Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Korak u život"

"U životu treba naprijed ići dva po dva koraka"

04.11.2014., Zagreb - U dvorani Ilirskog preporoda dodijeljene su stipendije studentima iz udomiteljskih obitelji i domova za nezbrinutu djecu. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Zarko Basic/PIXSELL
05.11.2014.
u 09:51

Stipendije za djecu iz udomiteljskih obitelji i dječjih domova

Svake godine dvjestotinjak djece iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji završava srednju školu.

Za njih to je obično i vrijeme kada se, s navršenih samo 18 godina, o sebi moraju početi brinuti sami. Hoće li upisati fakultet, hoće li se zaposliti, gdje će živjeti, pitanja su koja ih muče toliko da mnogi od njih odlučuju namjerno pasti četvrti razred srednje škole kako bi barem još jednu godinu bili sigurni da će imati gdje živjeti. Kako se upravo to ne bi događalo, istaknuo je Darko Tipurić, predsjednik Rotary Cluba Zagreb Kaptol, prije sedam godina pokrenuta je akcija "Korak u život", u sklopu koje je jučer podijeljeno 35 stipendija mladim ljudima bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

– Svi studenti koji su se ove godine prijavili stipendiju su i dobili. Tako je bilo i prijašnjih godina pa smo u zadnjih šest godina u suradnji sa sponzorima podijelili 15 milijuna kuna za 187 stipendista – rekao je Tipurić.

Dvije tisuće kuna mjesečno, koliko stipendisti primaju, istaknula je Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih, nije mnogo, ali pomaže studentima da, uz učenje, ne moraju misliti i na to kako će svoj studij platiti.

– Umjesto korak po korak, naprijed treba ići uvijek dva po dva – sa smiješkom je zaključila Andrea Romanić, apsolventica pedagogije na Filozofskom fakultetu i korisnica stipendije "Korak u život". Inače iz Novog Vinodolskog, studentica je u Rijeci završila tri godine predškolskog odgoja, nakon čega je u Zagrebu upisala diplomski studij pedagogije.

– Trenutačno živim u studentskom domu, a neko vrijeme provela sam i u stambenoj zajednici – objasnila je Andrea kojoj je želja nakon studija vratiti se u Rijeku i pronaći posao. Život je nepredvidljiv, rekla je studentica, ali u konačnici, za svoje mjesto na svijetu želi se izboriti sama i vjeruje da će u tome i uspjeti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije