvjedni performans ispred vijećnice

Prije početka sjednice, ispred zgrade Skupštine, članovi udruge Resnik i drugi prosvjedovali su, kako kažu, protiv nastavka financiranja štetnih projekata za okoliš predviđenih proračunom za 2023. Usprotivili su se, među ostalim, izgradnji Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO), pretovarne stanice za biootpad na lokaciji Dioki, sortirnice za koju smatraju da je besmislena.

-Gradonačelnik ne odustaje od štetnih projekata jer nema ni snage ni volje krenuti s uspostavom novog sustava gospodarenja otpadom- poručila je predsjednica udruge Branka Genzić-Horvat.

Također, Tomaševića i platformu Možemo! optužila je za izdaju svojih birača i interesa građana Zagreba jer su se "izgubili u interesima interesne grupacije".

Komentara 6

SA
sasha68
14:07 08.12.2022.

radim u vodovodu, ima se ušteda 90 milijuna kn i ima projekt sa eu fondom dogovoren ali u ladici?! ali on bi građanima iz džepa radije uzeo nego iz ovog odvojio za obnovu? da, jer tu lovu od građana mozee pokrast preko svojih udruga, a onu iz eu ne moze, zato sve stoji

DU
Deleted user
14:44 08.12.2022.

Jedan mali dio bandicevih GM-ena napravili su predstavu . Imaju place kao i profesori u skolama. Svima bi dobro dosle vece place. Ali udruga 365 + oni koji im jos uvijek drze svijecu, koriste svaku priliku za podmetanje .

ML
mladaklada
21:25 08.12.2022.

Bandinjova peta kolona i dalje jaši.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije