Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveće bespravno naselje

Urbanizacija u 21. stoljeću: Uskoro kanalizacija u Kozari puteve

Kanalizacija stiže u Kozari puteve
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
26.03.2014.
u 14:39

Vodoopskrba i odvodnja ove godine, još u prvoj polovici, kreće u gradnju kanalizacije u Kozari putevima, projekt je vrijedan 14 milijuna kuna i dobra je vijest za 6500 stanovnika ovoga najvećeg zagrebačkog neplanskog naselja. Mještani se plaše cijene priključka, ali znaju da im to donosi bolju kvalitetu života

Dobre vijesti za oko 6,5 tisuća stanovnika Kozari puteva stižu iz Vodovoda i odvodnje, gdje su odlučili ove godine uložiti 14 milijuna kuna za gradnju kanalizacije. Time će najpoznatije neplansko i bespravno sagrađeno zagrebačko naselje postati urbaniziranije jer će se moći zatvoriti na stotine septičkih jama.

Kraj septičkim jamama

– Imamo malu septičku jamu i moramo je prazniti barem dva-tri puta mjesečno pa nam na to mjesečno ode i do 600 kuna. Neke kuće već imaju kanalizaciju, no sve ide sporo i nikako da dođe do nas – rekao je Mijo Anušić, stanar ulice IV. Kozari put. Njegova supruga Manda dodala je kako jedva čekaju da se priključe jer će im troškovi biti znatno manji, a kvaliteta života normalnija.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Sličan stav imaju i drugi mještani, no plaše se cijene priključka jer sve od glavne ceste do kuće snose sami pa se nadaju pomoći i oko toga. Predsjednik Vijeća četvrti Peščenica-Žitnjak Dragan Vučić objasnio je kako dio naselja ima kanalizaciju, dio iz 60-ih godina, a da se dio izgrađivao novcem koliko je četvrt mogla izdvojiti, no da je riječ o tek 20-ak posto naselja.

– Tek će ova velika investicija riješiti probleme i građanima poboljšati uvjete života. Urbanizirat će se cijelo naselje, a riješiti i najveći problem u cijeloj četvrti – istaknuo je Vučić. Prema riječima Josipa Majera, tehničkog direktora u Vodovodu i odvodnji, plan je da se s radovima krene ubrzo.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

– Radovi bi trebali započeti u prvoj polovici godine, čim se završi postupak javne nabave – najavio je Majer.
Osim u Kozari puteve, dobre vijesti stižu i za Brezovicu i Kašinu gdje će se ugrađivati novi metri vodovodnih cijevi. Tako će vodu dobiti stanovnici Donjeg i Gornjeg Dragonošca, Donjih i Gornjih Trpuca te Markuševca Turopoljskog.

Noćno punjenje

S planovima ViO upoznat je i čelnik četvrti Brezovica Vladimir Iviček.
– Nedostatak kanalizacije i vodovoda velik su problem jer vodu nema oko 25 posto kućanstava, a kanalizaciju 80 posto – kazao je Iviček.

Osim gradnje nove mreže u ovim naseljima, u Vodovodu su kazali da rade i na stabilizaciji postojeće.
– Nedavno smo u naselju Cerje, u brdovitom dijelu Sesvetskog Kraljevca, u funkciju stavili vodospremu koja se puni tijekom noći za vrijeme smanjene potrošnje kako bi istočni dio grada danju imao nesmetan dotok vode – istaknuo je Majer iz Vodovoda. Napomenuo je i kako se veća ulaganja predviđaju nakon 2016. godine, kada se očekuje novac iz EU za obnovu stare i gradnju nove infrastrukture.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Komentara 2

PO
Porta1950
18:11 26.03.2014.

Ajde napokon da se i u Brezovici pokrece , ovaj Ivicek mi se ne cini los napokon se i kod nas nesto pokrece

Avatar billybull
billybull
15:49 26.03.2014.

kakva kanalizacija? bager, I sve poravnati....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije