Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ured za javnu nabavu: Nema sukoba interesa u poslovanju Grada Zagreba i zaštitarske tvrtke

Ustvrdila je i da resor koji vodi nema nikakve veze sa zaštitarskim uslugama koje je tvrtka Bilić Erić obavljala i prije nego što je stupila na današnju funkciju.
15. veljače 2020. u 11:59 16 komentara 743 prikaza
Bandić i Mirka Jozić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ured za javnu nabavu i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić u subotu su priopćili kako ne postoji sukob interesa u poslovanju zaštitarske tvrtke Bilić Erić s Gradom Zagrebom.

Gradska skupština grada Zagreba NEOBIČNA REAKCIJA Grad Zagreb se oglasio o GUP-u i poručio građanima: 'Istina je'

U zajedničkom priopćenju stoji da Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, čija je Jozić pročelnica, nema u svojoj nadležnosti zaštitarske usluge te da ne postoji sukob interesa.

Iz Ureda za javnu nabavu pročelnice Danijele Habijanec istaknuli su i da pročelnici gradskih ureda, zavoda i službi nisu čelnici tijela niti članovi stručnog povjerenstva za javnu nabavu niti su na bilo koji način uključeni u postupke javne nabave iz nadležnosti drugih gradskih ureda. Stoga ne postoji sukob interesa u smislu odredbi Zakona o javnoj nabavi, stoji u priopćenju i dodaje se da se na pročelnike ne primjenjuje niti odredba o sukobu interesa povezanih osoba iz tog zakona. 

Na taj su način reagirali na tvrdnje predsjednika Kluba nezavisnih zastupnika Renata Peteka koji je u petak rekao da se povećava suradnja Grada Zagreba i odabranih privatnih zaštitarskih tvrtki koje čuvaju gradske objekte, a istodobno se smanjuje opseg posla i zaposlenika Unutarnje čuvarske službe Grada. Kazao je da je Matija Jozić, suprug pročelnice za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliš, suvlasnik i upravitelj jedne od privatnih zaštitarskih tvrtki Bilić-Erić, koja ima ugovor s Gradom. Spornim vidi i što je tvrtka Bilić-Erić nositelj posla zaštite osoba i imovine unutar zajednice ponuditelja u koju su uključene i tvrtke Sokol, V Grupa i Sigurnost. Ne može reći da je kroz javnu nabavu pročelnica Jozić direktno pogodovala da baš određeni posao dobije suprugova tvrtka, no, ističe, načinom na koji je pripremljen javni poziv direktno se upućivalo da na njemu mogu pobijediti samo udružene zaštitarske tvrtke, gdje najveći udio s gotovo 1000 zaposlenika unutar tog segmenta ima upravo tvrtka Bilić-Erić.

Milan i Vesna Bandić PREDAO PAPIRE POVJERENSTVU Grad Zagreb: Supruga gradonačelnika dala je novac za kupnju stana od prodaje svoje imovine

Pročelnica Mirka Jozić ocijenila je klevetama prozivke o sukobu interesa.

"Odgovorno tvrdim kako sukoba interesa nema. Vjerujem da su toga svjesni i oni koji me posljednjih dana često prozivaju, pozivajući se na moral dok vrijeđaju, nazivaju pogrdnim imenima, lažu, kleveću, sude i presuđuju bez dokaza i bez suda. Uvjerena sam kako bi se rado hvalili mišljenjem Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa  kada bi postojale bilo kakve nepravilnosti, ali nemaju čime jer sukob ne postoji", rekla je Jozić.

Ustvrdila je i da resor koji vodi nema nikakve veze sa zaštitarskim uslugama koje je tvrtka Bilić Erić obavljala i prije nego što je stupila na današnju funkciju.

Djelatnici Dječje bolnice Srebrnjak održali prosvjed JOŠ NEMA ODLUKE Grad Zagreb: Odluka o izboru novog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak u zakonskom roku

"Pročelnica sam Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. Bavim se  poslovima poticanja poduzetništva i turizma, razvojem start-up scene, energetikom i energetskom učinkovitošću, zaštitom okoliša, smanjenjem nezaposlenosti. Svoj posao obavljam profesionalno i odgovorno ne dovodeći ga u nikakve sukobe. Što se tiče gospodina Renata Peteka i njegovih učestalih pokušaja diskreditacije, ponižavanja, omalovažavanja te narušavanja mojeg ugleda i časti, gospodin Petek imat će priliku govoriti pred sudom", istaknula je u priopćenju pročelnica Mirka Jozić.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • iva.begovic:

    Iz Fondova Europske unije izgrađen je rotor, iz EU fondova gradi se žičara i još na desetke drugih investicija u gradu. I naravno.... tako ostane novca za razbacivati se na zaštitarske službe. Dobro, do vraga, gdje je taj OLAF, dokle ... prikaži još! će EU trošiti novac europskih poreznih obveznika na poslove hrvatskih mafijaša?

  • iva.begovic:

    Nebitno je sukob interesa ili ne, pročelnica je bila dužna obavijestiti gradonačelnika pisanim putem o financijskom interesu kojega ima njezin bračni drug u odlukama upravnog tijela u kojem radi. Gradonačelnik je bio dužan ispitati da li te okolnosti dovode ili ... prikaži još! mogu dovesti do sukoba interea i donijeti odluku o izuzimanju pročelnice,. Tako kaže čl. 40. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, tj. Zakona kojemu su u Gradu Zagrebu doskočili tako da su Ured javne nabave izdvojili iz Gradskog ureda za gospodarstvo. To inače nema logike jer je javna nabava obično, uvijek i svugdje - dio upravnog dijela za gospodarstvo. No, naš gradonačelnik nije cicija, uspješno se razbacuje našim novcem pa osniva nove upravne odjele, stvara nova službenička i pročelnička radna mjesta, a sve kako bi zaobišao zakon i zametnuo trag nedjela. Nije postojala nikakova stvarna potreba da se ustroji Ured za javnu nabavu i izdvoji iz Gradskog ureda za gospodarstvo osim "gradonačelnikovih igara" u sprezi sa HDZom koji mu takve nebulozne ustrojbene odluke u Skupštini amenuje.

  • Tirano:

    Sve te zaštitarske tvrtke trebaju imati iste uvjete za dobivanje posla a dali je to baš tako?! Osim Bilić&Erića ima još tvrtki pa ih pitajte, oni vam sve najbolje znaju!