Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama na Savi

Oglasili se Tomašević i Korlaet: 'Brzom reakcijom spriječili smo veliku katastrofu'

Snimio: Luka Korlaet
Foto: Luka Korlaet
1/6
17.07.2021.
u 13:09

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet jučer je čitav dan s interventnim službama sudjelovao u akciji odsukavanja

Obilne padaline koje su potopile zapad Europe, srećom, još uvijek nisu nanijele veće štete Hrvatskoj. Iako su Zagrepčani noćas zabrinuto osluškivali kišu i pribojavali se nove poplave nalik onoj koja je pogodila grad 25. srpnja prošle godine, zle slutnje nisu se ostvarile. Jutro je donijelo sunčano vrijeme, ali i vijest o dramatičnim događajima na Savi. 

Kod toplane u blizini Jakuševca na savskoj se brani nasukala teglenica te zbog podizanja vodostaja zaprijetila obližnjem željezničkom mostu. Zahvaljujući akciji kojom je koordinirala gradska uprava i Ured za upravljanje u hitnim situacijama, uz pomoć vojske, vatrogasaca i policije, spriječena je katastrofa. 

Oni koji su bili na mjestu događaja, još uvijek su mokri od kiše koja je padala bez prestanka cijelu noć te još uvijek suše jakne, odjeću, obuću i opremu. Među ekipom na terenu čitavo je vrijeme bio i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet

-Jedan od četiriju brodova-teglenica privezanih nizvodno od Mosta mladosti, odvezao i nasukao na riječni prag kod Toplane. Kako je vodostaj Save počeo rasti, postojala je opasnost da brod težine 300 tona i dužine 80 metara prebaci prag, otpluta dalje i udari u željeznički most, čime bi mogla nastati nesaglediva šteta.

Gradska uprava je preko Ureda za upravljanje u hitnim situacijama pokrenula akciju u kojoj je uz vatrogasce (koji su povezali brod s obalom) sudjelovala i vojska koja ga je svojom mehanizacijom odsukala, poravnala i privezala uz sjevernu obalu, uzvodno od Toplane - stoji u priopćenju gradske uprave koje nam je poslao Korlaet. Zamjenik gradonačelnika ustupio nam je i nekoliko fotografija te videa same akcije, a neke od njih dronom su snimili vatrogasci JVP Zagreb. 

Foto: JVP Zagreb

U akciji je sudjelovalo 14 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe, osam profesionalnih i šest iz DVD-ova pod zapovjedništvom voditelja smjene i ronilačkog tima JVP Zagreb Dražena Pavlića te osam pripadnika Hrvatske vojske pod zapovjedništvom načelnika Odjela za operativne poslove i obuku brigadira Darka Vukovića, uz asistenciju djelatnika MUP-a, Civilne zaštite i Hrvatskih voda.

Akcija je započela u 17 a završila u 1 sat iza ponoći. Izvlačenje se, doznajemo od službi na terenu, malo oduljilo jer se čekao dolazak vojnog oklopnog vozila koje služi za izvlačenje tenkova, a noćas je odigralo ključnu ulogu u privezivanju broda. 

Oko 14 sati na svojoj Facebook stranici oglasio se i gradonačlenik Tomislav Tomašević:

-Brzom, zajedničkom i koordiniranom akcijom gradskih službi, vatrogasaca, vojske i MORH-a, policije i civilne zaštite jučer je odsukan brod na kaskadama kod Toplane na Savi i spriječena velika šteta koju je brod mogao napraviti na savskim mostovima.  Akcija je započela u 17 sati, a završila u 1 poslije ponoći, a na terenu su cijelo vrijeme bili i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet i pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić - napisao je Tomašević te zahvalio svim službama; vatrogascima, policiji, civilnoj zaštiti, gradskim službama, vojsci i Ministarstvu obrane  za uspješno obavljen posao i sprječavanje ozbiljnih oštećenja na savskim mostovima. 

Komentara 40

HU
Hubrvi
15:41 17.07.2021.

Tomasevic i Korlaet komandirali vojskom i vatrogascima? Za kak bedaste drzi VL Zagrebcane i Zagrebcanke, da im pokusava prodati ovu pricu? I sto doticni novinar koji je taj clanak dobiva za svoju robotu? U svakom slucaju, vatrogasci i vojska za takvu akciju ne trebaju niti Korlaeta, a jos manje Tomasevic, jer ako bi i vatrogasci i vojska za takvu okciju trebali ovu dvojicu, onda treba ukinuti vatrogastvo i vojsku.

Avatar MK3
MK3
15:20 17.07.2021.

Upravljali Vojskom 😂

CA
cavecanem
14:56 17.07.2021.

Jel to onaj ured kojeg ukidaju jer je nepotreban ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije