Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukazao na problem

Uhlir: "Zagreb je uništen grafitima, a gradska uprava ne čini ništa da to spriječi"

grafiti
Tomislav Miletić/Pixsell
27.04.2021.
u 17:12

Svjestan sam da nijedna svjetska metropola nije riješila u cijelosti taj problem, no zagrebačka gradska uprava ga nije ni pokušala riješiti, naglasio je Željko Uhlir nostitelj HNK_ove liste za Skupštinu Grada ZAgreba

Željko Uhlir, nositelj liste HNS-a - Liberalnih demokrata za Skupštinu Grada Zagreba na konferenciji za novinare govorio je o problemu zagrebačkih fasada koje su uništene grafitima. 

-Neuređene fasade su primjer kako se 20 godina zanemarivo grad. Fasade su lice svakog grada, i na njima se vidi koliko gradska uprava brine o svojem gradu. Svjestan sam da nijedna svjetska metropola nije riješila u cijelosti taj problem, no zagrebačka gradska uprava ga nije ni pokušala riješiti - naglašava Željko Uhlir.

Podsjetio je na istraživanje Instituta za turizam od prije nekoliko godina, prema kojem su dva najveća nedostatka Zagreba  kao turističke destinacije upravo -  stare fasade i grafitima uništena pročelja zgrada. Prije četiri godine gradska je uprava donijela Odluku o zaštiti objekata od grafita. Ona propisuje da će „ Grad Zagreb  sufinancirati troškove uklanjanja grafita i nabavu kamera za video nadzor uličnog pročelja zgrada, te da će sufinancirati troškove za nanošenje zaštitnog Anti grafitnog premaza.

Nadalje, educirati će javnost o grafitima kroz plakate koje će postaviti u školama, vrtićima i svim drugim objektima u vlasništvu grada, a predviđene su i različite druge edukativne aktivnosti. U sklopu mjere otvorena je i telefonska linija za prijavu počinitelja, no po tom se pitanju, navodi Uhlir, nije učinilo 'ama baš ništa'. 

-Ovo je nažalost, samo jedan od niza primjera kako funkcionira gradska uprava – puno velikih riječi i obećanja, odluka, koje ostaju uvijek mrtvo slovo na papiru. Tako je 2017. godine pokrenuta akcija uređenja fasada i javilo se oko 4.000 zgrada. Obećana su godišnja sredstva u proračunu za te poslove od 400 milijuna kuna, međutim već 2018. se u proračunu nalazilo samo 20 milijuna , a 2019. samo deset milijuna kuna za te namjene - ističe Uhlir.

Kao učinkovitije rješenje zaštite potreban je pojačani nadzor komunalnih redara i veće kazne, ali i kontinuirano skidanje grafita s već išaranih pročelja te novih fasada. 
 

Komentara 9

Avatar lav_alex
lav_alex
20:13 27.04.2021.

Duša me zaboli kad vidim da na novobnovljenu (preskupo plaćenu ) fasadu vandalski majmuni nažvrljaju gluposti. Grad izleda tragično, kao ratna zona.

MI
minolta
21:50 27.04.2021.

recite već jednom tim roditeljima tko je krivac što ta djeca šaraju tuđe kuće, nisu to zidovi to je nekome kuća...

DO
doktorica
09:27 28.04.2021.

jedino je rješenje novčane kazne i uređenje fasade,,a maloljetnicima neka roditelji plate fasadu.Problem je što policija ne patrolira gradom nego svi sjede po kancelarijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije