Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRK ZA ZDRAVLJE

U borbu protiv visokog kolesterola simboličnom dječjom utrkom

Zagreb: Dječja utrka na Trgu bana Jelačića
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
15.04.2024.
u 15:30

Utrka se održava u sklopu nacionalne kampanje 'Znaš li svoj broj?' koja promiče važnost ranog otkrivanja visokog kolesterola i prevencije kardiovaskularnih bolesti

Čak deset posto prvašića ima povišen kolesterol. Rezultati su to prošlogodišnjeg pilot projekta probira na povišene vrijednosti ukupnog kolesterola, prilikom obveznog pregleda djece pri upisu u prvi razred. Kako bi podigli svijesti o važnosti ranog prepoznavanja zdravstvenih rizika liječnici u nedjelju organiziraju dječju utrku u centru Zagreba pod nazivom "Trk! Za zdravlje!". Edukativni program započinje u 10 sati, dok je start utrke zakazan za 12 sati.

Utrka se održava u sklopu nacionalne kampanje "Znaš li svoj broj?" koja promiče važnost ranog otkrivanja visokog kolesterola i prevencije kardiovaskularnih bolesti. Liječnici smatraju da je povišeni kolesterol direktna posljedica nezdrave prehrane i fizičke neaktivnosti što nerijetko dovodi do pretilosti, a Hrvatska je druga najdeblja nacija u Europskoj uniji.

VEZANI ČLANCI:

– Simbolična utrka od 300 metara osmišljena je tako da osvijesti roditelje, djecu i cjelokupnu javnost o ozbiljnoj ugrozi koju povišeni kolesterol predstavlja, ali i važnosti zdravih životnih navika – ističe prof. dr. sc. Ivan Pećin, dr. med., pročelnik Zavoda za bolesti metabolizma KBC-a Zagreb i dopredsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu HLZ-a.

Sve sudionike utrke očekuje prigodan poklon te nastup mladog hrvatskog blues glazbenika Odina. Za samu utrku potrebno je prijaviti se na utrka.com uz startninu od pet eura.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije