Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Nema govora o prenamjeni Kina Europa, renovirat će se EU novcem'

Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada uputio je 28. ožujka dopis zakupniku objekta Kino Europa na adresi Varšavska 3 kojim traži predaju poslovnog prostora ukupne površine 1.389,30 m2 za obavljanje djelatnosti
06. travnja 2019. u 18:51 20 komentara 1141 prikaza
Kino Europa
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Grad Zagreb otkazao je najam za Kino Europa, a razloge u priopćenju pojašnjava Tedi Lušetić, pročelnik ureda za imovinsko-pravne poslove. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

KINO EUROPA PRED ZATVARANJEM 'Već pet godina pokušavamo uspostaviti komunikaciju s Gradom o obnovi'

- Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada uputio je 28. ožujka dopis zakupniku objekta Kino Europa na adresi Varšavska 3 kojim traži predaju poslovnog prostora ukupne površine 1.389,30 m2 za obavljanje djelatnosti: provođenje kulturno-umjetničkog programa te pružanja ugostiteljske usluge, a u dijelu poslovnog prostora specijalizirana knjižara za film. Ured konstatira da je Ugovor o zakupu poslovnog prostora sklopljen na određeno vrijeme od 1.6. 2009. do 1.6.2019. te prestaje istekom ugovorenog roka.

 

S obzirom da je očevidima, ali i prema zahtjevima zakupca zaključeno da je nužna obnova predmetnog objekta, Grad Zagreb je poduzeo pripremne radnje u svrhu renoviranja objekta što uključuje sanaciju krovišta zgrade koje je u lošem stanju te prokišnjava, dok su oprema i stolice u dvorani dotrajale te ne odgovaraju tehničkim i sigurnosnim standardima, a sa stropa velike dvorane otpada žbuka. Također, navodi se u dopisu, kotlovnica radi na lož ulje što ugrožava sigurnost posljetitelja i povećava troškove grijanja te .je potrebno što prije izvesti plinofikaciju objekta.

Kino Europa Odluka vodstva Kino Europa sutra se zatvara, građani se večeras okupljaju

Namjera je Grada kino prijaviti na Europske fondove, a na tragu pozitivnih primjera Prirodoslovnog, Etnografskog i Tehničkog muzeja. Za ovu proceduru važno je vlasništvo i posjed nad nekretninama. O tome svjedoči i primjer HPM-a gdje smo povukli 4,8 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije. Svakako treba istaknuti da se radi o zaštićenom objektu te da nema niti govora o prenamjeni objekta u neke druge sadržaje koji nisu vezani za kinoprikazivačku djelatnost. Žao nam je da je Uprava kina, na čelu s g. Borisom T. Matićem odlučila Festivalu židovskog filma zatvoriti vrata. Ovu činjenicu nije potrebno komentirati - stoji u priopćenju.

SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
udruga Prias
ZA LJEPŠI GRAD
Kako je jedna ekonomistica ljubav prema psima pretvorila u posao i pri tome došla na ideju o boljem okolišu
 • AfganistanskiHrvat:

  Nije mi jasno: Žičara EU lova, fasade EU lova, autobusi EU lova, kino EU lova, sve što se spomene EU lova uz najveći prirez u državi a Zagreb nije nikada toliko bio zadužen kao sada i pred bankrotom. Nešto ne štima u priči.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Kino Europa mora opstati . Mora ! Pa gdje će alternativci,subverzivci,liberali,salonski ljevičari i slični održavati svoje festivale i okrugle stolove ?Gdje će se prikazivati iranski filmovi?Gdje će se skupljati poštena inteligencija i svi koji primaju plaću iz državnog ili gradskog proračuna

 • Avatar toxic alien
  toxic alien:

  Ne znam kako to u Hrvatskoj radi..., ali... Normalna je stvar da kad netko potpisuje ugovor o najmu nekog prostora, zastiti se klauzulom o pravu na produzetak najma pod odredjenim uvjetima nakon isteka tog ugovora. Ocito je da vlasnici tog ... prikaži još! kina to nisu napravili i samo sebe mogu kriviti za takav diletantski propust.