Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKRENULI PETICIJU

Stanovnici zagrebačkog kvarta na mukama: Ovdje je krkljanac. Kad niknu neboderi, pucat će po šavovima

Zagreb: Stanari Vrbana zabrinuti
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/6
30.03.2021.
u 10:03

Peticijom se stanovnici Vrbana bore za rješavanje prometnih problema

Šarmantno naselje s petnaestak tisuća ljudi, a mali milijun problema. Tako bi otprilike stanovnici Vrbana opisali svoj voljeni kvart koji ima mnogo nedostataka, no najveći im je ipak promet. I tu su specifičan slučaj jer se iz njihova naselja prema centru može “iskopati” samo jednim smjerom, kroz Rudešku pa na Zagrebačku aveniju.

Jedan izlaz prema centru

A zamislite kad se jutrom ili poslijepodne u špicama zagrebačkog prometa vraća narod s posla svojim kućama. U kolonama se tada, očekivano, na aveniji kreće mic po mic. A bit će, tvrde, još i gore kad se dovrši gradnja četiriju nebodera na jedinoj tamošnjoj zelenoj livadi, koji će imati oko 250 stanova. Zato su se pobunili i pokrenuli peticiju koju je potpisalo već više od tisuću Vrbanjana. A njome ponajprije žele da se provede sveobuhvatna prometna studija za područje Mjesnog odbora Vrbani i riješi kolaps te da se njihova livada iskoristi u skladu s potrebama i željama stanovnika.

– Zgrade su u planu uz Ulicu Vrbani koja ima samo jedan izlaz na Rudešku i smjer centar, na križanju koje je već sada preopterećeno, nepregledno te je ugroza za pješake i vozače podjednako. Kao, na žalost, i cijela Rudeška cesta, koja je glavna veza s ostalim dijelovima grada ne samo Vrbana 2 već i 3, koje je naselje s više od 4000 stanovnika – objašnjavaju stanovnici.

Činjenica je, dodaju, da je u posljednjih desetak godina u krugu od petstotinjak metara od te lokacije izgrađeno pet stambenih zgrada s oko 400 stanova i barem toliko novih automobila, a sve to gotovo sve bez proširenja prometnica i količine javnih parkirnih mjesta.

– Vjerojatno smo također jedini urbanizirani kvart u Zagrebu koji ima oznaku na kolniku “pazi, pješak” jer Domašinečka, ulica koja izlazi na nebodere, nema nogostup. A na nju su već navezane tri novogradnje prije nekoliko godina – vele stanovnici.

19.03.2021., Zagreb - Stanari Vrbana zabrinuti su zbog buduce stanogradnje u njihovom naselju te vec sada prometnih problema sa parkiranjima i prometnim guzvama. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Zelenilo i parkirna mjesta

Uz promet, problem Vrbana je i kapacitet odgojno-obrazovnih ustanova. Novoizgrađeni vrtić, tvrde stanovnici, već je popunjen, a za ostale objekte iznajmljuju se privatni prostori jer oni službeni ne zadovoljavaju kapacitetom. Na području cijelog kvarta tek je jedna ordinacija opće medicine, toplovodna mreža, ističu, puca kod svake niže temperature, ne postoji gotovo nikakav kulturni sadržaj, a odnedavno im je zatvorena i pošta.

19.03.2021., Zagreb - Stanari Vrbana zabrinuti su zbog buduce stanogradnje u njihovom naselju te vec sada prometnih problema sa parkiranjima i prometnim guzvama. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

– Najavljenom gradnjom čak četiriju stambenih zgrada ovaj dio Vrbana doživjet će toliko opterećenje infrastrukture, koja već sada nije dovoljna za potrebe postojećeg broja stanovnika, da se može očekivati potpunu prometnu blokadu, tjedno pucanje toplovoda te školske razrede s više od 30 učenika. Usto, velebni projekt koji je planiran na gradskom zemljištu ne predviđa nijedno vanjsko parkirno mjesto, iako su trenutačni parkirni kapaciteti već sada nedovoljni. Štoviše, predviđa ukidanje tri postojeća ulična parkirališna mjesta radi pristupa zgradama – govore dodajući kako je parcela uz Zagrebačku aveniju pogodnija za garažu sa zelenim krovom nego za stanovanje. Dovršenjem projekta gradnje novih zgrada, ističu također, nestat će i zadnje gradske zelene površine na zapadu metropole. 

Ključne riječi

Komentara 12

GE
geler203
15:46 30.03.2021.

Nakon crknutog kriminalca ostadoše samo dugovi, obećanja i rasulo.

VE
Veber10
17:35 30.03.2021.

to je kao i RIS naselje i pride gdje je bio čempres niknula zgrada. onda se bune da ne mogu na bolničku, pa s nje na ilicu pa da im treba 40 minuta do črnomerca. pa da nema vrtića, doktora. kada kupuješ nekretninu onda pogledaš prometne pravce, doktore, vrtiće. sve živo zagušili u kvartu. kilometar dalje izgradili usred obiteljskih kuća na parkingu od toz-a stanove. onda se svi čude kaj su zapeli u prometu.

TM
trade_mark
16:52 30.03.2021.

ma šta se sad ovi bune? kakve ceste, kakvi vrtići, zelenilo? ostavio je baja izbosne spomenika i fontana, zagreb nikad ljepši! samo picajzlama nikad ništa ne valja... tako razmišljaju milanovi birači, sve znanstvenici i kulturno afirmirani građani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije