Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za park i dom

Pročitajte studentsko rješenje za Kozari bok i Kozari puteve

studenti socijalnog rada
Davor Višnjić/PIXSELL
16.05.2013.
u 18:00

Osim zelenih površina, naselja ne nude nikakve mogućnosti za mlade i djecu

Četvero studenata socijalnog rada – Tea Petruhar, Nikolina Salmanić, Iva Torbarina i David Mudri – autori su opsežnog istraživanja na 60 stranica “Promjene su moguće” o naseljima Kozari bok i Kozari putevi.

Stanovnici čiste livade

Proveli su ga prema modelu EU projekta, a istraživali su, kao što to čine američki socijalni radnici – na terenu, u razgovoru s ljudima. U istraživanju su im pomogli i statistički podaci. 

Među 15 tisuća stanovnika koliko ih ima u ta dva naselja, isprepliću se razne kulture i vjere, a trećinu stanovnika čine Romi i muslimani. Društvo je nepovezano, puno je nepovjerenja među stanovnicima, a ni lokalna zajednica ne radi dovoljno, smatraju stanovnici. 

– Radnici Čistoće ne održavaju zelene površine, nego to odnedavno rade stanovnici koje je okupio aktivist Anto Stanić iako po istom modelu kao i drugi plaćamo prirez i komunalije. Mnogi su nezadovoljni jer kvart ne nudi sadržaje, djeca su prepuštena ulici, nema parkova, samo zelenih površina – govori Nikolina Salmanić, autorica istraživanja koja živi u Kozari boku. U razgovoru sa sugrađanima doznala je da bi većina građana željela društveni dom sa sportskim igralištem jer bi se ondje mogli okupljati, održavale bi se tribine i radionice, prostor bi ponudili i udrugama da predstave svoje programe. 

– Najveći problem su mladi koji nemaju gdje biti, posebno zimi pa u kafićima nije neobično naići na 12-godišnjake. Odnedavno se rodila ideja za otvaranjem boksačkog kluba za koju se u prvih nekoliko dana javilo 50-ak djece silno željnih bilo kakvih sportskih sadržaja – govori Nikolina. 

Jeftinije ako grade sami 

U razgovoru s građevinarima i arhitektima doznali su da bi gradnja doma stajala oko četiri milijuna kuna. 

– Gradnja bi bila jeftinija kad bi dom gradili stanovnici naselja jer je velik broj njih zaposlen u građevinarstvu – govori Nikolina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije