Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Uskok istražuje Davora Jelavića zbog nadstrešnica

Osnovano se sumnja da su donedavni gradski pročelnik Davor Jelavić i njegova pomoćnica Vesna Lubin s direktorom tvrtke Gamont Petrom Gavrilovićem i još jednim okrivljenikom dogovorili da se za 600 ugovorenih autobusnih i tramvajskih nadstrešnica odobri i dodatni trošak od 5 milijuna kuna, čime je oštećen Grad Zagreb
27. prosinca 2013. u 17:18 21 komentara 5805 prikaza
Davor Jelavić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Kako je on bio rekao još u svibnju - "stvari su se počele raspletati". Davor Jelavić, bivši (ove jeseni je umirovljen) pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, pod istragom je Uskoka, s još troje ljudi (to su, među ostalima, njegova bivša pomoćnica Vesna Lubin, direktor tvrtke Gamont Petar Gavrilović).

DORH je na svojim web stranicama samo objavio da je donio rješenje o početku istrage protiv četvero hrvatskih državljana (imena nisu navedena), jer se osnovano sumnja da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, te pomaganja i poticanja na takva kaznena djela. Radi se o poznatoj "aferi nadstrešnice".

'09.12.2010.Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic u gradskom poglavarstvu odrzo je press konferenciju povodom predstavljanja proracuna za 2011 godinu. Photo: Goran Jakus/PIXSELL' USKOK istražuje Slučaj nadstrešnice: Milan Bandić pod istragom

Kako stoji u rješenju, trećeokrivljeni direktor tvrtke (Petar Gavrilović) je od ožujka 2009. do travnja 2010. je, nakon ugovora s Gradom Zagrebom o gradnji 600 temelja za nadstrešnice na autobusnim i tramvajskim stajalištima, od prvookrivljenog Jelavića i drugookrivljenice V. Lubin zatražio da mu Grad uz ugovoreni novac dodatno plati i pripremne radove, te čišćenje gradilišta, nabavu i postavljanje prometnih znakova.

Oni dvoje, znajući da bi ti radovi ionako bili plaćeni prvotnim ugovorom, dali suglanost na takvo ekstra plaćanje i od nadzornog su inženjera tražili da dodatne radove uvrsti kao osnovane "vantroškovničke" aktivnosti.

Direktor Gavrilović je potom, sumnja se, ispostavio "privremene situacije u kojima je te, 'nove' radove, obračunao kao vantroškovničke."
Jelavićeva pomoćnica Lubin i četvrtookrivljeni su zatim ovjerili takvo stanje, a Jelavić dao odobrenje za plaćanje, čime je tvrtka Gamont stekla nepripadnu korist od najmanje 5 milijuna kuna, na štetu Grada Zagreba.

Jelavić u USKOK-u: Stvari su se počele raspletati

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Franciskoo:

  Nedavno je osuđena Linićeva bivša suradnica na godinu i pol zatvora zbog zloupotrebe položaja u Rijeci i primanje mita, zanimljivo Obersnel i Linić su ostali neokrznuti. Linić može biti zadovoljan s lojalnosti suradnice koja je za godinu i pol zatvora ... prikaži još!a odlučila svu krivnju preuzeti na sebe.

 • Avatar ONLY 1
  ONLY 1:

  bagra koja "radi za državu" jednostavno cijelo vrijeme misli kako ukrast novce. o drugome nemaju kaj brinut, kad kazne nema, već samo bolje radno mjesto, ukoliko dođe do ikakvih problema

 • Avatar žič
  žič:

  rista si je osigural otpremninu,a bandić bu rekel,,nek institucuje rade svoj posao,,