Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moć govorništva

Učenici XVIII. gimnazije ujedinili srednjoškolce - prestaju šutjeti, idu u akciju

Tribina18
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/3
13.02.2014.
u 17:00

Na prvom okupljanju ciklusa Tribina18 uz poznate goste raspravljalo se, pričalo i objašnjavalo kako potaknuti aktivizam mladog čovjeka a da ga se ne smatra incidentnim, a u idućih će nekoliko mjeseci govoriti i o raznim vrstama ovisnosti, građanskom odgoju u školi te kamo poslije mature i što očekivati od budućnosti

Ni kiša, koja je lijevala prethodne noći, nije spriječila stotinjak srednjoškolaca da dođu na prvu javnu tribinu te pokušaju riješiti problem nedovoljnog aktivnog sudjelovanja mladih na javnoj sceni.

Naviku da šute i gledaju, a ništa ne čine odlučili su promijeniti učenici XVIII. gimnazije, koji su u utorak u zgradu svoje škole pozvali i predsjednicu stranke Orah - Održivi razvoj Hrvatske Mirelu Holy, koja je objasnila zašto se političke stranke manje obraćaju mladima, potom docenta s Filozofskog fakulteta Matu Kapovića te člana Hrvatskog debatnog društva Bojana Marjanovića.

Foto: Daniel Kasap/Pixsell

Govorit će i o ovisnosti

Raspravljalo se, pričalo i objašnjavalo kako potaknuti aktivizam mladog čovjeka a da ga se ne smatra incidentnim, a u idućih će nekoliko mjeseci govoriti i o raznim vrstama ovisnosti, građanskom odgoju u školi te kamo poslije mature i što očekivati od budućnosti.

- Željeli smo pokrenuti i druge učenike u mijenjanju kvartovskog identiteta, osnivanju udruga kojima će moći sudjelovati u javnom životu - kažu učenici, članovi Retoričke grupe. Na nastavi su zbog tog fakultativnog predmeta znali provoditi i do deset sati, no dvostruki predsat nije im predstavljao napor. Sjedeći u krugu, raspravljajući o govorima poznatih govornika, stavljajući se u razne uloge, ovih se sedmero učenika, kako sami kažu, osjećalo kao da sjede na kavi.

- Samo što smo ujedno i učili. Kad bismo došli na sat, nikad ne bismo znali u kojem ćemo smjeru završiti – slažu se. Učenjem govorništva profesorica Ida Dvoršćak pokazala im je kako samostalno sastaviti i izvesti javni govor u skladu s pravilima govorničke vještine, primjenjivati govorničku vještinu u situacijama iz svakodnevnog života, razviti kvalitetan dijalog, ali i kako pobijediti strah od javnog nastupa. Kad su došli do četvrtog razreda, svoja su znanja i primijenili.

Željeli smo pokrenuti i druge učenike u mijenjanju kvartovskog identiteta, osnivanju udruga kojima će moći sudjelovati u javnom životu

polazniri Retoričke grupe

- Dosad smo govore učili, a sad je vrijeme da se izborimo kako bismo mlade konačno shvatili ozbiljno - kaže Tea Jakopec, koja je, uz Matiju Šalata i Anu Klarić vodila tribinu.

Sve sami odradili

Uz njih, čitav su projekt razradili i Karla Barišić, Pia Saskia Müller, Alan Borna Cekić i Adam Klarić.

- Sami su osmislili na koji način ga provesti, kako kontaktirati s gostima, novinarima, otvorili i stranicu na Facebooku (www.facebook.com/tribina18) - ukratko, razvijali strategiju u prvom i odradili svaki detalj oko organizacije u drugom polugodištu - kaže Dvoršćak te dodaje da su očito deseci plakata koje su lijepili po školama te pozivi koje su poslali urodili plodom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije