Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(Ne)odvoz otpada

Tomašević prijavljen Državnom inspektoratu zbog ugroze zdravlja Zagrepčana

Ekologija grada
11.09.2023.
u 13:46

Tražimo reakciju, a isto tako danas predajemo kaznenu prijavu protiv Tomaševića kao odgovorne osobe zato što je svojim odlukama i postupcima potpuno unazadio i upropastio sustav gospodarenja otpadom Grada Zagreba, što za posljedicu dovodi ugrožavanje kvalitete života, ali i zdravlja i sigurnosti građana zbog navedenih razloga

Udruga "Ekologija grada" podnijela je u ponedjeljak prijavu Državnom inspektoratu protiv Grada Zagreba te će kazneno prijaviti i zagrebačkog gradonačelnika zbog, kako kažu, "ugroze zdravlja građana i stvaranja sveopćeg nereda propuštanjem organizacije odvoženja otpada".

Prijava Državnom inspektoratu ide protiv Grada Zagreba zato što sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom nije osigurao uredno uklanjanje otpada s javnih površina i funkcioniranje sustava te Udruga traži da Državni inspektorat izda Gradu rješenje o uklanjanju otpada s javnih površina i da se to učini u pet dana, rekao je predsjednik Udruge "Ekologija grada" Josip Pavlović na konferenciji za medije. 

–Nije prvi put da se Grad Zagreb susreće s takvom situacijom. Imali smo prije desetak godina sličnu situaciju s glomaznim otpadom. Tada je inspektorat Ministarstva zaštite okoliša postupio i izdao takvo rješenje i tražimo samo da se isto napravi i danas - objasnio je.

Dodao je da, kao udruga, redovito podnose prijave protiv bilo kakvog nezakonitog odlaganja otpada i naglasio da Državni inspektorat, kada se radi o prijavama protiv pravnih osoba, reagira vrlo promptno.

Međutim, ustvrdio je, na prijave protiv Grada Zagreba se ne reagira. Donekle je, kaže, odgovornost Državnog inspektorata što je danas na području Zagreba, kako je rekao, "smeće na svakom koraku po javnim površinama te najezda štakora, nametnika i divljih svinja koje slobodno šetaju gradom". 

Upitao je i znači li to da se zakoni ove države iz nekog razloga ne odnose na Tomaševića i aktualnu gradsku vlast ili su zakoni za sve jednaki. 

–Tražimo reakciju, a isto tako danas predajemo kaznenu prijavu protiv Tomaševića kao odgovorne osobe zato što je svojim odlukama i postupcima potpuno unazadio i upropastio sustav gospodarenja otpadom Grada Zagreba, što za posljedicu dovodi ugrožavanje kvalitete života, ali i zdravlja i sigurnosti građana zbog navedenih razloga - ustvrdio je Pavlović. Poručio je i da osnove za kaznenu prijavu ima.

Također, novinarima je potvrdio da ima informaciju da je jutros na odlagalište otpada Jakuševec došla inspekcija, odnosno da je po zakonskoj obavezi došao kombinirani nadzor koji se redovno provodi godišnje.

–Inspektorat najavi Zagrebačkom holdingu da dolaze tad i tad te se gledaju papiri, dozvole. Prema tome ne očekujemo ništa puno. Imali smo prije godinu dana istu situaciju gdje smo dostavili snimke o v bio otpada na deponij, snimili smo s dronom, usporedili dozvole, dokumentirali, dostavili dokaze, međutim i tad je inspekcijski nadzor ustanovio da je sve u skladu sa zakonom - rekao je Pavlović. 

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
14:36 11.09.2023.

lotrscak uopće ne živiš u Zagrebu i bubaš bezveze!kontejneri su puni i ljudi nemaju druge opcije nego smeće ostavit pored kontenjera!Smeće se NE ODVOZI na vrijeme!plaćamo odvoz smeća,a ne da ga držim doma u dnevnoj sobi!Zagreb nije nikad ovak izgledal!

AN
AnimaTor
14:16 11.09.2023.

Možemo je postapo Nemožemo. A aktivisti iz Možemo . Za Zagreb Grad..itd..itd...su samo aktivisti koji su naučili biti na jaslama ,kao neprofitne udruge , trošiti i lupati praznu slamu. A sada nam gradonačelnik Tomašević lupa praznu slamu. Ne ide to tako. Treba znati raditi i voditi grad poput nekog poduzeća. A Tomašević i njegova klika/aktivista niti to znaju niti su za vođenje grada sposobni. Samo lažu , obećavaju i mlate praznu slamu.

DU
Deleted user
16:54 11.09.2023.

Beč se grije na otpad,a razne nazovi eko udruge koče rješenja komunalnih problema.Ne može se vječno otpad gomilati na deponije.Zamislite samo koje količine su nastale od turista.Sav taj otpad se deponira na odlagališta s kojih se koješta taloži u more,rijeke ili podzemne vode.Ništa bez spalione i recikliranja.Tu trebaju stručnjaci sa Ruđera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije