Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(Ne)poznate riznice

U vili u kojoj je bio Gestapo možete vidjeti golemog aligatora i 1000 jaja

lovački muzej
24.03.2016.
u 12:00

Izlošci skupljeni iz 350 legla ptica čine najveću takvu zbirku u ovome dijelu Europe

Medvjed koji stoji na stražnje dvije noge, visok više od dva metra, impozantan je prizor.

Trnci prođu svakoga tko stane pokraj velike životinje. Sličan osjećaj obuzet će vas u blizini golemog aligatora s otvorenim čeljustima, leoparda, lava ili nekoliko stotina kilograma teškog mošusnog goveda. Ali i losa s rogovima toliko velikim da se svaki posjetitelj pita – kako ih uspije nositi? Velike preparirane životinje tek su dio od dvije tisuće eksponata, koliko ih ima u prostoru Lovačkoga muzeja Hrvatskog lovačkog saveza u Nazorovoj 63. Svatko tko dođe vidjet će i životinje koje se mogu naći na našem području, od muflona, jelena, srne... Drže i najveću zbirku jaja u ovom dijelu Europe.

Trofeji i oružje

– Može se ovdje vidjeti više od 1000 ptičjih jaja skupljenih iz oko 350 legla ptica koje se uglavnom gnijezde u našim krajevima – objašnjava voditelj muzeja Marijan Lekić. Iako su eksponati predviđeni kao nastavna pomagala u usavršavanju lovaca i obrazovanju polaznika lovačkih škola i fakulteta, priliku da divlje životinje vide izbliza koriste i građani, ali i turisti. No posjećuju ga i organizirano djeca iz vrtića, učenici osnovnih i srednjih škola... Eksponati, koji se sastoje od preparata, trofeja, starog lovačkog oružja, najvećim su dijelom donacije lovaca, a stari su više od pedeset godina.

– Iznimnu vrijednost muzeja čine fosilni nalazi pradavnog donjopleistocenskog ili staropleistocenskog losa (Libralces galicus azzaroli). Rogovi su pronađeni na području Nađ – Luke na lijevoj obali Drave kod Pitomače. Pretpostavlja se da potječu iz vremena oko 480.000 do 400.000 godina prije nove ere – kaže Marijan Lekić dodajući da se u muzeju može vidjeti i zbirka netipičnih i abnormalnih trofeja divljači. Ali i druge deformacije na životinjama. Ondje je, primjerice, i lane – sijamski blizanac. Može se vidjeti i kojim su se pomagalima nekad koristili lovci kako bi se zagrijali, poput željezne džepne grijalice u koju se najvjerojatnije stavljao benzin. A prikazali su i kako su nekad izgledali lovci, i to krajem 19. stoljeća, na crno-bijelim fotografijama.

Na 800 kvadrata

Muzej se smjestio na 800 četvornih metara u vili Velmut, koja je u Drugome svjetskom ratu bila sjedište Gestapa za Zagreb, dok je poslije ondje živjela Herta Hess.

– U Nazorovoj smo od 1965. godine, a prije je muzej bio u Ulici Franje Račkog. Ondje je djelovao deset godina, a budući da je u to vrijeme bio jedan od najposjećenijih zagrebačkih muzeja te je već imao prevelik broj izložaka, kad je došlo vrijeme za širenje, u travnju 1964. je zatvoren – ističe Lekić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije