Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Advent u zagrebu

Tomislavac od 5. prosinca do 18. siječnja postaje veliki ledeni park

14.11.2014.
u 10:00

Ove se godine manifestacija Kapulica&lampioni seli na Dolac, a novost su i štandovi na Europskom trgu, klasični koncerti na balkonima...

Ledeni park, veličine 1940 četvornih metara, dan prije svetog Nikole niknut će pokraj Umjetničkog paviljona na Tomislavovu trgu. Najveća je to investicija Turističke zajednice grada Zagreba vezana uz ovogodišnji advent, koji će početi 29. studenog paljenjem prve svijeće na glavnome gradskom trgu.

Od ukupno tri milijuna kuna, kolika je vrijednost manifestacije Advent u Zagrebu, polovica iznosa odnosi se na projekt na Tomislavcu. Na promotivne aktivnosti, koje uključuju nastupanje na sajmovima, ali i oglašavanje, primjerice, u javnom prijevozu u Sloveniji i Italiji, potrošeno je još 1,5 do 2 milijuna kuna.

Novi projekti

– Klizalište smo odlučili premjestiti s prenatrpanog Trga bana Jelačića, a otvorit ćemo ga 5. prosinca i bit će otvoreno do 18. siječnja. Ulazak na klizalište plaćat će se 20 kuna, a najam klizaljki bit će 10 kuna. Osim što će se klizalište za najmlađe preseliti, nakitom koji je Zagreb inače darovao gradovima prijateljima okitit će se i veliko božićno drvce – kazala je jučer na predstavljanju manifestacije direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld i dodala da ukrašavanje ulica počinje za dan ili dva, čim Turistička zajednica ukloni košarice s cvijećem s glavnog gradskog trga.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Od novih projekata najavljeni su i koncerti s božićnih balkona koje će izvoditi Ad gloriam brass, i to 7., 14. i 28. prosinca s balkona u Tkalčićevoj 33, dok će 21. prosinca nastupati na balkonu HNK. Novost je i novogodišnji festival Playground NYE u Boćarskom domu te advent na Europskom trgu, na kojem će se predstaviti izlagači iz Italije i Slovenije. Advent na Zrinjevcu također počinje 29. studenog, a tri dana prije i Fuliranje kod Uspinjače u Tomićevoj.

Klasika i jazz na Cvjetnom počinju 6. i traju do 20. prosinca, dok će manifestacija Kapulica&lampioni, u sklopu koje se tisuće lampiona pušta u zrak, promijeniti lokaciju. Umjesto ispred Doma hrvatskog društva likovnih umjetnika, lampioni će se puštati 22. prosinca na velikom platou na Dolcu.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Artomat, sajam nekonvencionalnih umjetničkih predmeta, traje od 12. do 21. prosinca, a tu je i tradicionalna novogodišnja smjena straže na samu Novu godinu u podne. Advent na glavnom trgu poprimit će malo drugačiji izgled, na kojem su radili studenti Arhitektonskog fakulteta, studija dizajna, Akademije likovnih umjetnosti i Filozofskog fakulteta u suradnji s Društvom arhitekata Zagreba na interdisciplinarnoj radionici.

Šetalište do katedrale

– Rješenja s radionice već su ove godine inspirirala TZGZ da napravi male korekcije i poboljšanja adventa za 2014. godinu, no u planu je više prijedloga pripremiti i realizirati za sljedeći advent 2015. – rekao je Rene Lisac, moderator i provoditelj interdisciplinarne radionice.

Tako će već ove godine šator biti manji i manje će se vremena zadržati na samom Trgu. Također, po raznim lokacijama postavit će se mali darovi s brojevima u obliku kalendara koji će odbrojavati dane do Božića.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ideja je da se sadržaj s glavnog trga rasprši i postavi na šetalište od katedrale do Glavnog kolodvora, dok bi se već od sljedeće godine mogao urediti novi prolaz u Cesarčevoj, koji je odnedavno prohodan.

Komentara 13

EX
explorer
11:39 14.11.2014.

Tomislavac je drugo ime za Tomislavov dom na Medvednici. Nikad se Tomislavov trg ni zval dok to nisu neki od tam počeli zmišljati. Isto ko kad za Jelačić plac veliju da je to "glavni trg".

DR
dragica949
12:03 14.11.2014.

Koji vražji Tomislavac,za neupučene,Tomislavac je dom na Sljemenu.

Avatar marinerohr
marinerohr
10:38 14.11.2014.

Svaka cas TZGZ... jos sam da se kic smanji, degutantni satori maknu, uniste razglasi koji drece sa trga i ljudi iz cijele Europe ce pocet mijenjat Becki advent za onaj Zagrebacki :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije