Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Tuđman trebao stići na Dan neovisnosti, ali neće do ljeta

Gipsana skulptura stoji u ateljeu kipara i čeka odljev u bronci
16. kolovoza 2018. u 15:32 10 komentara 446 prikaza
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Trebao je niknuti sjeverno od fontana sredinom ove godine. Potom je postavljanje pomaknuto za Dan neovisnosti, 8. listopada. No i od tog se datuma odustalo. Kada će dr. Franjo Tuđman u obliku spomenika konačno moći “pozdraviti” Zagrepčane na ulazu u grad još se čuva strogom tajnom, no počele su se zahuktavati pripreme vezane uz početak radova.

KAKAV GAF Lokalni učitelj restaurirao umjetničko djelo pa zgrozio cijelo selo

Projekt izradio studio Elle

Nakon što su na sjednici Skupštine u ožujku lani zastupnici prihvatili podizanje kipa autora Kuzme Kovačića, čiji je rad izabran na javnom natječaju, sada je i gradonačelnik Milan Bandić dao službenu suglasnost da se statua visoka 4,2 metra postavi na Sveučilišnu livadu.

Grad Zagreb raspisao je i natječaj za stručni nadzor nad postavom spomenika i nad građevinskim radovima oko njega, za koje je projektnu dokumentaciju izradila ekipa iz studija Elle, a rok za prijavu je 22. kolovoza. Nakon što radovi vrijedni 4,5 milijuna kuna počnu, moraju biti dovršeni za četiri mjeseca. Sudeći prema prvotnoj ideji, po kojoj je otkrivanje trebalo biti na državni praznik, sljedeći nakon Dana neovisnosti na redu je tek – u lipnju iduće godine, na Dan državnosti.

Rušenje kipa ZAGRLIO GA Dječak (5) srušio kip, roditelji šokirani kaznom: 'Ne mogu platiti to'

Osim uređenja prostora oko samog spomenika, koji pokazuje Tuđmana u srednjim godinama s desnom rukom na srcu, preostaje još, kaže Kuzma Kovačić, i odliti kip u bronci.

– Dovršio sam ga u glini, izrađen je i gipsani model prema kojem će se raditi onaj koji će biti postavljen uz fontane. On stoji u mojem ateljeu u Splitu i čeka da ga se pošalje u glavni grad – kaže Kovačić.

Njegov rad izabran je između 24 rada koliko ih je pristiglo na natječaj koji je trajao četiri mjeseca.

I DEMOKRATSKA EUROPA, kojoj Hrvatska pripada formalno i moralno, ima svoju memoriju, ali nema hrvatske komplekse Strah od prošlosti Je li Hrvatima kraj Drugog svjetskog rata Dan pobjede ili dan kapitulacije

Izmijenjena lokacija

Prvo je žiri odabrao četiri jednakovrijedna rada, koja su, uz Kovačića, izradili Neven Bilić, Kažimir Hraste i dvojac Marija Ujević-Galetović te Marijana Birtić, no potom su se u Gradu Zagrebu ipak odlučili za Kovačića, uz uvjet da kip doradi. Prvi predsjednik trebao je stajati na Trgu Franje Tuđmana, koji godinama čeka preuređenje prema projektu Nenada Fabijanića, no gradonačelnik se odlučio za lokaciju kod fontana da bi upotpunio os Lenucijeve potkove još jednom povijesnom ličnošću.

Tako bi, uz Većeslava Holjevca, Tuđman pravio društvo kralju Tomislavu, J. J. Strossmayeru, Nikoli Šubiću Zrinskom te kardinalu Alojziju Stepincu u katedrali, s kojim završava os.

>> Pogledajte video rušenja viadukta u Genovi

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati