Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Umro prvi gradonačelnik Zagreba u samostalnoj Hrvatskoj Boris Buzančić

Na današnjoj sjednici Gradske skupštine zastupnici su minutom šutnje odali počast za Buzančića koji je obnašao i dužnost predsjednika Skupštine
09. listopada 2014. u 18:15 21 komentara 10165 prikaza
Boris Buzančić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Minutom šutnje gradski su zastupnici odali počast prvome gradonačelniku Grada Zagreba od osamostaljenja Hrvatske Borisu Buzančiću (85), koji je nakon duge i teške bolesti danas preminuo u Zagrebu. Kao prvi gradonačelnik u to je vrijeme ujedno bio i prvi predsjednik Gradske skupštine, a ostat će zapamćen kao jedini zaslužan da je u listopadu 1990. godine na glavni zagrebački trg vraćen spomenik banu Josipu Jelačiću.

Na mjestu gradonačelnika Zagreba ostao je tri godine, da bi se iz politike povukao krajem 90-ih godina i vratio svojoj istinskoj ljubavi – glumi. Glumom se počeo baviti u najranijoj mladosti, a 1957. godine imao je glavnu ulogu u filmu "Nije bilo uzalud". Glumački ga svijet pamti kao onoga koji je uvijek tumačio likove od autoriteta, a jedna od najpoznatijih njegovih uloga bila je ona dotura Vice, splitskog gradonačelnika u seriji "Velo misto".

Prije nešto više od dva mjeseca Buzančić je doživio moždani udar nakon čega mu je bila oduzeta lijeva strana, a početkom rujna pušten je na kućnu njegu.

>>'Režije su mogle poskupjeti samo preko mene mrtvog u moje vrijeme'

Roštilj
Za sve grill majstore
Želite sočne, mekane, ali i hrskave kobasice na roštilju? Evo nekoliko tajni za savršene bucke

A1 izdvaja za Vas

 • xnet0822:

  Zbogon, Doture Vice ... R.I.P.

 • Avatar abakus
  abakus:

  Odličan glumac, nezaboravna uloga u seriji "Velo misto".

 • blackmore:

  Neka ti je laka zemlja,imao si karizmu koju malo koji covjek ima.