Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gužva

U skučenoj školi u učionice pretvorili čak i svlačionice

Samobor (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXELL
1/3
01.06.2010.
u 08:43

Projekt Zagrebačke županije vrijedan 42,600.000 kuna predviđa obnovu i nadogradnju škole stare 23 godine.

Kako izgleda škola koju pohađa petsto učenika previše? Odgovor na to pitanje iz dana u dan prisilno otkriva Davor Škiljan, ravnatelj Srednje strukovne škole Samobor koja još od 1987. godine prostor u Ulici Andrije Hebranga 26 dijeli s Gimnazijom A. G. Matoša i Ekonomskom, turističkom i ugostiteljskom školom Samobor.

Petsto đaka previše

Objekt koji je izvorno sagrađen za 900 učenika danas broji čak 1400 đaka raspoređenih u pedesetak razreda, a u nastavne je učionice pretvoren gotovo svaki slobodan dio zgrade, kaže Škiljan.

– Prije nekoliko godina u razredima je bilo i po 37 učenika, pa smo u učionice morali pretvoriti čak i kabinet stručnog vijeća nastavnika elektrotehnike, radionicu školskog podvornika i dvije svlačionice te dio školskog hodnika u kojem se danas nalazi frizerski praktikum – objašnjava Škiljan i podsjeća da među petstotinjak učenika u devet obrazovnih programa škole sjede i brojni đaci iz Svete Nedelje, Prečkog, Španskog, Vrapča i Podsuseda.

Problem nedostatka prostora muči i ravnatelja Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Samoboru Marka Marosa.

– Doista je teško raditi u uvjetima u kojima jedanaest razreda gimnazije dijeli tri kabineta i četiri učionice, a nastavno osoblje ima zajednički zahod – negoduje Maros i dodaje da nadu u skoro rješenje problema budi tek prošle godine predstavljen projekt vlasnika škole, Zagrebačke županije, koji uz rekonstrukciju predviđa i gradnju dodatnih 1147 četvornih metara prostora namijenjenog gimnaziji.

Kada počinje provođenje projekta vrijednog 42,600.000 kuna, upitali smo županijskog pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vjerana Štublina.

Gradnja još neizvjesna

– Za projekt je ishođena sva potrebna dokumentacija i nominiran je pri MZOŠ-u za program Škologradnje, kreditiran iz zajma Svjetske banke, te pri Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva za program CEB VII., kreditiran sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe. Datum mogućeg početka gradnje ovisi o njima – poručuje Štublin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije