Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na Radio Studentu

U Hodalici glasni protiv predrasuda

'06.06.2013., Zagreb - Denis Marijon, Albina Znidar i Ivan Vlasic, ekipa emisije Hodalica na radio Studentu, bavi se problemima osoba s invaliditetom.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
11.06.2013.
u 09:46

"Cilj je bio na jednom mjestu pružiti sve informacije za osobe s invaliditetom. Nismo znali sluša nas tko uopće dok nam se nije dogodila prva pogreška."

Albina je slijepa. Uspješno je završila fakultet i posvećena je edukaciji i osvješćivanju javnosti o integraciji osoba s invaliditetom u društvo. Po struci je defektologinja.

Denis se kreće uz pomoć invalidskih kolica. Najviše im smetaju, kažu, neznanje i neshvaćanje okoline. Zato su udružili snage u radijskom eteru. Svakog četvrtka na Radio Studentu pripremaju i uređuju emisiju Hodalica.

–Cilj nam je bio da se na jednom mjestu mogu dobiti sve informacije o aktivnostima i novostima za mlade i studente s invaliditetom, od raznih projekata do zanimljivosti iz obrazovanja, zapošljavanja, zdravlja i svakodnevnice - poručio je ovaj vrijedni tandem.

Optimizma ne manjka

Emisija počinje u podne, traje tridesetak minuta, a sastoji se od kratkih informativnih vijesti i intervjua, najčešće neke zanimljive goste koji predstavljaju različite projekte.

– Nismo uopće znali kolika je slušanost emisije i sluša li nas itko uopće. Sve dok nam se nije dogodila prva i zasad jedina pogreška. Zapravo je to bila jedna zgodna anegdota. Nazvali smo pogrešnu Zdenku iz Osijeka za intervju. Telefoni nam kasnije nisu prestali zvoniti, ali nam je bilo drago spoznati da nas ljudi slušaju – kroza smijeh su se prisjetili, te naglasili kako je njihova emisija zapravo ležernog informativnog tipa. Služenje računalom Albini olakšava Brailleov redak, odnosno, elektronski uređaj koji očitava sadržaj s ekrana i ispisuje u brajici. Svojim ustrajnim pristupom Albina i Denis savladavaju sve prepreke, te kroz optimizam pokazuju kako im invaliditet nije nedostatak.

Prilagodba sadržaja

– Radio Student je nekomercijalan, prepoznatljiv i drugačiji od svih drugih radijskih programa u gradu. S obzirom na to da su ciljna grupa slušatelja mladi i studenti, sadržaj se bira prema njihovim interesima, pa je i ova emisija takvog tipa – kazao je glavni urednik Radija Student Ivan Vlašić.

Osim specijalizirane radijske emisije Hodalica, Albina Žnidar i Denis Marijon provode i edukacijske radionice u osnovnim školama, kako bi učenicima i učiteljima približili specifičnosti i probleme s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću.

>>Moto festivala: Barijere su samo u glavama ljudi!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije