Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
redovna konferencija

Tomašević otvorio radove na gradnji novog dječjeg vrtića u Ivanjoj Reki

Tomašević otvorio radove na izgradnji vrtića u Ivanjoj Reki, a Dolenec najavila ukidanje mjere roditelj-odgojitelj
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/6
Autori: Hina, Ida Balog
30.08.2022.
u 12:44

Osim o vrtićima raspravljalo se i o plinu te o novoj odluci mjere roditelj odgojitelj

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević položio je u utorak temeljni kamen i otvorio radove za izgradnju novog dječjeg vrtića Ivanja Reka, koji je područni objekt Dječjeg vrtića Zrno, a imat će pet odgojnih jedinica - tri vrtićke i dvije jasličke.

- Ivanja Reka zaslužuje novi gradski vrtić. Nastavljamo sa onim što smo obećali, a to je da će ova gradska uprava konačno proširiti kapacitete svih gradskih dječjih vrtića u Gradu Zagrebu. Nešto što se zanemarivalo desetljećima je sada u jednom velikom zaokretu - rekao je Tomašević.

Dodao je kako je to treći dječji vrtić koji počinju graditi u zadnjih pola godine najavivši da će u iduće dvije godine izgraditi čak 12 novih dječjih vrtića Gradu Zagrebu. Tomašević je kazao i da bi radovi trebali biti gotovi u roku od godine dana.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Zrno i područnog vrtića u Ivanjoj Reki Zorica Lusavec rekla je da imaju ukupno 17 odgojnih skupina sa 388 upisane djece i 61 zaposlenikom. Istaknula je i da je veseli izgradnja svakog novog vrtića, osobito na toj lokaciji Ivanje Reke, kako bi konačno i oni imali svoj vrtić kojem će pripadati jer su do sada, kako je rekla, bili ničiji i upisivali djecu u vrtiće Grada Zagreba gdje bi pronašli mjesto.

Lusavec je rekla i da očekuju i izgradnju objekta na lokaciji Žitnjak za koji je projekt i gotov.   

Nakon polaganja kamena temeljca održana je i redovna tjedna konferencija na kojoj se zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec osvrnula na temu nove odluke korisnicima mjere roditelj odgojitelj. 

- U srpnju smo novu odluku stavili na javno savjetovanje i taj proces je jučer završio. U novoj odluci vodili smo se presudom Visokog upravnog suda i morali smo balansirati između onoga što sud smatra da je javni interes. To je upravo omogućavanje univerzalnog pristupa dječjim vrtićima koji balansiramo s postepenim izlaskom sadašnjih korisnika iz mjere roditelj odgojitelj - kazala je te dodala kako novih korinsika mjere nema od kolovoza prošle godine. 

U novoj odluci otvara se mogućnost upisa u vrtiće i zapošljavanja roditelja ali uz značajno postupniji izlazak iz mjere. Tako se u narednih pola godine korisnicima neće ništa mijenjati, nakon toga će im se doprinosi smanjiti do razine minimalne plaće, a sredinom slijedeće godine na razinu polovice minimalne plaće, što će iduće godine biti oko 2000 kuna. Izlazak iz mjere predviđen je za period kada dijete korisnika napuni sedam godina. 

- Model izlaska iz mjere je, uvaživši presudu Visokog upravnog suda puno postupniji. Ako ova odluka bude usvojena na skupštini, izlazak prvih korisnika iz mjere očekuje se tek u rujnu iduće godine, a tada će to biti oko polovice korisnika - dodala je. 

Na konferenciji se pričalo i o trenutno aktualnoj temi poskupljena energenata, a gradonačelnik je pritom naglasio kako je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) odavno upoznata s problemima pokupljenja. 

- Opskrbljivači i distributeri odvno upozoravaju HERU  na moguće probleme koji će nastati ako dođe do prevelike razlike između tržišne cijene plina i one zakonski regulirane. Ta je razlika sada povećana za šest puta i ne zna se koliko će se penjati u budućnosti - rekao je Tomašević. Dodao je i kako gradska plinara trenutno ima 300.000 korisnika za čije su potrebe kupljene dovoljne količine jeftinijeg plina i da će ta kućanstva imati šest puta jeftiniji plin u iduće dvije godine. 

Kazao je i kako gradska plinara neće izdržati velik novih korisnika jer po šest puta većoj cijeni moraju kupiti plin, a smije ga prodati po zakonsko regulrianoj cijeni

- To je sistemski problem loše dizajniranog tržišta, regulatora koji je bio upozoren na vrijeme i očekuje da se to u suradnji s Vladom riješi. Mora se hitno naći neko riješenje jer kućanstva ne smiju 1. listopada ostati bez opskrbe plinom - dodao je gradonačelnik.  

 

 

 

 

Komentara 14

SA
sasha68
17:07 31.08.2022.

ćime se on hvali, u dvije im pol godine ce završiti dva vrtića za 50 djece i zo izvan grada, i dalje hoće od ro uzeti lovu za ostalih 21 vrtić-kaze, a u prošli utorak kaže da je dobio lovu od drzave za te vrtiće??? i kad ih napokon napravi opet mu fali za 2500 djece ako ro ukine

DU
Deleted user
20:49 31.08.2022.

Pa odlično dvije godine mandata dva kamena temeljca položena za vrtiće, 100 djece sada rođene možda bude više upisano za dvije godine, to je uspjeh milenijski, jedino je problem što slijepci ne vide da će još oko 5900 ostati neupisano i bez naknade RO, svake godine.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
08:55 31.08.2022.

Opa....., jedan skoro vritić, jedna biciklistička staza na uštrb jedne prometne trake, jedna zwei mal pofarbana klupa i jedna ofarbana ulica od 50m bez prometa, rijetki tramvaji i busevi bez voznog reda, mnoštvo kanti i smeća......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije