Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ugostiteljski trikovi - otvore udrugu, a rade kao noćni klubovi

Iako ga je inspekcija zatvorila noćni klub u Runjaninovoj opet se otvorio i to kao udruga naziva Bridž klub H2O. Državni inspektori zatražili od bivše Vlade da žurno djeluje.
26. siječnja 2012. u 10:07 16 komentara 823 prikaza
h2o
Foto: Zarko Basić/PIXSELL

Sve učestaliji slučajevi da udruge i neprofitne organizacije upravljaju ugostiteljskim objektima čime izbjegavaju plaćanja brojnih davanja koja su obavezna trgovačkim društvima i obrtnicima, naljutili su tri tisuće zagrebačkih vlasnika kafića i noćnih klubova zbog čega će tražiti hitne mjere, ne samo strukovnog udruženja, već i nadležnih inspekcija u češljanju nastale zakonske rupe koju mnogi rado zlorabe.

Lov u mutnom lovačkih društava

- I prije su lovačka ili vatrogasna društva imala mogućnost iznajmljivati svoje prostore u različite ugostiteljske namjene, poput vjenčanja. Ni tada ni sada nisu plaćali kojekakve naknade, primjerice ZAMP-u za autorska prava, no ovo je sada uzelo maha, pojadao se ugostitelj Darko Belušić. Neslužbeno pojašnjavaju gnjevni ugostitelji - riječ je o radu na crno, a kada inspekcija pokuca takvima na vrata, vlasnici mašu papirom o registriranoj udruzi pa ostaje ona stara - pojeo vuk magare.

Najnoviji primjer zaobilaženja zakona prijenosom vlasništva s trgovačkog poduzeća na neprofitnu udrugu građana jeste noćni klub H2O. Državni inspektorat ga je zatvorio prije mjesec i pol dana jer nije ispunjavao minimalne tehničke uvjete. Početkom godine počeo je opet raditi, ali s udrugom građana kao vlasnikom na papiru i pod novim imenom - Bridž klub H2O.

Na ovo izigravanje zakona ljut je i Tomislav Juras, vlasnik “Starog fijakera.”

- Nisam protiv rada ugostiteljskih objekata u vlasništvu udruga građana, ali zakon treba teretiti obvezama jednako sve. Moraju imati usklađene minimalne tehničke uvjete za rad, uz poštivanje ostale zakonodavne regulative, inače je riječ o nelojalnoj konkurenciji, komentirao je.

Zatražili od Vlade da žurno djeluje

O svemu se očitova o i glavni državni inspektor Robert Markt.

-  Gradski uredi za poslove opće uprave, nadležni su za rad udruga, a tek nelegalno obavljanje neke gospodarske djelatnosti od strane udruga u nadležnosti je Državnog inspektorata. S obzirom da za sada nemamo ovlast zapečatiti poslovni prostor udruge koja protuzakonito obavlja ugostiteljsku djelatnost iz razloga što smo dužni ostaviti mogućnost obavljanja temeljne djelatnosti udruge,ostaje nam samo mogućnost izricanja novčane kazne.

U Državnom inspektoratu priznaju da su zamijetili veću učestalost obavljanja neke gospodarske djelatnosti u poslovnim prostorima udruga, o čemu su još jesenas izvijestili Vladu te zatražili žurno razmotriti mogućnosti kako s postojećim zakonskim rješenjima osigurati učinkovitiju mjeru.

Očito da je ovaj vrući krumpir s tendencijom rasta prešao u ruke nove strukutre na vlasti, dok ugostitelji poručuju da se odlučno krene u akciju.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • Oger:

    I opet nadasve posteni hrvatski gradjani.

  • hps:

    zar je moguće da se to događa u državi hrvatskoj ovi ugostitelji zaobilaze istinu,a i ako ima takvih slućajeva to rade samo udruge naših ugroženih manjina(nacionalnih)

  • gasovi_celog_fudbalskog_tima:

    To nisu trikovi nego snalaženje na tržištu. Trikovi su kad pederi odlaze u povlaštenu mirovinu na 1 (JEDAN) dan pa se vrate na \"posao\".