Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi hodogram

U ponedjeljak otvaraju tri obnovljene zagrebačke škole, jedna će biti dovršena tek 2024. godine

storyeditor/2022-08-31/PXL_310822_95389266.jpg
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/4
01.09.2022.
u 19:00

Objekt je proširen pa će nastava biti u jednoj smjeni, zadovoljni su u Vugrovcu, a otvaraju se i OŠ Ivana Merza i Šandora Gjalskog te Učenički dom u Gajevoj. Radovi na Gimnaziji Tituša Brezovačkog trebali bi se dovršiti sredinom 2023., a na Primijenjenoj 2024.

Potres koji je u ožujku 2020. pogodio metropolu oštetio je čak 175 zagrebačkih škola, vrtića i učeničkih domova, a dvije i pol godine kasnije tisuće učenika još čekaju na povratak u stare učionice. Rokovi su se pomicali više puta, problema je bilo s konzervatorima, natječajnom dokumentacijom i izvođačima radova, a na prijevoz do škola u kojima privremeno borave mjesečno se troši milijun kuna. No priča ovog ponedjeljka za neke učenike konačno završava.

”Nestala” s popisa

Na prvi dan nove školske godine u stare školske klupe konačno bi se trebali vratiti, prema popisu koji smo dobili od Grada, učenici Osnovne škole dr. Ivana Merza u centru i Područne škola Vugrovec na sesvetskom području, a đaci bi se trebali vratiti u svoje sobe i u potresu razorenom Učeničkom domu Ante Brune Bušića. Ravnatelj OŠ Vugrovec – Kašina Vladimir Vuger s velikim je oduševljenjem potvrdio da gotovo 400 đaka iz PŠ Vugrovec, inače najveće područne škole u Hrvatskoj, od ponedjeljka kreće na nastavu pod starim-novim krovom. Ta je škola, inače, jedna od samo nekoliko njih koje su nakon potresa dobile crvenu naljepnicu, što znači da je bila među najteže oštećenima.

– Trebate vidjeti, škola izgleda fantastično. Kao iz budućnosti. Dobili smo i dozvolu za nadogradnju pa smo je proširili za još 1400 kvadrata i sad će se nastava moći provoditi u jednoj smjeni – zadovoljno kaže ravnatelj.

Na popis potresom oštećenih škola koji smo dobili iz Grada sad više nije uvrštena OŠ Ksavera Šandora Gjalskog na Gornjem Gradu jer radovi na njoj, doznajemo, nisu obnova nakon potresa već rekonstrukcija i dogradnja koja je počela u srpnju 2020., a planirana je bila i godinama ranije. Ali i ti su radovi konačno gotovi, pa se njezini đaci također vraćaju u svoj matični objekt.

– Konačno smo dočekali povratak u našu staru-novu školsku zgradu. Prvi nastavni dan nove školske godine 2022./2023. počet ćemo s nastavom u našoj školskoj zgradi, u Mlinarskoj 35! – pohvalili su se na web-stranicama škole koja je u “gostima” u tri različite škole bila pune dvije školske godine.

Što se tiče ostalih objekata, u Gradu kažu da će se početkom rujna završiti i uređenje bivšeg Učeničkog doma Luke Botića u koji će se useliti Hotelijersko-turistička škola, a do kraja listopada završit će se i obnova Osnovne škole Petra Zrinskog, još jednog objekta s crvenom naljepnicom. Objekt Hotelijersko-turističke škole u Frankopanskoj krajem studenog postat će pak novi dom za Glazbenu školu Blagoja Berse.

– Od preostalih šest objekata, završetak obnove Gimnazije Tituša Brezovačkog očekuje se sredinom 2023., a obnove Gornjogradske gimnazije, Škole za klasični balet, Prve ekonomske škole te Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje do kraja 2023. Završetak obnove Škole primijenjene umjetnosti i dizajna očekuje se sredinom 2024. godine. Sve se te škole obnavljaju, sukladno Zakonu o obnovi, na razinu III protupotresne otpornosti tehničkog propisa za građevinske konstrukcije – poručuju iz Grada.

Niče kompleks u Dubravi

I dok se čeka na otvaranje tih nakon potresa obnovljenih objekata, valja podsjetiti i na druge aktivne, ali nedovršene projekte. Iako je sama gradnja završila, kad će đaci Područne škole Blato, na kojoj se radi od prošlog proljeća, moći ući u svoje nove učionice, jučer nismo uspjeli doznati. Radi se i u Španskom, gdje je u tijeku dogradnja OŠ Ante Kovačića s još četiri učionice. Niče poput gljive novi veliki kompleks XII. gimnazije u Dubravi koji bi prema najavama trebao biti dovršen do kraja ove godine, a u punom jeku je i rekonstrukcija i nadogradnja OŠ Jure Kaštelana na Savici, projekt vrijedan 96 milijuna kuna koji bi trebalo biti dovršen sljedeće godine. Pod rekonstrukciju, a ne obnovu nakon potresa sad su uvrstili i OŠ Bukovac, koja također dobiva novi objekt, pa nije na popisu koji smo dobili od Grada. Radovi su u punom jeku, a trebali bi biti dovršeni 2023. Grad ima posla i s već postojećim objektima, poput najavljene sanacije fasade koja se raspada na školi u Kajzerici, iako je stara samo osam godina. U toj školi više toga nije u funkciji: brave ne rade, na mjestima se digao parket, jedno vrijeme izvan funkcije bilo je i grijanje... 

Ključne riječi

Komentara 1

IG
igorl
11:00 02.09.2022.

Bukovaca je u planu ili bude do 2032?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije