Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Tri su desetljeća zdenca sreće

Pravi se zdenac Manduševac, koji je godinama služio Zagrepčanima kao izvor vode, nalazio na prostoru današnje Bakačeve 3 ili na Trgu bana Jelačića 14. Pri obnovi ondašnjega Trga Republike nakon gotovo 90 godina, na svjetlo dana izašlo je mitsko zagrebačko mjesto, o kojem su ispričane legende
09. lipnja 2016. u 18:00 3 komentara 3565 prikaza
Manduševac
Foto: Zagreb kakav je bio nekada
Pogledajte galeriju 1/8

Vjerujemo da nema čitatelja kojemu neće biti draga današnja tema koju radimo u suradnji s Facebook grupom Zagreb kakav je bio nekada. Riječ je, naime, o prigodnoj obljetnici koje će se prisjetiti dosta čitatelja.

Negdje u ovo doba prije 30 godina ponovno je otkriven simbol Zagreba, Manduševac. Opsežnim radovima koji su zahvatili metropolu bio je obuhvaćen i ondašnji Trg Republike, današnji Trg bana Jelačića.

Slobodni pad vode

Pri njegovoj rekonstrukciji još je jednom, nakon gotovo 90 godina, na svjetlo dana izašlo to, slobodno se može reći, mitsko zagrebačko mjesto. Kao i sve u Zagrebu tako i Manduševac ima zanimljivu povijest. Ne bi bilo ispravno misliti kako je današnje mjesto fontane Manduševac ono originalno. Pravi se zdenac Manduševac, koji je godinama služio Zagrepčanima kao izvor, nalazio u prostoru koji bi danas bila ili Bakačeva 3 ili adresa Trga s brojem 14.

Manduševac | Autor : Zagreb kakav je bio nekada/Facebook Foto: Zagreb kakav je bio nekada/Facebook

Spominje se kako je kao zdenac uređen 1852. na mjestu na kojem je i danas. Voda je u njega s izvora dovedena slobodnim padom. No, 1878. tok je vode preusmjeren prema kanalizaciji, da bi 1898. godine pri rekonstrukciji trga konačno bio i zatrpan pa zaboravljen gotovo 90 godina. Kako doznajemo, ipak se znao njegov položaj pa on i jest planiran kao epicentar glavnoga gradskog trga u planovima njegove obnove iz 1978. Zaista je i pronađen gdje se i mislilo da jest za obnove Trga uoči Univerzijade 1987.

Manduševac je tada reaktiviran i ostavljen kao najljepša gradska fontana, no sad ipak s vodom iz gradskog vodovoda. Sjećamo se kako je u početku usred fontane stajao kameni blok. Riječ je o bloku na kojem su stajale svjetiljke koje su zdenac osvjetljavale do zatrpavanja.

I u Smogovcima

Legende vezane uz njega brojne su. Najpoznatija govori o lijepoj Mandi i banu koji je s vojskom prolazio pustarom koja je nekad bila tu gdje je danas Zagreb. Udarcem mača u tlo otvorio se izvor, a ban je izrekao znamenitu rečenicu: “Mando, zagrabi”, po kojoj su imena dobili i Manduševac i Zagreb.

Manduševac | Autor : Zagreb kakav je bio nekada/Facebook Foto: Zagreb kakav je bio nekada/Facebook

Neki izvori kažu kako je za pronalazak zdenca zaslužan bl. Augustin Kažotić. Postoji i legenda prema kojoj je za gradnje katedrale 1312. i velike suše on udario štapom u tlo iz kojeg je potekla voda. No, to su tek dvije od nekoliko priča o nastanku imena naše metropole.

Što se Manduševca tiče, vjerovalo se da bacanje novca u njega donosi sreću. O tome je riječ i u jednoj epizodi Smogovaca gdje se novca nastoje domoći Crni Jack i Kumpić. Danas se novac više ne baca, u Manduševcu se kupaju tek maturanti za 
norijade.

Objavila i video
TV voditeljici demolirali stan u Zagrebu: 'Vrata su nestala, mokraća na krevetu, prljavština... Strašno'
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
  • Avatar Agramer77
    Agramer77:

    Lijepi moj Zagreb!

  • Avatar ankabutorac
    ankabutorac:

    ..ma jeste...Zagreb je lep...ali nazalost su se dotepli neki hahari (nisam nikog imenovala gospon Vecernjak!), koji bi najrajse sve porusili i od naseg Zagreba napravili najveksi pasnjak Europske Unije...kaj se toga tice...cobana bar imamo dosta...izvinjavam se, ne zelim vredjati cobane ... prikaži još! koi delaju posteni posel i cuvaju ovcice i kozice...najgorsi su oni koji misliju da smo mi Zagrepcani ofce...