Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nužna prevencija

Upozorenje na mišju groznicu svima koji će boraviti u prirodi

miš
Reuters/PIXSELL
19.03.2012.
u 12:58

Iako na području Zagrebačke županije nema epidemije mišje groznice, želimo upozoriti stanovništvo na važnost prevencije te ih educirati kako se zaštititi od ove bolesti.

Toplije vrijeme, kao i početak poljoprivrednih radova, uređivanja okućnica te intenzivniji boravak izletnika u prirodi, navelo je Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije da apelira na prevenciju od mišje groznice. 

– Od početka 2012. godine na području Zagrebačke županije zabilježena su dva slučaja mišje groznice, pri čemu je važno naglasiti da su obje osobe zaražene na Sljemenu. Iako na području Zagrebačke županije nema epidemije mišje groznice, želimo upozoriti stanovništvo na važnost prevencije te ih educirati kako se zaštititi od ove bolesti. Upravo zato napravili smo edukativni letak koji ćemo distribuirati u domovima zdravlja, školama, vrtićima u gradovima i općinama u Zagrebačkoj županiji – izjavio je Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Kako bi se zaštitili od mišje groznice iz zavoda savjetuju da bi građani za svog boravka u prirodi trebali čuvati hranu i piće od glodavaca – ne bi trebali ostavljati ostatke hrane na otvorenome te sjedati i lijegati izravno na tlo. Savjetuje se građanima da ne piju vodu iz neuređenih i neodržavanih izvorišta te da paze na higijenu ruku, osobito dok jedu i piju, rukuju s namirnicama ili puše.

Kad su u pitanju stambeni i gospodarski objekti, građani se upozoravaju da spriječe ulaz glodavcima u navedene objekte, da uginule glodavce ne diraju golim rukama te da, dok čiste prostorije u kojima su uočili glodavce ili njihove tragove, koriste zaštitne maske i zaštitne rukavice. Preporučuje se i da očišćene površine i deratizirane prostore dezinficiraju nekim od sredstava za dezinfekciju, savjetuje Zavod za javno zdravstvo.

Podsjećaju da su posljedice zaraze mišjom groznicom vrućica, krvarenje i poremećena funkcija bubrega. Nerijetko zahtijeva i bolničko liječenje. Ta je bolest stalno prisutna, no postoje oscilacije učestalosti od godine do godine, a ljudi češće obolijevaju kad se poveća broj glodavaca. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije