Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Press konferencija

'Maksimir za Zagreb' i predstavnici Holdinga održali sastanak oko kompostane na Maksimiru

Zagreb: Prosvjed protiv gradskog biootpada u rasadniku Čret
Igor Soban/PIXSELL
22.05.2024.
u 16:48

Stanovnici su se, podsjetimo, digli na noge nakon što su mjesecima trpjeli nesnosan smrad koji je dolazio iz kompostane, a Državni inspektorat je nedavno odlučio obustaviti djelatnost oporabe otpada na toj lokaciji.

Građanska inicijativa Maksimir za Zagreb održala je drugi sastanak s predstavnicima Zagrebačkog holdinga u pokušaju iznalaženja rješenja za situaciju s kompostanom na Maksimiru.

Stanovnici su se, podsjetimo, digli na noge nakon što su mjesecima trpjeli nesnosan smrad koji je dolazio iz kompostane, a Državni inspektorat je nedavno odlučio obustaviti djelatnost oporabe otpada na toj lokaciji. Građanska inicijativa već neko vrijeme tvrdi da kompostana na Maksimiru ne operira po pravilima, a slali su i više upozorenja te jednom prilikom organizirali i prosvjed. 

– Građanska inicijativa od siječnja ove godine ukazuje da kompostana na Maksimiru ne operira unutar stručnog i unutar zakonskog okvira, da se radi o visokoj koncentraciji emisija sumporvodika, metana i ugljičnog dioksida koji je štetan po zdravlje ljudi i okoliš.

Na upozorenja koja su tada poslana i članovima skupštine Holdinga, gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, samom Holdingu pa i predstavnicima u lokalnoj samoupravi i Vijeću gradske četvrti Maksimir nije se pravovremeno reagiralo adekvatnim mjerama i od tada se poduzimaju spore i ponovno neučinkovite mjere svih uključenih tijela u zaštiti ljudskog života i okoliša – poručili su prije sastanka.

VEZANI ČLANCI: 

– Sretni smo izašli sa sastanka. Dogovor ide dalje, dokumentacija je transparentna i kvalitetna, a nadamo se da će brzo naći pametno rješenje za tu lokaciju. Kompostana na Čretu odnedavno je, kao što znamo, zatvorena i mi se nadamo da će trenutne probleme obje strane uspjeti riješiti i da će ona uskoro ponovno profunkcionirati – istaknula je Maris Špero ispred inicijative "Maksimir za Zagreb". 

Da gradska uprava i inicijativa dijele zajednički cilj, a to je interes sugrađana, kazala je pak glasnogovornica Dinka Živalj. 

– Tražili smo načine kako da se kompostana što prije otvori te da funkcionira sukladno zakonu, ali i bez utjecaja na okoliš. Nastojat ćemo i nastaviti našu komunikaciju kako bi sugrađane na vrijeme informirali – dodala je Dinka Živalj. 

Na pitanje novinara o tome što će se dogoditi s otpadom koji se trenutno nalazi na kompostani, Maris Špero istaknula je kako se po tome pitanju trenutno ne smije poduzimati ništa jer je takva mjera izdana od strane inspektorata. 

VEZANI ČLANCI: 

– Trenutno nam je najvažnije da umirimo stanovnike, drago nam je da ondje više nema neugodnih mirisa. Zagrebački holding konstantno mjeri parametre temperature i vlažnosti kompostne mase te smo spremni u svakom trenutku reagirati u slučaju da dođe do bilo kakvih potencijalnih rizika – istaknula je Božena Cvitanović, voditeljica Zrinjevca, podružnice Holdinga. 

Na pitanje novinara postoje li trenutno neki problemi s radom kompostane te oporabom biootpada otkako je zatvorena kompostana, Božena Cvitanović istaknula je kako ne postoje jer Holding ima ugovor s privatnim oporabiteljem koji ga sanira. 

GALERIJA Prosvjed ispred kompostane na Čretu ujedinio Tomaševićevu oporbu

Zagreb: Prosvjed protiv gradskog biootpada u rasadniku Čret
1/34

Komentara 1

OR
OPG Rasprdić
17:35 22.05.2024.

Čudesna stručnost i sposobnost našeg vrlog gradonačelnika Tomaševića je u samo tri godine osigurala da jedna kompostana bude zatrpana smećem, da druga nesnosno smrdi i da ju inspekcija zatvori, tako da Zagreb sada ima samo jednu kompostanu, i to primitivnog tipa, potpuno otvorenu, u koju smije ići samo trava iz parkova. Ujedno je ista stručnost i sposobnost osigurala da projekt moderne kompostane u Novskoj bude zaustavljen, tako da će sad kompletni zagrebački biootpad zbrinjavati privatnici tipa Pripuza za 700 eura po toni. Bravo za Možemo i Tomaševića, tako nešto napraviti za samo tri godine nije mala stvar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije