Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pet vrsta

U Zagrebu traje natječaj za studentske i učeničke stipendije. Evo do kada je rok za prijavu...

Zagreb: Studenti Filozofskog fakulteta pokušali u?i na sjednicu Fakultetskog vije?a
Goran Stanzl/PIXSELL
29.10.2022.
u 09:18

Grad Zagreb osigurava sredstva za pet vrsta stipendija: deficitarna zanimanja, slabiji socioekonomski status, romska nacionalna manjina, učenici i studenti s invaliditetom, i za izvrsnost

U tijeku su natječaji za stipendije Grada Zagreba za učenike i studente, a ove će godine biti dodijeljeno 600 stipendija za učenike i 384 za studente, priopćeno je iz zagrebačke Gradske uprave. 

Uz to, kako kažu, stipendije će nastaviti primati približno 180 učenika i studenata koji imaju pravo na nastavak stipendiranja sukladno pravilima iz ranijih godina. U Gradskoj upravi ističu kako će ukupno imati oko 1180 stipendista, a to je oko pet posto više nego lani. 

"Ako gledamo samo nove stipendiste, njih oko 1000, imamo povećanje u odnosu na prošlu godinu od približno 40 posto", ističu u Gradskoj upravi.

Stipendija se učenicima i studentima dodjeljuje tijekom 10 mjeseci i mjesečno iznosi 2700 kuna neto za učenike, odnosno 3800 kuna neto za studente. Ukupni trošak za Grad Zagreb će iznositi preko 43.000.000 kuna, jer se na stipendije plaćaju i davanja. 

Grad Zagreb osigurava sredstva za pet vrsta stipendija: deficitarna zanimanja, slabiji socioekonomski status, romska nacionalna manjina, učenici i studenti s invaliditetom, i za izvrsnost.

U Gradskoj upravi podsjećaju kako su prošle jeseni izmijenili programe stipendiranja, i onda raspisali natječaje po novim programima krajem studenog. Tada su najavili da će iduće godine natječaje raspisati bitno ranije.

Stoga su ove godine natječaj za stipendije za učenike i učenice te za studente i studentice prve godine za školsku i akademsku godinu 2022./2023. objavili 30. rujna i otvoren je do 31. listopada. 

Za natječaje za stipendije studentima viših godina morali su pričekati početak akademske godine, tako da je taj natječaj objavljen 17. listopada, a rok za prijavu je 16. studenoga. 

U Gradskoj upravi kažu kako su od prošle godine posebno ojačali program za deficitarna zanimanja, te program za učenike i studente slabijeg socio-ekonomskog statusa. 

Stipendijama im je najvažnije "otvarati pristup obrazovanju posebno za ranjivije skupine, i stoga također postoje posebni programi za učenike i studente s invaliditetom, kao i program namijenjen romskoj nacionalnoj manjini". Također im je važno stipendijskim programima utjecati na tržište rada, i u smislu odabira zanimanja, i u smislu poticanja mladih da ostanu raditi u Zagrebu.

Listu deficitarnih zanimanja koju stipendiraju, utvrđuju prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Pod deficitarnim zanimanjima stipendiraju medicinske sestre i tehničare, niz programa za učenike strukovnih škola, primjerice elektroinstalatere, zidare, keramičare, te stipendije za studente: buduće doktore medicine, profesore matematike, fizike i drugih prirodoslovnih predmeta, odgajatelje i logopede.

Sve pojedinosti i prijavni obrasci za stipendije Grada Zagreba učenicima i studentima, dostupni su na web stranicama Grada Zagreba. 

Komentara 1

SA
sasha68
14:16 29.10.2022.

povećali fond stipendija za rome, a oni doguraju do 7.osnovne i to jedva--ko mazne ostatak iz tog fonda..dobit stipendiju je lutrija i to ako imas nekog

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije