Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrbani III ponovno na nogama

Ustanak protiv antena na Pointu – cijeli kvart osvanuo oblijepljen parolama građana

Prosvjed protiv antena na Centru Point
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
17.10.2018.
u 17:22

Dobili smo potvrdu pročelnika Dinka Bilića da su bazne stanice postavljene bez građevinske i uporabne dozvole

Na balkonima svih zgrada oko Shopping Centra Point na Vrbanima III osvanuli su natpisi s parolama poput “Point – tu me zrače, tu ne kupujem!”, “Uklonite antene, zračite našu djecu” ili “Vrbani – 24-satna zona zračenja”. Osim na zgradama, i na obližnjim stupovima rasvjete postavljeni su posteri i plakati s istim natpisima. Stanovnici ovog kvarta, podsjetimo, već godinama prosvjeduju protiv baznih postaja za pojačavanje signala mobitela, a koje su pod krinkom dimnjaka montirane na krov Pointa. Posljednjih pet godina vladao je mir jer su repetitori sudskom odlukom protiv teleoperatera bili isključeni. No, kad su u kolovozu stigli kamioni s novim antenama, prašina se ponovno dignula.

– Dobio sam potvrdu pročelnika Gradskog ureda za graditeljstvo i prostorno uređenje Dinka Bilića da su bazne stanice, koje su sad ponovno uključene, montirane protiv propisa Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba (GUP) i bez građevinske i uporabne dozvole, što znači da one ne bi smjele biti ovdje – istaknuo je Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini.

Antene su, kaže, postavljene samo stotinjak metara od škole i vrtića, a objekt na kojem se nalaze nije najmanje 12 metara viši od ostalih zgrada, kao što pravila GUP-a nalažu. Zbog toga, ali i zbog štetnosti zračenja za koje tvrde da je opasno za njihovo zdravlje, stanari Vrbana transparentima nastavljaju otpor. No, to je samo početak, upozoravaju.

– Sve dok uprava Pointa ne skine bazne stanice, građani Vrbana bojkotirat će sve sadržaje koje nudi ovaj centar, a pogotovo kupnju. Želimo da na svojem džepu osjete što znači kad rade nešto protiv čega je cijeli kvart u kojem se nalaze – rekao je Zdravko Anđel, predsjednik Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja. Na Anđela se nadovezala Branka Rožić iz Građanske inicijative Vrbani.

– Ukratko, prevareni smo. Uprava Pointa obećala nam je da neće postavljati nove antene i bili smo uvjereni da je sad sve konačno u redu. A sad nas opet truju. Šokirani smo načinom na koji su nas izigrali i želimo pravdu – ljutito je naglasila. Iz uprave Shopping Centra Point na naše pitanje o transparentima koji ga okružuju i radu baznih stanica kratko su odgovorili da ne žele davati izjave novinarima.     

Pogledajte video: Ovako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor

Komentara 16

PA
paleontolog
17:39 17.10.2018.

1. Vasim bojkotom gube trgovci koji s antenama nemaju nista 2. Vecina vas visi na mobitelima vecinu dana, u vrijeme voznje, na poslu itd. 3. Svojoj djeci da bi vi imali mira dajete tablete i mobitele, oni su konstantno ozraceni i vec tako mali kvare vid 4. Mislite da Vas kucni wi-fi ne zraci? Ooo itekako, ali lijepo izgleda mala bijela antenica na polici 5. Kako se osjecate kad nema signala ili kad je slab? Jeste li svjesni sta sve zraci? I u kojoj mjeri? Brine vas zracenje antene? A ne brine vas duhanski dim? I jos kad mene trujete u kaficu s njim? Da, to je legalno i neopasno...

JZ
Jedan_Zagrepčanec
17:39 17.10.2018.

Nadam se da se nitko od ovih ljudi ne služi mobitelom. Naime, imati mobitel znači podupirati postojanje repetitora (zemaljskih postaja) GSM mreže blizu nečijeg drugog doma, dakle nemoralno je podupirati postavljanje takvih uređaja drugima pod nosom, a kod sebe zabranjivati.

DU
dubravkomajic
09:45 21.10.2018.

Kad citam ove komentare vidi se da u zemlji vlada primitivizam..vecina andena je ilegalno postavljena a dozvoljena zracenja su 10 x veca u Hrvatskoj nego u vecini EU zemalja ..kad se tome nadoda ilegalno montiranje i prevelika blizina kuca stoo je obavezno slucaj dobis tvornicu raka pored kuce... Preko puta moje kuce tip je stavio ilegalno antenu na kojoj zaradjuje masno..naravno iselio je iz kuce da njega ne zraci..susjedino malo djete ima rak mozga i svi su bolesni u blizini ja ne spavam dobro vec godinama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije