Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božična akcija NSK i Večernjeg

Pronašli smo božićne čestitke starije od 100 godina

Božićne čestitke
Foto: NSK
1/8
11.12.2020.
u 10:12

Uz novine stižu pretisci odabranih primjeraka iz bogate arhive Grafičke zbirke NSK s motivima koji bude optimizam

Božić je ljeta Gospodnjeg 1917. Na nekom od kioska starog Agrama kupili ste čestitku i želite je poslati dragoj osobi koja je daleko, možda na bojištu Galicije ili u nekome kutku prostrane Austro-Ugarske Monarhije. Promet se zbog ratnih zbivanja odvija otežano pa znate da neki koje volite neće biti s vama za blagdane. Odlazite kući, na kaminu grijete promrzle ruke i usput omekšavate tintu pa u nju umačete nalivpero i krasopisom ispisujete čestitku.

Oživljavanje tradicije

Baš kao i 1917., kada je Europa bila u vihoru Prvog svjetskog rata, i ovogodišnji su blagdani puni briga i neizvjesnosti. Možda je zato i najstarija među čestitkama iz fundusa Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice čije će pretiske Večernjak u nedjelju darovati svojim čitateljima ona koja je poslana te teške godine. U doba kriza međusobna povezanost postaje važnija nego ikada pa NSK i Večernji list u akciji Tradicija dobrih želja nastoje oživiti običaj slanja božićnih čestitki. Pandemija nam je možda onemogućila da zagrlimo sve koje volimo, no možemo pokazati da na njih i te kako mislimo.

Foto: NSK

“Držeći u rukama jednu od najstarijih božićnih dopisnica iz fonda knjižnice, u mašti se ispisuje sentimentalna blagdanska priča. O duši koja ju je kupila u nekoj trafici ili poštanskom uredu. O nalivperu kojim je pisana. O marki s kojom je putovala. Poštaru koji ju je nosio u velikoj torbi pa je ubacio u sandučić. O rukama koje su ga otključale. Očima koje su čitale. O radosti koju je probudila. O Božiću kakav je bio nekad”, piše na web stranici kampanje Dobrila Zvonarek iz NSK.

Tradicionalne čestitke koje datiraju iz vremena prije Drugog svjetskog rata često su ispisivane na njemačkom jeziku, a naslovljene su, primjerice, na blagorodnog gospodina Radoslava Franjetića, nadinspektora voda u Osijeku, visokocijenjenu gospodju Toni Maršić, suprugu potpukovnika u Zagrebu... Velik broj sačuvanih čestitki poslan je Elzi Kučeri, prvoj hrvatskoj knjižničarki, koja je spoznala važnost tog običaja pa ih je skupljala u arhivi koja je danas dio zbirke. U fondu NSK nalazi se više od 500 božićnih i novogodišnjih čestitki, a neke su oslikali poznati umjetnici poput Andrije Maurovića.

Foto: NSK

Pomno odabrani primjerci čiji će se pretisci u nedjelju darivati uz Večernji list, pak, prikazuju motive zimskih radosti, a cilj im je probuditi sjećanje na djetinjstvo i optimizam u vremenu kada nam je itekako potreban. Jer ovog je Božića svaka želja posebna.

Podijelite i fotografije

I upravo uz #SvakaŽeljaJePosebna ili #tradicijadobrihželja u sklopu akcije možete i fotografije primljenih ili poslanih čestitki podijeliti s drugim korisnicima društvenih mreža.

U nedjelju 13. prosinca svim čitateljima darujemo pretisak jedne od prekrasnih, starih čestitki pronađenih u fundusu NSK.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije