Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rupa u zakonu

Ugostiteljski trikovi - otvore udrugu, a rade kao noćni klubovi

h2o
Zarko Basić/PIXSELL
26.01.2012.
u 10:07

Iako ga je inspekcija zatvorila noćni klub u Runjaninovoj opet se otvorio i to kao udruga naziva Bridž klub H2O. Državni inspektori zatražili od bivše Vlade da žurno djeluje.

Sve učestaliji slučajevi da udruge i neprofitne organizacije upravljaju ugostiteljskim objektima čime izbjegavaju plaćanja brojnih davanja koja su obavezna trgovačkim društvima i obrtnicima, naljutili su tri tisuće zagrebačkih vlasnika kafića i noćnih klubova zbog čega će tražiti hitne mjere, ne samo strukovnog udruženja, već i nadležnih inspekcija u češljanju nastale zakonske rupe koju mnogi rado zlorabe.

Lov u mutnom lovačkih društava

- I prije su lovačka ili vatrogasna društva imala mogućnost iznajmljivati svoje prostore u različite ugostiteljske namjene, poput vjenčanja. Ni tada ni sada nisu plaćali kojekakve naknade, primjerice ZAMP-u za autorska prava, no ovo je sada uzelo maha, pojadao se ugostitelj Darko Belušić. Neslužbeno pojašnjavaju gnjevni ugostitelji - riječ je o radu na crno, a kada inspekcija pokuca takvima na vrata, vlasnici mašu papirom o registriranoj udruzi pa ostaje ona stara - pojeo vuk magare.

Najnoviji primjer zaobilaženja zakona prijenosom vlasništva s trgovačkog poduzeća na neprofitnu udrugu građana jeste noćni klub H2O. Državni inspektorat ga je zatvorio prije mjesec i pol dana jer nije ispunjavao minimalne tehničke uvjete. Početkom godine počeo je opet raditi, ali s udrugom građana kao vlasnikom na papiru i pod novim imenom - Bridž klub H2O.

Na ovo izigravanje zakona ljut je i Tomislav Juras, vlasnik “Starog fijakera.”

- Nisam protiv rada ugostiteljskih objekata u vlasništvu udruga građana, ali zakon treba teretiti obvezama jednako sve. Moraju imati usklađene minimalne tehničke uvjete za rad, uz poštivanje ostale zakonodavne regulative, inače je riječ o nelojalnoj konkurenciji, komentirao je.

Zatražili od Vlade da žurno djeluje

O svemu se očitova o i glavni državni inspektor Robert Markt.

-  Gradski uredi za poslove opće uprave, nadležni su za rad udruga, a tek nelegalno obavljanje neke gospodarske djelatnosti od strane udruga u nadležnosti je Državnog inspektorata. S obzirom da za sada nemamo ovlast zapečatiti poslovni prostor udruge koja protuzakonito obavlja ugostiteljsku djelatnost iz razloga što smo dužni ostaviti mogućnost obavljanja temeljne djelatnosti udruge,ostaje nam samo mogućnost izricanja novčane kazne.

U Državnom inspektoratu priznaju da su zamijetili veću učestalost obavljanja neke gospodarske djelatnosti u poslovnim prostorima udruga, o čemu su još jesenas izvijestili Vladu te zatražili žurno razmotriti mogućnosti kako s postojećim zakonskim rješenjima osigurati učinkovitiju mjeru.

Očito da je ovaj vrući krumpir s tendencijom rasta prešao u ruke nove strukutre na vlasti, dok ugostitelji poručuju da se odlučno krene u akciju.

Ključne riječi

Komentara 16

OG
Oger
10:17 26.01.2012.

I opet nadasve posteni hrvatski gradjani.

HP
hps
10:17 26.01.2012.

zar je moguće da se to događa u državi hrvatskoj ovi ugostitelji zaobilaze istinu,a i ako ima takvih slućajeva to rade samo udruge naših ugroženih manjina(nacionalnih)

GC
gasovi_celog_fudbalskog_tima
10:24 26.01.2012.

To nisu trikovi nego snalaženje na tržištu. Trikovi su kad pederi odlaze u povlaštenu mirovinu na 1 (JEDAN) dan pa se vrate na \"posao\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije