Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Trešnjevčani žele nazvati park po Špišiću, ali se ne mogu dogovoriti koji

Nakon dvije godine oživljena inicijativa da se oda počast poznatom kantautoru Zvonku Špišiću.
18. listopada 2019. u 18:49 5 komentara 647 prikaza
Park Stara Trešnjevka
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Do osamostaljenja Hrvatske zvao se prema ratnom heroju Veljku Vlahoviću, posljednjih je godina poznat kao Stara Trešnjevka, a u budućnosti bi mogao nositi ime šansonijera i kantautora Zvonka Špišića.

U Parku Stara Trešnjevka otkriven spomenik ruskom astronautu Juriju Gagarinu BURNE RASPRAVE Treba li Park Stara Trešnjevka promijeniti ime u Park Zvonka Špišića?

Perivoj kao kompromis?

Riječ je, dakako, o središnjem trešnjevačkom parku oko kojeg se nalazi sve što je tamošnjim stanovnicima potrebno: dom zdravlja, sjedište gradske četvrti, centar za kulturu te mnoštvo kafića i trgovina. Prošli je mjesec, pak, oživljena inicijativa kojom se traži da se baš taj prostor nazove prema preminulom kantautoru i nekadašnjem stanovniku Trešnjevke, no istovremeno su se pojavili i protivnici, koji bi mu radije dali neko drugo ime.

A da bi prema pjesniku koji je na Trešnjevci rođen i o njoj je napisao poznatu baladu trebalo nazvati neku zelenu površinu u kvartu, slažu se apsolutno svi, počevši, naravno, od Špišićeve obitelji. Kći Marlena, koja u njegovoj rodnoj kući vodi kafić Bicikl, smatra da bi Park Stara Trešnjevka bio idealno mjesto da se posveti njezinu ocu.

Park Stara Trešnjevka
1 / 4
Park Stara Trešnjevka

– On je za taj komad prirode bio vezan i ondje je stalno provodio vrijeme. Bio je kroničar Trešnjevke još kad ovdje nije bilo gotovo ničega, promatrao je kako niče i njoj posvećivao pjesme. Pomagao je ljudima, a oni su ga voljeli – objašnjava Marlena Špišić zašto Zvonko zaslužuje da se po njemu nazove najljepši dio kvartovskog zelenila. Slažu se s njom i kvartovski oci pa je prije dvije godine Mjesni odbor Stara Trešnjevka izglasao prijedlog da se park preimenuje.

– Naš je zajednički stav da se park nazove po čovjeku koji je definitivno obilježio četvrt i grad – objašnjava predsjednica MO-a Snježana Markulin. Vijećnici u Gradskoj četvrti Trešnjevka – sjever, pak, djelomično su se složili, predloživši kao kompromis da Špišić dobije vlastiti perivoj u parku. Sve je to došlo do gradskog Odbora za imenovanje ulica i trgova, koji je lani njegovo ime uvrstio u fond onih koja se mogu koristiti.

Kazalište Trešnja PRIPREME ZA TRI PREMIJERE Dom dječjeg kazališta koji je simbol Trešnjevke slavi 20 godina, za kojih je njime prošlo milijun gledatelja

Administrativna glavobolja

I tu je sve stalo do prije mjesec dana, kada se na društvenim mrežama opet pojavila inicijativa da trešnjevački starosjedilac konačno dobije komadić zelenila koji mu pripada. Po lokalnim kafićima su se prikupljali i potpisi, međutim nisu svi zadovoljni prijedlogom da se preimenuje Park Stara Trešnjevka. Druga struja, naime, predlaže da se po Zvonku Špišiću nazove park koji okružuju Kostelska i Zorkovačka ulica. Službeno nema imena, ali ga zovu Zelenpark ili park Prve hrvatske štedionice, prema naselju u kojem se nalazi.

Zvonko Špišić | Autor : Jurica Galoić/Pixsell Foto: Jurica Galoić/Pixsell

– Administrativno gledajući, kada bi se Zelenpark preimenovao, nitko ne bi morao po nove dokumente, a ne bi se morale mijenjati ni ploče s nazivima. Mijenjati ime glavnom kvartovskom parku svima bi stvorio samo glavobolje – kaže Krešimir Radielović, stanovnik Trešnjevke. Ivan Žanić, predsjednik MO “Nikola Tesla”, gdje Zelenpark spada, s tim se slaže, no isto se ne može reći za Špišićevu kćer.

– On nije imao nikakve veze s tim parkom pa mi to nema smisla – ističe Marlena. 

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?