Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zimska sniženja

U dućanima gdje su cijene po mjeri kupaca sve se trpa u prepune vrećice

29.12.2016., Zagreb - U trgovinama u centru grada su pocela sezonska snizenja. Galileo.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
31.12.2016.
u 14:27

Tek su počela, a zagrebačke su trgovine već poprilično opustošene. No veličina još uvijek ima...

Dvoje hlače za 120 kuna, dva para čizama za 230 kuna ili kaput za manje od tisuću kuna.

Zimska sniženja tek su počela, a zagrebačke su trgovine već poprilično opustošene. Kako i ne bi bile kad su cijene toliko niske. Dućani koji imaju artikle nižeg cjenovnog ranga puni su kao šipak. Ne gleda se kakvog su sastava majice, hlače ili sakoi. Ako je cijena niska – kupuje se.

Pravila potrošnje – nema

Iz trgovina se odlazi punih vrećica, a za neke se stvari ne čeka garderoba da bi se isprobale. Nema se vremena čekati u redovima za svlačionice, pa se ono što se lako obuče i svuče isprobava čim se ugleda na vješalici. Djevojke koje rade u dućanima stalno iznova preslaguju majice i ostalu robu koju kupci prevrću ne bi li našli baš ono što im treba. Kupci uzimaju ono što nisu uspjeli kupiti ili im se tijekom godine činilo preskupim, a sada je dostupno po sniženim cijenama. Premda se nekad i ne traži isključivo određeni predmet, već ono što im se u tom trenutku svidi. Trenutačno se najviše kupuju odjevni predmeti u kojima će se čekati Nova godina. Traže se šljokice, resice, svi dodaci koji sasvim običnoj majici, bluzi ili haljini daju svečaniji štih. Gužva je i u Image Haddadu, modnoj kući koju već dvadeset godina vodi bračni par Haddad, dizajnerica Zrinka i poduzetnik Samir. Privlače dodatnim popustima na proizvode koji su već na sniženju. Pa tako, primjerice, tunika koja je koštala 449 kuna, sada košta 188 kuna.

– Žene koje kod nas kupuju u ovakvim će prigodama kupiti nešto u što se isplati uložiti, poput male crne haljine, lijepe bluze, košulje ili elegantnih hlača – kaže trgovkinja iz Image Haddada. Pravila potrošnje nema, dodaje, netko će kupiti nekoliko stvari, dok će si drugi priuštiti ono što mogu s obzirom na platežne mogućnosti. Za crnu će haljinicu sada izdvojiti 341 kunu, dok je prije koštala 569 kuna. Prigodna bluza sa šljokicama sada je 238 kuna, a cijena joj je bila 569 kuna. Iako su sniženja u većini dućana počela i prije Božića, velika su počela poslije blagdana. U Terranovi se sada mogu naći veste već po 60 kuna, uglavnom sa zimskim motivima. Kupci vole akcije “1+1 gratis”, u sklopu kojih dva odjevna predmeta kupe po cijeni jednoga. Po tom se principu kupuje u prodavaonici muške odjeće Galileo.

– Najviše idu košulje, dvije stoje od 399 do 499 kuna. Polo majice su od 359 do 499 te veste od 359 do 399 kuna – kažu u Galileu. Prodaju se i torbe u Carpisi, a najviše idu one neutralnih boja. Nije važno kakvih su oblika, ako su u crnoj, bež ili sivoj nijansi, isplati ih se kupiti, smatraju kupci.

– Neke su torbe snižene 50 posto, ona koja je koštala 264 kune, sada stoji 132 kune – kažu u Carpisi. Iako se skladišta prazne iz dana u dan, veličina još uvijek ima, kažu trgovci, koji se ujedno i ljute jer se u javnost plasira da vraćaju staru robu na police čim objave sniženja.

– To je zakonom zabranjeno – dodaju trgovci. Kupci koje smo jučer zatekli u centru grada zadovoljni su robom na sniženju. No u nekim bi dućanima, smatraju, cijene ipak mogle biti niže.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

– Tražim haljinu za doček Nove godine, no još nisam pronašla onakvu kakvu sam zamislila. A čini mi se da popusti koji stoje na izlozima ne odgovaraju baš cijenama koje stoje na artiklima – kaže 16-godišnja Ema Čuklić, a s njom se slaže i 26-godišnja ekonomistica Dajana Drvodelić. Još uvijek je puno bolji izbor na sniženjima u inozemstvu, smatra 30-godišnja stomatologinja Martina Sudar.

– Sada ću nešto kupiti samo ako mi se jako svidi, ciljano se kupovalo samo uoči Božića – kaže Martina Sudar.

Na akciji kupuje 70% Hrvata

No u pojedinim se dućanima ne čeka da se popust poveća i time cijena padne. Jedna od takvih trgovina je i Naf Naf, u kojem, kažu trgovci, kupuju žene srednjih godina koje dobro paze od čega se sastoji predmet koji će kupiti.

– Poznati smo po tome da je naša roba uglavnom od prirodnih materijala, a to je i glavno pitanje kada gospođe kupuju robu. To se najviše i gleda pri kupnji, odmah nakon izgleda samog proizvoda. Većina kaputa, primjerice, ima u sebi 80 posto vune, pa im nije teško izdvojiti 900-tinjak kuna, koliko su sad prosječne cijene kaputa. Sniženi su 30 do 40 posto – kaže Gordana Grujo iz Naf Nafa. U tom dućanu imaju i čitav zid na kojem odmah izlože odjevne predmete koji čine moderu kombinaciju, pa žene znaju doći i izabrati baš ono što je ondje izloženo.

– To su žene koje su uglavnom zaposlene i nemaju puno vremena, već im odlično odgovaraju već ponuđena rješenja odjevnih kombinacija – kaže Gordana Grujo. Nakon prvog kruga, sljedeće sniženje obično slijedi za tri tjedna, no mnogi ne čekaju toliko dugo da bi došli do predmeta koji žele. Kupuje se i više nego prethodnih godina, procjenjuju trgovci. Tome svjedoče i posljednje brojke Hrvatske gospodarske komore (HGK) – procijenjeno je da će hrvatski građani tijekom prosinca potrošiti nešto više od 12 milijardi kuna, što je pola milijarde kuna više nego u prosincu lani. Prema njihovim podacima, čak sedamdeset posto Hrvata kupuje na sniženjima, a procijenjeno je da je svaki treći proizvod kupljen na sniženju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije