Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U Zoološkom vrtu razvila se velika ljubav

Oboje su stari dvije i pol godine, a dobro se slažu od prvog trenutka.
08. listopada 2019. u 15:06 1 komentara 717 prikaza
Foto: Zoološki vrt Zagreb
Pogledajte galeriju 1/5

On je Francuz, a ona Nizozemka. Iskre su "zafrcale" čim su se upoznali, a sad u ljubavnoj idili zajedno žive već četiri mjeseca. Ovih dvoje patuljastih mungosa stanovnici su Zoološkog vrta u Maksimiru i prvi je par koji živi u Hrvatskoj. Oboje su stari dvije i pol godine, a dobro se slažu od prvog trenutka. 

Crvene pande u Zoološkom vrtu 'Braco' korpulentniji, 'seka' opreznija Ema i Popi, crvene pande iz ZOO-a, dobili blizance

 - Sada je jasno da su postali pravi par. Dobra je to vijest jer patuljasti mungosi, najmanji u obitelji mungosa, potpunu spolnu zrelost dosežu s otprilike tri godine - kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.  

Inače, u leglu patuljastih mungosa najčešće su četiri mladunca, a ženka najčešće ima tri legla godišnje. Društvene su to životinje izuzetno zanimljivog društvenog sustava. Na čelu je, naime, dominantni par koji je monogaman i jedini se u skupini razmnožava. Ostali su zaduženi za čišćenje, nabavljanje i donošenje hrane te čuvanje mlađih.

 | Autor : Zoološki vrt Zagreb Foto: Zoološki vrt Zagreb

Iako se mlađi mužjaci ne mogu reproducirati, zbog toga ne napuštaju roditeljski dom. Skupina se dijeli tek nakon smrti dominantne ženke. Grupe se u prirodi kreću ovisno o dostupnosti plijena. Većinu dana provode tražeći hranu među grmljem, lišćem i stijenama. Jelovnikom patuljastih mungosa dominiraju kukci, ali jedu i male
kralješnjake, jaja i voće.

Svjetski dan životinja Jeste li znali da životinje smanjuju stres i pomažu u borbi s depresijom?
Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće