Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Umjesto kaveza, kante pod ključ i stavite im senzore'

Ukopani ili poluukopani spremnici, zaštićeni kućni spremnici, oni s ključem ili neka vrsta ograda... ideje su koje će iznijeti oporba
10. ožujka 2018. u 14:46 6 komentara 1224 prikaza
Kontejneri
Foto: Robert Anić/Pixsell

Kaveze su odbili, a kako su i obećali na posljednjoj sjednici Skupštine, zastupnici će na sljedećoj zahtijevati da se napravi analiza rješenja za postavljanje spremnika na javnim površinama.

Skupštinari odlučuju Grad bi propisao “uniformirane” kamere za nadzor pročelja

Oporba se angažirala, pa izradila potencijalni zaključak u kojem predlaže četiri moguća rješenja koja bi trebala osigurati da se spriječi pristup kontejnerima onim osobama koje bi u njega mogle baciti otpad koji tamo jednostavno ne pripada.

Dužni su napraviti rješenje

Ukopani ili poluukopani spremnici, zaštićeni kućni spremnici, oni s ključem ili neka vrsta ograda ideje su koje će iznijeti pred kolegama za dva tjedna, a od Grada Nezavisna lista Sandre Švaljek (NLSŠ), SDP, GLAS i Lijevi blok traže da se svaki pojedini prijedlog detaljno analizira i odabere najbolje rješenje s obzirom na funkcionalnost, troškovnu efikasnost te estetsku prihvatljivost. Prije svega, kaže oporba, treba pobrojiti lokacije na kojima će se spremnici nalaziti na javnim površinama, odnosno one kod kojih višestambenih zgrada ne postoje smetlarnici, a treba ih klasificirati prema tipu naselja i zgrada.

– Lokacije u užem središtu grada, one izvan užeg središta, lokacije uz samostojeće višestambene zgrade, uz višestambene zgrade u nizu te ostale lokacije – prijedlog je to rasporeda koji je dala oporba, koja smatra i da bi se za svaku od tih lokacija trebala analizirati različita rješenja. Konkretno, žele da se različite vrste spremnika i ograda usporede prema cijeni, načinu na koji se uklapaju u okoliš, funkcionalnosti, otpornosti na vremenske prilike.

– U cijene treba uključiti ugradnju i uređenje, održavanje, nužnost nabave odgovarajućih vozila za utovar otpada – kažu u NLSŠ-u, SDP-u, GLAS-u i Lijevom bloku, gdje predlažu i da se vidi mogu li se možda na spremnike ugraditi senzori, odnosno uređaji za evidenciju popunjenosti kontejnera i kanti kojima bi se optimizirala ruta i broj odvoza otpada. Također, predlažu da se pri analizi uspoređuju minimalno tri cijene, a sve podatke koje bi Grad trebao prikupiti, očekuju na sjednici u travnju.

– Gradska je uprava dužna nabaviti odgovarajuće spremnike te, za građane koji nemaju mogućnost postavljanja spremnika unutar ograđenih dvorišta, odnosno u smetlarnicima, podrumima, haustorima, dopustiti smještaj spremnika na javnim površinama. To podrazumijeva da Grad treba predvidjeti način zaštite spremnika od uništavanja i neovlaštene upotrebe te voditi računa o tome da postavljanje spremnika ne ometa korištenje javnih površina i ne narušava estetiku otvorenih gradskih prostora – zašto predlažu različita rješenja od kojih bi se trebalo odabrati najbolje, objasnile su oporbene stranke. Hoće li se, međutim, zbilja pristupiti razmatranju je li bolje da spremnici budu pod ključem i imaju senzore, odlučit će ipak svi zastupnici zajedno, uključujući bandićevce, čiji bi se šef, gradonačelnik Milan Bandić trebao, sa suradnicima, na kraju i “baciti” na seciranje potencijalnih rješenja.

I glomazni je problem

U međuvremenu, Grad na Skupštinu upućuje prijedlog kojim želi dodatnim mjerama spriječiti nepropisno odlaganje otpada. Uglavnom je riječ o glomaznom otpadu koji se ostavlja diljem grada, ali i o onom koji se gomila na zelenim otocima, i to izvan kontejnera. Lokacije na kojima je već nađeno smeće koje tamo ne bi trebalo biti nadzirat će se češće, postavit će se ploče na kojima će pisati kako je odlaganje otpada zabranjeno, montirat će se kamere za videonadzor, a i postaviti prepreke za sprečavanje prolaska. Konkretno, riječ je o žičanim ogradama i betonskim blokovima koji se postavljaju na zahtjev komunalnih redara ili mjesne samouprave.

Pogledajte kontejnere u Zagrebu:

Kontejneri
1 / 13
Europska komisija pripremila dvije tužbe protiv Hrvatske Ministarstvo: Nismo zaprimili tužbu EK zbog odlagališta "Crno brdo" Olupina Dino Brumec Protiv navike bacanja krame pored puta treba se boriti svaki dan i svim sredstvima Puknuo Bandićev 'new deal' Na obnovu čeka 2247 fasada, a novac je osiguran za samo 30
adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona
 • Deleted user:

  Pri meni u kvartu kontejner ( jedini u blizini) za plastiku, stoji na zemlji ( kada kiši to je blato), crno žut je i nipošto ne izgleda ovak šminkerski kak ovi na fotki. Drugo; kaj je s kućama; neki imaju, ... prikaži još!, neki nemaju dvorišta, ali svi kante stavimona nogostupe. Tak pješaci ne mogu nek na cestu. Ili bu neki pješak u tami odvlekel kantu ker mnogi ju stavimo vani prije odlaska na posao - dakle oko 5:45, 6:00 sati. Tam stoje dok se ne vratimo doma.

 • ivica.vukelic57:

  Kakav bankautomat će to biti,a samo nekolicina imaju pin za podići lovu. "Stručnjaci" svaka vam čast...

 • Avatar Vucibatina
  Vucibatina:

  Smeće svuda oko nas ?