Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Usred noći zemlja nam se survala na kuće

Golema količina zemlje, ali i drveće te nisko raslinje strovalili su se na četiri kuće na brojevima 7, 9, 11 i 13 u Ulici Kestenovac u Gradskoj četvrti Črnomerec.
20. veljače 2016. u 08:38 22 komentara 7535 prikaza
19.02.2016., Zagreb - Usljed kise doslo je do klizanja tla neposredno iza obiteljske kuce u ulici Kestenovac. Stanovnici kazu da svake godine se to desava. Do sada su sami radili drvene zidove da bi sprijecili klizanje tla. Mato Markovic. Photo: Goran Jak
Pogledajte galeriju 1/2

Kuće su se zatresle, a zvuk snažnog udarca probudio je stanare u tri sata ujutro u noći s četvrtka na petak. Golema količina zemlje, ali i drveće te nisko raslinje strovalili su se na četiri kuće na brojevima 7, 9, 11 i 13 u Ulici Kestenovac u Gradskoj četvrti Črnomerec. Naime, ponovno se aktiviralo klizište Čukovići s kojim građani već godinama muku muče.

Odmah su znali što je

– Udarac je bio jak, ali odmah smo znali što je. Isto nam se već događalo, zadnji put prije dvije godine, ali nikako da se problem riješi – govore supružnici Nikola i Nada Šute s broja 11 koji u Kestenovcu žive više od tri desetljeća. Zadnjih su godina uložili već 30.000 kuna u zaštitu kuće od klizišta uz pomoć drvenih pregrada koje su sami postavili. I njihovi susjedi, obitelj Marković, smatraju da su već mogli kupiti novu kuću koliko su uložili u zaštitu ove.

– Kuću smo kupili 1978., a deset godina kasnije klizište se aktiviralo. Od tada nemamo mira i stalno smo u strahu. Možda će nam već noćas zatrpati kuću – govori Katarina Marković koju smo zatekli kako sa sinovima čisti područje oko kuće jer blato je na sve strane. Kako kaže, jednom je prilikom skoro i nju zatrpalo te je krajnji čas da Grad sanira klizište.

– Dosad su nam gradske službe pomogle počistiti zemlju, no privremenu smo sanaciju uvijek sami plaćali. I danas su nadležni i radnici bili kod nas, ali opet ne znamo hoće li se nešto konkretno poduzeti – kažu ljutiti stanari.

Ima toga još

Predsjednik Vijeća gradske četvrti Josip Jelić rekao je da na Črnomercu više sličnih klizišta, no ovo je toliko opasno da Grad mora krenuti u sanaciju. Ipak, treba pričekati ljepše vrijeme. No, strpljenja više nema 85-godišnja Olga Zupanc s kućnog broja 7 koja napominje kako će radije u dom za starije nego da čeka da je zemlja zatrpa u vlastitoj kući. Po 95-godišnju stanarku s broja 9 odmah je po aktivaciji klizišta došla obitelj i preselila je.•

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • Deleted user:

  To je velika tragedija, kada kuću zazidaš tamo gdje nitko normalan to nebi napravio! Tko ti je dao građevinsku, uporabnu dozvolu neka sada sanira štetu, ako uopće takove dozvole imaš!

 • mrnmarina:

  Oni koji u Zagrebu grade sa dozvolama i po propisima su očito nenornalni. Sagradi bajtu gdje ti se hoće, a svi ćemo se brinuti o šteti kada se dogodi.

 • Avatar maxist
  maxist:

  nekada se vodilo računa o klizištima (pa i potencijalnim) a dozvole se nisu dijelile na tomboli.....pa tamo gdje se nije smjelo ni pesju kučicu postaviti niknule se četvero katnice u cijelom Podsljemenu.Bezbrižnost gradnje na gudurama od lapora mnoge će na ... prikaži još! kraju koštati imetka a lako i života jer struka je eliminirana iz postupka...........Šteta.