Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt

Traži se koncesionar za \"šoping garažu\" u Klaićevoj

garaža
ilustrativna fotografija
12.05.2012.
u 11:30


Garaža će imati dva ulaza i izlaza, a ugostiteljski i trgovački objekti smjestit će se na prvoj podzemnoj etaži od ukupno tri

Gradnja dugo najavljivane garaže na lokaciji srednjoškolskog igrališta pokraj Klinike za dječje bolesti, koja bi bila povezana pothodnikom, započet će najkasnije u proljeće sljedeće godine, i to putem javno-privatnog partnerstva i dodjelom koncesije.

Iako je cijeli projekt do sada vodio Zagrebparking, odustajanjem od gradnje Zagrebačkog holdinga zbog nedostatka novca, gradonačelnik Milan Bandić preuzeo je inicijativu jer smatra da se projekt mora nastaviti.

Dugoročni kredit

Korak k realizaciji prezentirao je u petak potpisavši s direktoricom Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku Zsuzsannom Hargitai mandatno pismo kojim banka daje potporu projektu gradnje putem dugoročnog kredita privatnom partneru, a Grad će ga odabrati putem međunarodnog natječaja.

– Nova garaža osigurat će važan dodatni parking kapacitet u centru grada, a ne treba zanemariti ni druge dobrobiti kao poboljšanje kvalitete života te osiguravanje uvjeta za bavljenje sportom na otvorenom i u zatvorenom prostoru – kazao je Bandić.

Gradnju posebno priželjkuju roditelji koji svakodnevno kruže oko bolnice tražeći parkirno mjesto kako bi mogli odvesti djecu u bolnicu. U sadašnjim uvjetima slobodan parking je gotovo nemoguće naći, pa je projekt podržala i bolnica. Cijeli objekt bit će sagrađen ispod zemlje na tri etaže, tako da će na površini i dalje ostati školska sportska i zelena dvorišta, kao što je to i danas. Bit će to također prva garaža u gradu s dva izlaza i dva ulaza, po jedan iz Klaićeve ulice te jedan iz Ulice Izidora Kršnjavoga. Na prvoj podzemnoj etaži trebali bi se smjestiti ugostiteljski i trgovački objekti, nešto poput Importanne centra, a o tome što će se sve ondje smjestiti, gradonačelnik je kazao, odlučit će Gradska skupština.

Natječaj do kraja godine

Međunarodni natječaj za privatne investitore koji bi financirali, izgradili i vodili javnu garažu kapaciteta do 600 parkirališnih mjesta bit će raspisan do kraja ove godine, a gradnja bi počela 2013. godine.

Do sada je u projektnu dokumentaciju uloženo sedam milijuna kuna, a 24 milijuna kuna duga za vodni i komunalni doprinos dočekat će novog koncesionara. Iako cijena cijelog projekta još nije poznata, procjenjuje se da je potrebno uložiti još 310 milijuna kuna.

Radi što lakšeg i preglednijeg priključenja na prometnice, ukinut će se i dio postojećih parkirališta u Ulici Izidora Kršnjavog, a južni pločnik Klaićeve prestat će se koristiti kao parkiralište i bit će isključivo namijenjen pješacima i biciklistima

Ključne riječi

Komentara 8

AG
Agramer198
15:58 12.05.2012.

Ja ne vjerujem, ipak neće kopati rupu pod HNK kojem će se, eto narušiti statika zgrade pa će moći \"da rade novu, još stariju i lepšu\"

BU
BubyZG
20:39 12.05.2012.

Zašto kažem da će ovo biti muljaža ? Zato jer ako je projekt tako primamljiv i visokodohodovan da ga želi financirati čak EBRD, zašto mi ne pokrenemo financiranje i izgradnju tog zdamja ? Izgovor da nema novca, NE stoji, jer je vlada ionako rekla da će pokrenuti Hrvatsku velikim infrastrukturnim projektima i investicijama, pa neka malo novca odvoji i za ovaj VRLO profitabilan projekt !! Ili možda i nije tako profitabilan, ali kada se sa investitorom sklopi koncesijski ugovor na 30-tak godina, evo efekta ARENA - bio projekt profitabilan ili ne koncesionar će musti lovu kroz \"JPP\" od svih nas slijedećih 30 godina !!!!!!

BU
BubyZG
15:51 12.05.2012.

Ovo će bit muljaža veća od one za Arenu !!! Novog koncesionara dočekuje dug od 24 mil. kuna !!?? Za kakav vodni i komunalni doprinos, pa tamo još ništa nije sagrađeno ??? Ili si Banderas već sprema otpremninu ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije