Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Pronašli smo božićne čestitke starije od 100 godina

Uz novine stižu pretisci odabranih primjeraka iz bogate arhive Grafičke zbirke NSK s motivima koji bude optimizam
11. prosinca 2020. u 10:12 10009 prikaza
Božićne čestitke
Foto: NSK
Pogledajte galeriju 1/8

Božić je ljeta Gospodnjeg 1917. Na nekom od kioska starog Agrama kupili ste čestitku i želite je poslati dragoj osobi koja je daleko, možda na bojištu Galicije ili u nekome kutku prostrane Austro-Ugarske Monarhije. Promet se zbog ratnih zbivanja odvija otežano pa znate da neki koje volite neće biti s vama za blagdane. Odlazite kući, na kaminu grijete promrzle ruke i usput omekšavate tintu pa u nju umačete nalivpero i krasopisom ispisujete čestitku.

Douglas parfumerije PROMO Više od običnog poklona – otkrijte što ove čestitke čini toliko posebnima

Oživljavanje tradicije

Baš kao i 1917., kada je Europa bila u vihoru Prvog svjetskog rata, i ovogodišnji su blagdani puni briga i neizvjesnosti. Možda je zato i najstarija među čestitkama iz fundusa Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice čije će pretiske Večernjak u nedjelju darovati svojim čitateljima ona koja je poslana te teške godine. U doba kriza međusobna povezanost postaje važnija nego ikada pa NSK i Večernji list u akciji Tradicija dobrih želja nastoje oživiti običaj slanja božićnih čestitki. Pandemija nam je možda onemogućila da zagrlimo sve koje volimo, no možemo pokazati da na njih i te kako mislimo.

Božićne čestitke | Autor : NSK Foto: NSK

“Držeći u rukama jednu od najstarijih božićnih dopisnica iz fonda knjižnice, u mašti se ispisuje sentimentalna blagdanska priča. O duši koja ju je kupila u nekoj trafici ili poštanskom uredu. O nalivperu kojim je pisana. O marki s kojom je putovala. Poštaru koji ju je nosio u velikoj torbi pa je ubacio u sandučić. O rukama koje su ga otključale. Očima koje su čitale. O radosti koju je probudila. O Božiću kakav je bio nekad”, piše na web stranici kampanje Dobrila Zvonarek iz NSK.

Akcija večernjaka i nsk Čestitku koju je 1904. dobila naša prva knjižničarka krase lude gljive

Tradicionalne čestitke koje datiraju iz vremena prije Drugog svjetskog rata često su ispisivane na njemačkom jeziku, a naslovljene su, primjerice, na blagorodnog gospodina Radoslava Franjetića, nadinspektora voda u Osijeku, visokocijenjenu gospodju Toni Maršić, suprugu potpukovnika u Zagrebu... Velik broj sačuvanih čestitki poslan je Elzi Kučeri, prvoj hrvatskoj knjižničarki, koja je spoznala važnost tog običaja pa ih je skupljala u arhivi koja je danas dio zbirke. U fondu NSK nalazi se više od 500 božićnih i novogodišnjih čestitki, a neke su oslikali poznati umjetnici poput Andrije Maurovića.

Čestitke NSK | Autor : NSK Foto: NSK

Pomno odabrani primjerci čiji će se pretisci u nedjelju darivati uz Večernji list, pak, prikazuju motive zimskih radosti, a cilj im je probuditi sjećanje na djetinjstvo i optimizam u vremenu kada nam je itekako potreban. Jer ovog je Božića svaka želja posebna.

Podijelite i fotografije

I upravo uz #SvakaŽeljaJePosebna ili #tradicijadobrihželja u sklopu akcije možete i fotografije primljenih ili poslanih čestitki podijeliti s drugim korisnicima društvenih mreža.

U nedjelju 13. prosinca svim čitateljima darujemo pretisak jedne od prekrasnih, starih čestitki pronađenih u fundusu NSK.

Milan, Zvonimir Boban shopping downtown
Otvorio dušu
Zvonimir Boban: Napravio sam najveću glupost u životu. Ne mogu sebi to oprostiti
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca