Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZET

Tramvaji nekad stoje jer nema ni za žarulje, radnici bez božićnice

zet
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
01.12.2010.
u 08:00

U najvećoj Holdingovoj podružnici troškovi se moraju smanjiti deset posto, prijeti više od 200 otkaza, a mjere štednje i sad se osjete svakodnevno

- Rezanje troškova već je počelo. Bio sam jučer na jednom zadatku gdje nismo mogli popraviti stroj jer nije bilo dijelova. Krpamo kako znamo, kao kod auta - opisao je stanje u ZET-u Nikola Hrlić, koji već više od 20 godina radi kao električar u bazi tramvaja na Remizi.

Reže se na sve strane

- Bojim se zbog svega što se događa. Moje kolege imaju djecu, kredite. Nitko ne zna kako će se sve ovo završiti. Već sada teško plaćamo režije. Javnost misli da je nama dobro, no nije tako - iskren je bio Hrlić (62) na čijoj su plaći, kako je rekao kroz kiseli osmijeh, žena, kći i njezino dijete. A sve troškove mora podmiriti s plaćom od oko 6000 kuna.

- Čuo sam da će se smanjiti brzina tramvaja i produljiti intervali vožnje. Umjesto pet minuta čekanja, otprilike na deset - kazao nam je “stari” zetovac.

Na najave Čovića kako će rezati troškove u podružnicama, sindikat zagrebačkog Holdinga reagirao je negativno, no priznaju da postoji višak zaposlenih. Međutim, odgovornim drže rukovodstvo Holdinga.

“Nema panike”

- Povećanje sa 12 na 14 i pol tisuća zaposlenih u Holdingu stvoreno je umjetno, odnosno zapošljavani su politički podobni. Prema tome, nema poduzeća u kojima nema viška ljudi, no treba onda rezati one koji su posljednji došli jer radnici s puno staža imaju pravo na jako velike otpremnine - objasnio je Zdravko Barušić, predsjednik sindikata ZGH-a.

Priču Hrlića da se štedi na svemu, s početka teksta, potvrdio je i Barušić.

- Dijelovi se ne nabavljaju. Tako se dogodi da nam tramvaji stoje zbog jedne obične žarulje. Sada uprava Holdinga traži da odustanemo od božićnica i od regresa iako smo potpisali da se u to neće dirati ako se plaće neće povećavati, na što smo bili pristali - kazao je Barušić dodajući kako “naši ljudi tek reagiraju kada voda dođe do grla”.

Voditelj ZET-a Dubravko Baričević smiruje tenzije i napominje kako su otpuštanja posljednja opcija racionalizacije troškova.

- Ne treba dizati paniku. Bilo je razgovora da se mora uštedjeti 10 posto troškova, ali hoće li to biti pet posto na projektima, pa pet posto na radnoj snazi, još se ne zna. Ne želim dopustiti da se otpuštaju radnici. Priče da se malo radi nisu istinite. Treba analitički utvrditi postoji li stvarno višak. Ako postoje argumenti za otpuštanje radnika, smatram da sa zaposlenicima neće biti problema.

Komentara 54

PA
patuljčica..
11:16 01.12.2010.

KoLo Cijela Hrvatska, osim bliže zagrebačke okolice zadovloljna? Klasičan primjer kako netko može biti slijep.

OB
-obrisani-
15:00 01.12.2010.

\"Voditelj ZET-a Dubravko Baričević smiruje tenzije i napominje kako su otpuštanja posljednja opcija racionalizacije troškova.\" --- Čitaj: nećemo otpustiti rođake i politički podobne koji su čisti višak, nego ćemo uzimati radnicima da bi bilo za plaće neradnika. Otužno.

OB
-obrisani-
10:44 01.12.2010.

Cijela Hrvatska osim bliže okolice \"metropole\" je zadovoljna, 10 godišnja vladavina sdp-a, Pljačka ostalog djela koji nije m,etropola napokon će zagreb skupo platit. Samo Wc šolje iz poznatih zlatnih zahoda su skuplje nego cjela ulica u Vukovaru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije