Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZG sirek

U siru kumice Gabriele Kovač uživaju već generacije

kumica
Luka Stanzl/PIXSELL
14.07.2014.
u 11:30

Na tržnici u Utrini prodaje već dvadeset godina i svaki tjedan proda svih sto sireva što donese, a radi ih u Zablatju pokraj Velike Gorice

Otkako je počela proizvoditi svježi sir, prije dvadeset godina, Gabriele Johanna Kovač prodaje ga na tržnici u Utrini.

Mnogi stanovnici tog novozagrebačkog kvarta i okolice odrasli su na njenom svježem siru, a i ona je, kako sama kaže, ostarjela pokraj njih. Za svoj je sir u subotu na Cvjetnom trgu dobila i priznanje pa je tako postala sedma proizvođačica ZG sireka, marke proizašle od Udruge malih sirara Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Mjesečno četiristo sireva

– Mnogo znači biti dio ZG sireka. Iako kupci znaju da je sve domaće, bez štetnih tvari, sad sam i službeno dobila certifikat – rekla je Gabriele Johanna Kovač i dodala da su analize sira uzimali krajem lipnja. Sir proizvodi na svojem OPG-u u Zablatju pokraj Velike Gorice, a mjesečno iz njene “radionice” izađe njih oko četiristo.

– Dobivam ih od sedam kravica, za koje se brinu i suprug i sin – kaže Kovač. Nije joj problem buditi se svaki dan u 5.30 sati da ih nahrani niti ustati oko 4 subotom kad ide na Utrinu. Svaki tjedan proda oko sto sireva, koliko ih donese na svoj štand, a koštaju od 12 do 14 kuna.

– Nije baš isplativo, ali uživam u pravljenju sira – kaže ova ekonomistica po struci koja se prekvalificirala i završila školu za mljekara i sirara.

Pet stoljeća star

Kao tradicionalni proizvod Zagreba, ZG sirek dobio je svoj žig za podrijetlo i kvalitetu proizvoda, a jamči da u proizvodnji sudjeluju isključivo educirani sirari, da je pripremljen po recepturi koja postoji u Zagrebu najmanje pet stoljeća te da je neosporno svjež, kvalitetan, zdrav i nadasve – zagrebački.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije