Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napisao baladu o kvartu

Trešnjevčani žele nazvati park po Špišiću, ali se ne mogu dogovoriti koji

Park Stara Trešnjevka
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
1/5
18.10.2019.
u 18:49

Nakon dvije godine oživljena inicijativa da se oda počast poznatom kantautoru Zvonku Špišiću.

Do osamostaljenja Hrvatske zvao se prema ratnom heroju Veljku Vlahoviću, posljednjih je godina poznat kao Stara Trešnjevka, a u budućnosti bi mogao nositi ime šansonijera i kantautora Zvonka Špišića.

Perivoj kao kompromis?

Riječ je, dakako, o središnjem trešnjevačkom parku oko kojeg se nalazi sve što je tamošnjim stanovnicima potrebno: dom zdravlja, sjedište gradske četvrti, centar za kulturu te mnoštvo kafića i trgovina. Prošli je mjesec, pak, oživljena inicijativa kojom se traži da se baš taj prostor nazove prema preminulom kantautoru i nekadašnjem stanovniku Trešnjevke, no istovremeno su se pojavili i protivnici, koji bi mu radije dali neko drugo ime.

A da bi prema pjesniku koji je na Trešnjevci rođen i o njoj je napisao poznatu baladu trebalo nazvati neku zelenu površinu u kvartu, slažu se apsolutno svi, počevši, naravno, od Špišićeve obitelji. Kći Marlena, koja u njegovoj rodnoj kući vodi kafić Bicikl, smatra da bi Park Stara Trešnjevka bio idealno mjesto da se posveti njezinu ocu.

Park Stara Trešnjevka
1/4

– On je za taj komad prirode bio vezan i ondje je stalno provodio vrijeme. Bio je kroničar Trešnjevke još kad ovdje nije bilo gotovo ničega, promatrao je kako niče i njoj posvećivao pjesme. Pomagao je ljudima, a oni su ga voljeli – objašnjava Marlena Špišić zašto Zvonko zaslužuje da se po njemu nazove najljepši dio kvartovskog zelenila. Slažu se s njom i kvartovski oci pa je prije dvije godine Mjesni odbor Stara Trešnjevka izglasao prijedlog da se park preimenuje.

– Naš je zajednički stav da se park nazove po čovjeku koji je definitivno obilježio četvrt i grad – objašnjava predsjednica MO-a Snježana Markulin. Vijećnici u Gradskoj četvrti Trešnjevka – sjever, pak, djelomično su se složili, predloživši kao kompromis da Špišić dobije vlastiti perivoj u parku. Sve je to došlo do gradskog Odbora za imenovanje ulica i trgova, koji je lani njegovo ime uvrstio u fond onih koja se mogu koristiti.

Administrativna glavobolja

I tu je sve stalo do prije mjesec dana, kada se na društvenim mrežama opet pojavila inicijativa da trešnjevački starosjedilac konačno dobije komadić zelenila koji mu pripada. Po lokalnim kafićima su se prikupljali i potpisi, međutim nisu svi zadovoljni prijedlogom da se preimenuje Park Stara Trešnjevka. Druga struja, naime, predlaže da se po Zvonku Špišiću nazove park koji okružuju Kostelska i Zorkovačka ulica. Službeno nema imena, ali ga zovu Zelenpark ili park Prve hrvatske štedionice, prema naselju u kojem se nalazi.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

– Administrativno gledajući, kada bi se Zelenpark preimenovao, nitko ne bi morao po nove dokumente, a ne bi se morale mijenjati ni ploče s nazivima. Mijenjati ime glavnom kvartovskom parku svima bi stvorio samo glavobolje – kaže Krešimir Radielović, stanovnik Trešnjevke. Ivan Žanić, predsjednik MO “Nikola Tesla”, gdje Zelenpark spada, s tim se slaže, no isto se ne može reći za Špišićevu kćer.

– On nije imao nikakve veze s tim parkom pa mi to nema smisla – ističe Marlena. 

Ključne riječi

Komentara 5

FR
Frtajler
19:09 18.10.2019.

Podrska ideji. Zvonkec je velikan

OL
oliver81
00:28 19.10.2019.

bolje po Špišiću nego po lažnom branitelju

Avatar Hazl113
Hazl113
19:21 18.10.2019.

Dobit će on Trg, samo ako Bandić na njemu izgradi fontanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije