Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLOŽEN KAMEN TEMELJAC

U Centru za sigurnost hrane otkrivat će se odakle dolazi

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
01.08.2019.
u 17:10

Najvredniji je ovo projekt javnoga zdravlja, i Andrija Štampar bi ustao da ovo vidi – zaključio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Je li proizvod hrvatski te iz koje naše regije točno dolazi utvrđivat će se u Centru za sigurnost i kvalitetu hrane, za koji je jučer položen kamen temeljac. Isprva će se izotopnom analizom određivati podrijetlo meda, maslinova ulja i vode, a kasnije će se proširiti dijapazon proizvoda kojima će se moći detektirati pozadina.

– Najvredniji je ovo projekt javnoga zdravlja, i Andrija Štampar bi ustao da ovo vidi – zaključio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je iz gradske blagajne za centar izdvojio 30 milijuna kuna, dok su još 60 milijuna bespovratna sredstva iz EU. Projekt su zajedno pokrenuli Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

– Osnivanjem centra osigurat će se veći laboratorijski prostori i bolji edukativno-znanstveno-nastavni uvjeti u kojima će se studenti moći educirati i usavršavati, a zaposlit će se i 12 novih znanstvenika – rekao je dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić, dok je ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao da će svi za tri godine biti mnogo bolje upoznati s kvalitetom hrane i pića te će moći donijeti bolju odluku o tome što konzumirati. A da je izgradnja centra “najveće ulaganje u sustav javnog zdravstva u posljednjih 50 godina” istaknuo je ravnatelj “Andrije Štampara” Zvonimir Šostar.

– Upravo analizom i certificiranjem pomoći će se hrvatskim proizvođačima da svoje proizvode što bolje plasiraju na domaće tržište ali i inozemna, posebno unutar Europske unije – rekao je Šostar. Završetak projekta očekuje se 2022. godine.

Komentara 9

DU
Deleted user
19:05 01.08.2019.

Kao što je u hrvatskim staklenkama hrvatski med, u hrvatskom kruhu hrvatska pšenica a u njemačkom BMW-u kupljenom hrvatskim poticajima domaći krkanikus vurgalis.

YU
YuBastards
18:38 01.08.2019.

Hoce hoce. Isto kao sto se i na Carini skida deklaracija na pakiranjima uvoznog voca i povrca i lijepe etikete "hrvatski proizvod".

DV
dvorskaluda
06:59 02.08.2019.

Aaa? Mi naivčine smo mislili da se već odavno vrši kontrola porijekla robe, provjera zagađenosti svime, i to za našu, hrvatsku robu? Dakle; ako je tko uvozio masline iz Alžira i tještio ih u boce s hrvatskim imenom i logom, te masline nitko nije provjerio? Punionica Nije zakonski obvezna navesti da je ulje od maslina iz Alžira??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije