Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT

Tunel osjeta ispod Radićeve, Mesničke, Ilice i Tomićeve

osjet
Foto: projekcije
1/5
20.05.2014.
u 19:05

Staro sklonište pretvorit će se u muzej, a liftovima i rampama izlazit će se na Vranyczanyjevu poljanu

Staro sklonište sagrađeno 1943. za potrebe II. svjetskog rata uskoro bi trebalo dobiti drugu namjenu. Prolaz dugačak 350 metara i širok više od tri metra, površine 2240 četvornih metara, prenamijenio bi se u virtualni Muzej osjeta, u sklopu kojeg bi se korištenjem ekrana i projekcija stvorili, među ostalim, prostori za predstavljanje sadržaja iz zagrebačke povijesti. Podzemni hodnici ispod bedema Gornjega grada povezivali bi Radićevu 19 s Mesničkom 12, te četiri hodnika koji izlaze u Ilici 3, 28 i 30 te u Tomićevoj 6.  – Predlagali smo da dijelovi tunela zauzmu stalne specijalizirane izložbe, a neki drugi dijelovi budu namijenjeni privremenim autorskim postavima instalacija i videoumjetnosti – rekla je autorica projekta, arhitektica Neda Cilinger, te dodala kako je ideja bila zapušteni gradski prostor prenamijeniti u atraktivan kulturni i edukativni sadržaj te da prostor koji se pruža pod Gričem postane suvremeni gradski prolaz. Ispod Vranyczanyjeve poljane, kaže Cilinger, tunel je najširi pa bi ondje bila uređena polivalentna multimedijska dvorana te bi taj dio tunela bio korišten za veće izložbe, koncerte, događanja i okupljanja. Na Vranyczanyjevu poljanu izlazilo bi se liftovima i rampama, kao i stubama preko pokretnih i fiksnih platformi i mostova.

– Time bi se razvijale urbana svijest stanovnika i kultura pješačenja u staroj gradskoj jezgri zagušenoj automobilima, a pridonijelo bi to i jačanju identiteta i osobnosti našega grada te njegovu brendiranju – kaže Cilinger. Muzej osjeta dio je projekta “Sjeverozapadna Hrvatska - regija digitalnih muzeja”, koji planira pomoću novca iz europskih fondova spojiti lokacije, muzeje, građevine i lokalitete povijesnog i kulturnog značaja u jedinstvenu priču kako bi privukli tzv. kulturne turiste, čiji bi se broj do 2020. trebao povećati za 15 posto. – U projekt je uključeno devet lokacija: stari grad Čakovec, stari grad Đurđevac, stari grad Kalnik, Muzej grada Koprivnice, dodatni sadržaji Muzeja krapinskih neandertalaca, Veliki Tabor, Ščitarjevo, Varaždinske toplice i Muzej osjeta, koji bi trebao startati kroz godinu-dvije – rekao je Stjepan Kelčec Suhovec, zamjenik pročelnice gradskog Ureda za strategijsko planiranje, koji su taj projekt predstavili kao jedan od prioriteta urbanog razvoja Zagreba na nedavno održanom Zagrebačkom energetskom tjednu.

>>Novi natječaj za intendanta HNK, radi se i urbana obnova grada

Komentara 1

TR
Trnjanec
22:12 20.05.2014.

E ovo je lijepo i bilo bi hit ne samo među turistima, nego i među Zagrepčanima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije