Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U našoj zgradi je vrtić, ne želimo tu kliniku za hemodijalizu

Stanari zgrade u Ulici Dunjevac 15, 15a, 15b i 15c okupili su se ispred Gradskoga poglavarstva kako bi izrazili nezadovoljstvo o projektu prenamjene poslovnoga prostora trgovačke namjene u poslovni prostor javne namjene, odnosno u kliniku za hemodijalizu
12. listopada 2018. u 16:20 8 komentara 1410 prikaza
Prosvjed suvlasnika protiv izgradnje klinike za hemodijalizu u njihovoj zgradi
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Zamislite da šetate sa psom i morate mu čistiti put od igala ili vatica natopljenih krvlju. Ili, još gore, zamislite da vam dijete u igri sve to dira. Biste li voljeli živjeti u takvom kvartu, pitao je Goran Jukić, ovlašteni predstavnik suvlasnika zgrade u Ulici Dunjevac 15, 15a, 15b i 15c kojoj prijeti dolazak klinike za hemodijalizu, a time, ističe, prijeti i dolazak otpada koji će im itekako umanjiti kvalitetu života.

Zagreb: Hrvatska kakvu trebamo, panel Ekologija i nacionalna sigurnost Hrvatska kakvu trebamo 'Radioaktivni incident u Zagrebu? Strah me pomisliti kako bi se to odvijalo'

Stanari zgrade jutros su se okupili ispred zgrade Gradskoga poglavarstva gdje je njih četrdesetak imalo priliku "s nogu" pregledati spise, odnosno projekt po kojemu bi se poslovni prostor trgovačke namjene prenamijenio u poslovni prostor javne namjene, odnosno u kliniku za hemodijalizu.

Buka, prometna gužva...

– Količina biološkoga otpada po bolesniku po hemodijaliznom postupku iznosi do četiri kilograma. Osim toga, bolesnici koji su na hemodijalizi izrazito su ranjiva skupina ljudi, a jedan dio njih je zaražen hepatitisom B, hepatitisom C ili brojnim drugim infekcijama. Ako ih bude puno u našoj zgradi, to predstavlja potencijalni izvor zaraze za sve stanare – govori Jukić te dodaje kako će i sami bolesnici koji budu dolazili u kliniku biti izloženi riziku od infekcija jer zgrada i okoliš nisu projektirani za zdravstvenu ustanovu, nego za stambeno-poslovni prostor.

Prosvjed suvlasnika protiv izgradnje klinike za hemodijalizu u njihovoj zgradi
1 / 5
Prosvjed suvlasnika protiv izgradnje klinike za hemodijalizu u njihovoj zgradi

Stanari iz 62 stana, koliko ih je u spornoj zgradi, ogorčeni su i na pomisao o klinici za hemodijalizu u svome kvartu i zbog toga što se svega desetak metara od potencijalne klinike nalazi dječji vrtić.

– Bojimo se i za zdravlje svoje djece. Spašavanje života jedna je stvar, ali premještanje djelatnosti na potpuno neprimjeren prostor na kojem će ugrožavati druge živote, potpuno je druga stvar, k tomu i poprilično opasna – rekao je Jukić. Stanari u Dunjevcu već se sada bore i s problemom parkirališnih mjesta u svojoj jednosmjernoj ulici pa kao argument protiv dolaska klinike za hemodijalizu navode i teškoće s dolaskom sanitetskih vozila i njihovim okretanjem u ulici.

Jakuševac Konferencija o gospodarenju otpadom Imamo znanje i tehnologiju kako
 se riješiti otpada – što država čeka?

– Imamo "more" razloga zašto klinika ne bi trebala biti u našoj zgradi, a jedan od većih je i buka. Naime, za sve aparate koji su nužni za rad klinike potrebni su i izvori električne energije poput agregata. Takvi uređaji instalirani u zgradu koja nije namijenjena za takve djelatnosti mogu svojom bukom i otpadnim produktima samo štetiti svim stanarima, narušiti kvalitetu života, te potencijalno dovesti do trajnih zdravstvenih posljedica. Osim toga, iako posve sporedno, ali i cijena naših nekretnina dolaskom klinike drastično će pasti – govori Jukić.

Vjerujemo u pravnu državu

Ogorčeni stanari ne žele još uvijek pokretati peticiju jer su uvjereni kako će im pravni sustav i Grada i države biti naklonjen.

otpad Jakuševac Jelena Ružić U kvartu “žive” na papiru zbog naknade 
za smrad

– Svjesni smo da nemamo moć kao neki prosvjednici kojih se skupi i nekoliko tisuća, ali nitko nas ne treba podcjenjivati. Žalit ćemo se u upravnom postupku i nadamo se da će nadležni imati sluha da je ono što je legalno, nije i legitimno – govori jedan od prosvjednika. S druge, pak, strane govore i kako im investitori govore da nema razloga za brigu jer će klinika u njihovoj zgradi biti privremeno.

– Nigdje u Hrvatskoj, kao ni u Europi, klinika u kojoj se skuplja opasan otpad ne nalazi se u stambenoj zgradi. Još ako se u obzir uzme da se otpad treba sortirati "na kućnom pragu", zbilja smo u nepovoljnoj situaciji i nadamo se da će netko od nadležnih imati sluha za to – govori Jukić.

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

 • 2Xgeneral:

  veći su potencijalni izvor zaraze stanari za hemodijalizirane bolesnike nego ovi za njih. prema tom ovo što trkeljaju nema blage veze s razumom. zablude, predrasude i neznanje ovu zemlju koštaju previše

 • Direkt:

  Samo pokazujemo našu stvarnu nehumanu narav.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Smeta im klinika? Sramota!