Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Opsjednuti Zagreb'

Upustite se u obilazak Jurjevskog groblja, ali noću. Nije za djecu!

Opsjednuti Zagreb
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
1/5
31.03.2014.
u 17:00

Najnovija turistička tura u sklopu Opsjednutoga Zagreba kreće iduće subote 5. travnja. Kroz mračni Gornji grad znatiželjnike vodi Iva Silla

– Što se to čuje? – u strahu je upitala djevojka, reagirajući na šuškanje u obližnjem grmlju. Stajala je zajedno s još nekoliko građana na starom napuštenom Jurjevskom groblju na vrhu istoimene ulice.

Svi oni željeli su čuti tajanstvene priče zapisane u zagrebačkoj povijesti, koje je Iva Silla, pokretačica turističke ture Opsjednuti Zagreb, iskopala iz starih knjiga. Želeći pokazati drukčiju, tamniju stranu starog Zagreba, u večernjim satima posjetiteljima otkriva najjezovitije gradske kutke u sklopu prve zagrebačke ture duhova.

Groblje “Kraj kestena”

Jedno od njih upravo je i Jurjevsko groblje, nekad poznato kao groblje “Kraj kestena”, godine 1627. najveće groblje na Gradecu.

Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

– Ovdje su bili pokopani znameniti Iliri, koji su raseljeni kad se Mirogoj gradio. No neki stari grobovi ostali su – govori Iva Silla dok s malenom lampom pokazuje simbol na pojedinom nadgrobnom spomeniku. Lubanja s prekriženim kostima nekada je, doznali smo, bila uobičajen način označavanja posljednjeg počivališta.

Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

Stanovnici rake možda su i jedni od onih koji lutaju ulicama Gornjeg grada, o čijoj prisutnosti svjedoče brojni zapisi.

Djevojka u bijeloj haljini

– U kuli uzidanoj u palaču Magdalenić-Drašković-Jelačić viđali su djevojku u bijeloj haljini. Danas je tamo skladište Muzeja Grada Zagreba – priča Silla dok prolazi pokraj Demetrove 9. Malo niže, na broju tri, u dvorištu kuće otkriva ploču s natpisom “Paul David von Vakanovich, umro 21. lipnja 1818. u četvrtoj godini starosti”. Nikad ekshumirani srednjovjekovni vojnici umrli od sifilisa leže i ispod parka Grič, okupljališta srednjoškolaca prije večernjeg izlaska.

– U starom su gradu stoljećima ljudi pokapali svoje mrtve odmah pokraj crkava, starih bedema – objašnjava Silla, koja ovakve ture vodi dva puta mjesečno. Mjesto polaska su Kamenita vrata, cijena ulaznice u podsezoni je 70 kuna, a sljedeća je već iduće subote, 5. travnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije